تسهیم به نسبت، میهمان دوباره رینگ پتروشیمی!

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی روز گذشته در حالی برگزار شد که رشد قیمت دلار معامله‌گران را هیجان زده کرده و به این ترتیب اکثر محصولات پتروشیمی با سقف قیمت خریداری شدند. به گفته فعالان اقتصادی، روند لحظه‌ای رشد قیمت‌ها روز گذشته در بازار پتروشیمی شدت بیشتری به خود گرفت و سبب شد تا فروشنده‌ها همچنان از فروش محصولات خود به خریداران اجتناب کنند. با توجه به اینکه روند بازار پتروشیمی متاثر از رشد قیمت دلار، صعودی پیش بینی می‌شود، بیشتر فروشندگان حاضر به فروش کالاهای خود نیستند. آگاهان بازار می‌گویند: با توجه به افت ارزش ریال در مقابل دلار، بیشتر معامله‌گران در حال تبدیل نقدینگی خود به کالا هستند و به این ترتیب نیز دارندگان کالاها ترجیح می‌دهند محصولات خود را ذخیره کرده و در انتظار آینده و تثبیت نرخ دلار بمانند.

رقابت به جاری کنترل دستوری قیمت‌ها

در همین حال افزایش قیمت دلار که در روزهای اخیر شدت بیشتری به خود گرفته، تاثیر مستقیمی بر کالاهای اساسی داشته و تورم ایجاد کرده است. از این رو بورس کالا در این روز به گفته آگاهان بازار تصمیم گرفت تا سیستم تسهیم به نسبت را که طی ماه‌های اخیر در رینگ پتروشیمی به فراموشی سپرده شده بود، برای کنترل قیمت‌ها دوباره از سر بگیرد. برخی از آگاهان بازار در این خصوص معتقدند؛ اگر چه عامل اصلی افزایش تقاضا در این روز و در رینگ پتروشیمی افزایش نرخ دلار بود، اما کنترل دستوری قیمت‌ها به صورت سابق، یعنی تسهیم به نسبت و با توجه به پروانه‌های بهره‌برداری سبب شد تا با وجود رکود موجود در بازار، بیشتر خریدارانی که از کل ظرفیت پروانه‌های بهره‌برداری خود استفاده نمی‌کردند، در این روز تمایل به خریدشان افزایش یافته و به رینگ پتروشیمی وارد شوند. البته بیشتر آگاهان بازار شروع دوباره تسهیم به نسبت را در رینگ پتروشیمی با توجه به روند رو به رشد قیمت دلار در بازار داخل، ایجاد رانت بیشتر برای واسطه‌ها می‌دانند. به طوری که تنها افرادی که توان مالی بالایی دارند، قادر هستند به این بازار ورود پیدا کرده و کالاهای خریداری شده را با قیمت‌های بالاتر در بازار آزاد به فروش برسانند.

به عقیده این گروه در شرایط فعلی تنها راه ایجاد تعادل در بازار، کشف نرخ به صورت رقابتی است نه کنترل قیمت‌ها به صورت دستوری. از این رو اگر کشف نرخ در رینگ پتروشیمی به صورت رقابتی انجام شود می‌توان انتظار داشت قیمت‌ها بالاخره به ثبات رسیده و سود حاصل در نهایت بین مصرف‌کننده و تولیدکننده تقسیم شود. در غیر این صورت همچنان رانت موجود در بازار پتروشیمی افزایش یافته و به این ترتیب بازار هم هیچ گاه به تعادل نخواهد رسید.

رقابت ۵ درصدی معامله‌گران برای اکثر کالاها

در همین حال روز گذشته اکثر محصولات پتروشیمی با سقف ۵ درصدی قیمت روبه رو شدند. ۰۰۷۵، ۰۲۰، ۲۰۹ ،PETها، SBR و ۲۴۲۰ از کالاهایی بودند که با رقابت ۵ درصدی معامله‌گران مواجه شدند. البته در این روز BL۳ ۶۰ تا ۷۰ تومان گران تر از نرخ پایه توسط کارگزاران خریداری شد. این در حالی است که تقاضاها در رینگ پتروشیمی روز گذشته افزایش یافته بود. PVC۷۰ نیز در این روز جز کالاهایی بود که رقابت بالایی را تجربه کرد. این کالا ۳۴ هزار تن تقاضا داشت. این در حالی است که در این روز باز هم رشد قیمت‌ها در بازار پتروشیمی، سبب شد تا عده‌ای از معامله‌گران نرخ‌های اعلامی از سوی برخی فروشندگان را غیرواقعی بدانند. البته در این روز فروشندگان به شدت تقلیل یافته بودند و تاجری حاضر به فروش کالای خود نبود. از این رو بیشتر آگاهان بازار انتظار دارند که روند قیمت‌ها همچنان صعودی باشد. در همین حال نوسان رو به بالای نرخ دلار روز گذشته لحظه‌ای بود و به این ترتیب هیجان بیشتری به معاملات بازار پتروشیمی تزریق کرد.