گروه بورس کالا- مدیرعامل سابق شرکت بورس اوراق بهادار تهران در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، ورود گواهی ارزی به بازار سرمایه را گام اولیه برای راه‌اندازی بورس ارز دانست.

علی رحمانی راه‌اندازی این معاملات را ابزاری برای تنوع بخشی بازار دانسته و معتقد است می‌توان با اتکا به تجربیات این بازار مقدمات راه‌اندازی بورس ارز را در کشور فراهم کرد که گواهی ارزی یکی‌ از محصولات قابل معامله در این بورس باشد.
رحمانی در ادامه، اوراق مشارکت ارزی و صندوق‌های ارزی را به عنوان محصولات دیگری معرفی کرده که قادر است در بورس ارز مورد دادوستد قرار بگیرد. وی با اشاره به اینکه در سال‌های پیش به جای گواهی‌های ارزی واریز نامه‌های ارزی در بورس معامله می‌شد، خاطرنشان کرد: معامله این ابزار جدید کمک بزرگی به ساماندهی بازار پرنوسان ارز و تک‌نرخی شدن ارز خواهد کرد، به طوری که سرمایه‌گذارانی که در معاملات این ابزار فعالیت می‌کنند از نوسانات نرخ ارز متضرر نمی‌شوند. مدیرعامل سابق شرکت بورس همچنین به وجوه تشابه گواهی‌های ارزی با حق‌تقدم‌ها و امتیاز‌های وام مسکن مشابه دانست و گفت: همانطور که با معامله امتیاز وام مسکن بازار سفته بازی خرید و فروش وام مسکن ساماندهی شد با ورود این ابزار جدید به بورس می‌توان نسبت به ساماندهی بازار ارز امیدوار بود.
وی با اشاره به تاثیرگذاری شروع معامله‌گواهی ارزی در بورس اظهار کرد: این گواهی‌ها به عنوان یک محصول جدید تلقی شده و بازار سرمایه را در گام نخست به لحاظ ابزارهای مالی متنوع می‌کند. به عقیده وی، تنوع طلبی سرمایه‌گذاران عامل مهمی برای استقبال آنان از ارز است و بر این اساس پیش‌بینی کرد حجم معاملات این ابزار جدید بالا باشد. رحمانی همچنین به نحوه طراحی معاملات گواهی ارزی در بازار سرمایه اشاره کرد و محدودیت یا عدم محدودیت معاملات را از موضوعات مهم در این راستا ارزیابی کرد. به عقیده وی، این که فقط خریداران می‌توانند برای معاملات گواهی ارزی به بازار سرمایه وارد شوند یا اینکه محدودیتی در این راستا وجود نخواهد داشت از موضوعاتی است که باید بررسی شود.
به گفته مدیرعامل سابق شرکت بورس، در زمان معامله واریز نامه ارزی در بورس فقط مصرف‌کننده‌ها امکان ورود به معاملات را داشتند، در حالی که اگر بازار ثانویه برای این گواهی ارزی وجود داشته باشد و امکان معامله برای همه سرمایه‌گذاران فراهم باشد، شرایط بهتری در این بازار حاکم می‌شود.
وی همچنین تاثیرگذاری معاملات گواهی ارزی را بر شرکت‌های صادراتی مورد ارزیابی قرار داد و یکی از نکات مثبت ورود این ابزار معاملاتی به بورس را این دانست که مصرف‌کننده و دارنده ارز هر دو در یک بازار یکدیگر را ملاقات می‌کنند. به همین دلیل شرکت‌های صادر‌کننده و واردکنندگان به راحتی می‌توانند ارز مورد نیازشان را معامله کنند.
استاد دانشگاه الزهرا با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد، تنها ارز مرجع به کالاهای اساسی اختصاص می‌یابد، افزود: این در حالی است که با معامله گواهی ارزی در بورس قیمت‌ها مشخص شده و همه می‌توانند از یک بازار شفاف، ارز را تهیه کنند.
وی با تاکید بر اینکه ورود این ابزار معاملاتی به بورس موجب حذف رانت از این بازار می‌شود، خاطرنشان کرد: علاوه بر این با شفاف شدن بازار ارز حاشیه سود سفته بازی در بازار ارز نیز به حداقل می‌رسد. مدیرعامل سابق شرکت بورس با اشاره به شرکت‌هایی که بیشترین و کمترین تاثیر را از ورود گواهی ارزی به بازار سرمایه می‌گیرند، خاطرنشان کرد: در بورس شرکت‌ها را می‌توان به چهار دسته تقسیم کرد، شرکت‌های با ورودی و خروجی ریال، شرکت‌های با ورودی ارز و خروجی ریال، شرکت‌های با ورودی ارز و خروجی ارز و در نهایت شرکت‌هایی با ورودی ریال و خروجی ارز.
بنا به اعتقاد وی این شرکت‌ها هر کدام به شکل متفاوتی از معامله گواهی ارزی در بورس تاثیر می‌گیرند. رحمانی خاطرنشان کرد: با بورس ارز و مدیریت نرخ شناور آن از سوی بانک مرکزی شرایط اقتصادی بهتر شده است و نرخ ارز به سمت تعادلی شدن پیش می‌رود.

اپیدمی صعود قیمت
گروه بورس کالا- تحرکات مثبت قیمتی بازار سکه در شرایطی ادامه دارد که همچنان افزایش قیمت دلار عامل اصلی تمایل برای گرفتن خریدهای بیشتر سکه بوده است. موضوع «بررسی تعیین نرخ ارز مرجع در کمیسیون اقتصادی مجلس»، «تداوم تاکید دولت بر تک نرخی شدن ارز به معنای اینکه عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند» و «درخواست برای تعیین اولویت‌بندی ارز» مهم‌ترین اخبار امیدوار‌کننده‌ای بودند که بازار ارز را تحت تاثیر قرار دادند؛ اما التهاب در بازارها همچنان به قوت خود باقی است. تحلیلگران بر این باورند انتشار برخی اخبار پیرامون تصمیمات دولت و مجلس درباره تعیین نرخ ارز مرجع به عنوان یکی از فاکتورهای تاثیرگذار، بازار ارز را نوسانی کرده است.
البته گزارش‌های غیر‌‌اقتصادی پیرامون تحولات سوریه و مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 5+1 باعث شده شدت تحرکات بازار ارز و سکه با مسیر هموارتری دنبال شود. نوسانات نرخ ارز و غیر‌‌منطقی بودن این بازار همواره یکی از مسائل پیش روی مسوولان بوده این در حالی است که راه‌اندازی بورس ارز به عنوان یکی از راهکارها تا یک ماه آینده می‌تواند به این وضعیت سر و سامان دهد. کارشناسان در این باره نظرهای متفاوتی دارند در حالی که برخی از دور زدن صرافی‌ها با توجه به راه‌اندازی بورس ارز خبر می‌دهند که مسوولان بر این باورند اساسا بورس ارز هیچ ارتباطی با صرافی‌ها ندارد و تاسیس این بورس می‌تواند شفافیت و رقابت در بازار ارز را رسمیت بخشد و از رانت و واسطه‌های متعددی که در این زمینه در سال‌های اخیر تشکیل شده جلوگیری کند. البته دیروز تحرکات مثبت قیمت طلا نیز بر روند مبادلات تاثیرگذار بود؛ براساس گزارش گروه مطالعات اقتصادی آریاسهم، سرمایه‌گذاران طلا انتظار دارند آمار مثبت منتشرشده در مورد بازار کار آنقدر کافی نباشد که فدرال رزرو را از اجرای یک مرحله دیگر از تسهیل پولی منصرف کند. پس از اینکه آمار اشتغال ماه گذشته نشان داد میزان شغل ایجاد شده بیش از انتظار قبلی بوده، بازار طلا به دلیل کاهش احتمالی اجرای QE3 به آن واکنش منفی نشان داد و قیمت طلا کاهش یافت، اما اندکی بعد براساس آمار بیکاری ایالات متحده، افزایش نرخ بیکاری از 2/8 به 3/8 درصد تایید و بازار دوباره به اجرای تسهیل پولی سوم توسط فدرال رزرو امیدوار شد و قیمت طلا روند صعودی به خود گرفت. تحلیلگران توصیه می‌کنند معامله‌گران آماتور از حضور در بازار صرف نظر کنند، زیرا در صورتی که کسی از اطلاعات نهانی بازار مطلع نباشد احتمال متضرر شدن در دادوستدها با توجه به نوسانات غیر‌‌منطقی دور از انتظار نیست. البته در مجموع روند مبادلات به گونه‌ای بود که قیمت سکه سررسید مردادماه با افزایش 12/3 درصدی در محدوده 780 تا 795 هزار تومان، سررسید شهریورماه با افزایش 85/3 درصدی در محدوده 812 تا 841 هزار تومان، سررسید مهرماه با افزایش 16/3 درصدی در محدوده 846 تا 871 هزار تومان و سررسید آبان‌ماه با افت 04/0 درصدی در دادوستدهای صبح و افزایش 42/3 درصدی در مبادلات عصر در محدوده 890 تا 920 هزار تومان قرار گرفت.