گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: کاهش میانگین قیمت ارز در بازار و‌ترخیص محموله‌های شمش در بنادر جنوبی و شمالی در ایام تعطیلات تهران، باعث شد تا دیروز بازار آهن روند معاملات خود را با قیمت‌های پایین‌تری آغاز کند؛ به‌طوری‌که دیروز به‌رغم مقاومت برخی از فروشنده‌ها، قیمت بعضی از کالاها ۱۰ تا ۲۰ تومان نسبت به هفته قبل پایین‌تر بود. به گفته معامله‌گران بازار، در ایام تعطیلات فروش‌های شهرستان به صورت آرام و بدون تغییر قیمت انجام می‌شد و نرخ‌های پیشنهادی ثابت بود؛ اما دیروز همان‌طور که انتظار می‌رفت، با‌ترخیص محموله‌های شمش قیمت‌ها روند نزولی به خود گرفت.

شنیده‌ها حاکی از آن است که بیشتر این محموله‌ها با ارزهای پایین‌تر از ۲ هزار تومان وارد شده و بخشی از آنها نیز با ارز مرجع که پیش از این به واردات شمش اختصاص پیدا می‌کرد، وارد شده‌اند در نتیجه برای فروشنده‌های آنها فروش با قیمت ۱۵۷۰ تا ۱۶۰۰ تومان همچنان پرسود و به صرفه است. طبق گفته خریداران دیروز نرخ اعلامی برای شمش در بنادر جنوبی در حدود ۱۵۷۰ تومان و در بندر انزلی هم در حدود ۱۵۷۰ تا ۱۶۰۰ تومان بوده است.

عرضه نشدن محصولات فولادی در بورس هم یکی دیگر از دلایل کاهش‌ها در بازار دیروز بود اگرچه عرضه شمش فولاد خوزستان برای چهارشنبه این هفته قطعی شده و با توجه به نرخ ثابت اعلامی این شرکت و شرایط کلی بازار که همچنان خلأ خریدهای پروژه‌ای و عمرانی را دارد به نظر نمی‌رسد در جریان عرضه‌های این هفته تغییر خاصی در قیمت‌ها ایجاد شود. البته به گفته یکی از معامله‌گران بازار اگر روند قیمت‌ها امسال طبق طبیعت بازار آهن طی شود، قاعدتا باید در اواخر شهریور یا اوایل مهر ماه با رشد تقاضا روبه‌رو شویم؛ اما با در نظر گرفتن اینکه در ماه‌های اخیر بازار روند همیشگی خود را طی نکرده بعید نیست در این مورد هم متفاوت از سال‌های قبل حرکت کرده و قیمت‌ها نزولی شود به خصوص که در ماه‌های اخیر برخلاف همه ساله با حضور محدود و کمرنگ خریداران عمده و پروژه‌ای مواجه بوده‌ایم این درحالی است که در سال‌های گذشته بیش از نیمی از عرضه‌های بورس و بازار آزاد شامل خریدهای عمده می‌شد.

دیروز هم فروشنده‌ها به پایین بودن محموله‌های خرید در بازار که بیش از نیمی از آنها برای انبارها است، اشاره کرده اما در عین حال معتقد بودند در حالی که قیمت‌ها روند نزولی داشته و خریدها محدود است اما با این وجود، قیمت‌ها و شرایط برای تولیدکننده‌هایی که با منابع خود یا شمش تولیدی خودشان تولید می‌کنند خوب و سود ده است. از سوی دیگر هنوز خبری از ثبت سفارش واردات شمش برای محموله‌هایی با ارز بالاتر از ۲ هزار تومان نیست و بازار در انتظار این است که آیا تجار با نرخ‌های فعلی رغبتی برای واردات با ارز آزاد فعلی خواهند داشت یا نه. البته با در نظر گرفتن رشد قیمت ارز، در حال حاضر حجم محموله‌های شمشی که وارد بازار می‌شود خیلی کمتر از قبل است و به نظر معامله‌گران قابل مقایسه با محموله‌هایی که پیش از این وارد می‌شد، نیست.

به گفته یکی از معامله‌گران در روزهای اخیر معاملات محدودی هم که در بازار تهران انجام شد به صورت غیرحضوری بود که تا حدودی این معاملات موجودی انبارها را کاهش داده؛ اما نه در حدی که عامل رشد قیمت‌ها شود.

در همین حال دیروز معاون وزیر صنعت با اشاره به برنامه‌های جدید اعلام کرده بود که واردات و تامین نیاز واحدهای دولتی در آینده به صورت مستقیم توسط واحدهای دولتی انجام خواهد شد به نحوی که نیازمندی دستگاه‌هایی که نیاز بالایی دارند، به طور مستقل توسط خودشان تامین شود. به گفته یکی از کارشناسان بازار این موضوع اگر شامل حال محصولات وارداتی بشود منطقی نیست چون بر اساس قوانین قبلی شرکت‌های دولتی نیاز خود را باید از بازار داخلی تامین کنند و با در نظر گرفتن نوسان قیمت ارز هم ارزیابی قیمت تمام شده برای حساب‌های دولتی شرکت‌ها سخت خواهد بود. این کارشناس بازار معتقد است: در حال حاضر اصولا تقاضاهایی هم از جانب خریداران عمده و پروژه‌های عمرانی وجود ندارد و به همراه خودداری دولت در ورود به بازار، این موضوع هم عامل دیگری شد تا برخلاف همیشه در ماه‌های قبل، معاملات بازار بدون دخالت دولت انجام شده و بازار به مرحله خودتنظیمی برسد. به گفته وی معمولا خریدهای پروژه‌ای ابزاری برای کنترل بازار بود به طوری که ورود یا عدم ورود این خریدها در قیمت‌ها تاثیر می‌گذاشت؛ اما به نظر می‌رسد با محدود شدن این خریدها، عملا ابزار کنترلی هم وجود ندارد. البته بیشتر فعالان بازار آهن معتقدند: این موضوع که طی این مدت دولت برخلاف همیشه به طور مستقیم وارد بازار نشد و کنترل نکرد، اقدام خوبی بود چرا که اگر قیمت‌ها این روند را تا امروز ادامه نمی‌دادند با جهش سنگین‌تر از این مواجه می‌شدند و قیمت‌ها شدیدتر جهش می‌کرد که در نتیجه به مصرف‌کننده‌ها هم فشار بیشتری وارد می‌شد.

معاون وزیر صنعت اعلام کرد

آخرین برنامه‌های دولت برای بازار فولاد

مهر - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه قیمت‌گذاری فولاد دیگر صورت نمی‌گیرد، گفت: طرح جدیدی برای خروج دستگاه‌های دولتی از بازار فولاد در دولت مطرح شده است.

سیدجواد تقوی در خصوص بازار فعلی فولاد در کشور گفت: متاسفانه مشکل تامین فولاد از قبل واردات وجود دارد، این در شرایطی است که این روزها بیشتر مشکلات بازار ناشی از بحث واردات است؛ به خصوص این مشکلات بر روی تولیداتی که ضریب وابستگی بالایی به واردات دارند، بیشتر است و سبب می‌شود این کالاها بیشترین تنش قیمتی را داشته باشند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: فولاد نیز یکی از این موارد است. علاوه بر آن، بخش عمده‌ای از نیاز ما به فولاد از طریق تامین شمش وارداتی انجام می‌شود و در این رابطه آمارها گویای این است که واردات فولاد، ضریب کاهشی داشته است.

تقوی در ادامه به مصوبات کارگروه فولاد اشاره و خاطرنشان کرد: در کارگروه اصلی فولاد، تصمیماتی برای تعدیل قیمت و بالانس کردن بخش‌های مختلف فولادی از جمله میلگرد، تیرآهن، ورق و سایر موارد اتخاذ شده است تا بر اساس تقاضای بازار، برنامه تولید را معطوف به تولید بیشتر کالایی کنیم که بیشترین تقاضا برای آن وجود دارد.

رییس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان گفت: از طرف دیگر، الزامی وجود دارد که بر اساس آن، همه تولیدکنندگان موظف هستند که کالا را در بورس عرضه کنند؛ بنابراین فولاد مشمول قیمت‌گذاری سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیست و آنچه که حادث می‌شود؛ قیمت هایی است که در بورس کشف می‌شود. وی در ادامه گفت: بر این اساس باید عرضه و تقاضا را در بورس متعادل کرد تا به قیمت‌های مناسبی در بورس کالا دست یابیم.

تقوی با بیان اینکه طرح جدیدی برای خروج دستگاه‌های دولتی از بازار فولاد در دولت مطرح است، گفت: برای خروج دستگاه‌های دولتی از بازار، پیشنهادهایی مطرح شده ولی هنوز تصویب نشده است؛ به نحوی که بخشی از نیازمندی در دستگاه‌هایی که نیاز بالایی دارند، مستقلا تدارک تامین فولاد برای پروژ‌ه‌های خود داشته باشند.

وی تصریح کرد: در گذشته هم تسهیلات ری‌فاینانس فولاد در نظر گرفته شده؛ ولی تاکنون اجرایی نشده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که برای واردات فولاد با ارز مرجع چه برنامه‌ای دارید، گفت: برای اختصاص ارز مرجع به فولاد فعلا موضوعی مطرح نیست و براساس تخصیص منابعی که از سوی بانک مرکزی صورت می‌گیرد، فولاد در اولویت نیست و از سایر منابع ارزی می‌تواند استفاده کند.

وی ادامه داد: البته باید توجه داشت که به دلیل اینکه فولاد نقدینگی بالایی طلب می‌کند؛ لازم است تا سیستم بانکی، مساعدت بیشتری را به عمل آورد و به لحاظ تامین منابع ارزی و تسهیلات ریالی، تسهیلات بیشتری فراهم آورد. البته وزارت صنعت نیز در این زمینه تدارکاتی داشته است.

تقوی تاکید کرد: برای تولیدکنندگان داخلی ورود مستقیم به بازار جایز نیست و حتما باید محصولات از طریق بورس کالا عرضه شود. در این زمینه نیز نظارت‌های لازم انجام خواهد شد.