گروه بورس کالا- طی پنجمین هفته سال جدید میلادی قیمت فلزات در بازارهای جهانی در شرایطی سپری شد که اغلب نرخ‌ها از ثبات برخوردار بود و برخی کاهش قیمت‌ها را تجربه کرد. به طوری‌ که نرخ ورق در بازارهای جهانی با ثبات قیمت و در بازارهای داخلی بدون تغییر با آرامش خاصی دنبال یافت. قیمت بیلت در بازارهای جهانی با نزول قیمت مواجه شد، اما در بازارهای داخلی به یکباره واردات بیلت با رشد روبه‌رو شد. گزارش مرکز خدمات فولاد ایران در این‌باره در پی می‌آید: ثبات نرخ ورق در بازارهای جهانی

به‌رغم تعطیلی بازار چین، اما قیمت ورق ثابت مانده است. دیدگاه عمومی این است که بعد از تعطیلات قیمت‌ها بالا خواهد رفت، مهم‌ترین علت هم کمبود سنگ‌آهن و افزایش قیمت کک عنوان شده است. ولی در خاوردور قیمت‌ها با رشد روبه‌رو شد. هیوندایی قیمت ورق گرم صادراتی را تا ۱۰۰ دلار هر تن افزایش داد. قیمت ورق گرم کویل در خاوردور ۲۰ دلار هر تن بالا رفته، بعضی از دست‌اندرکاران تعطیل بودن کارخانه‌ها و دلال بازی را علت این تغییر می‌دانند، ولی موجودی انبارها پایین است. ژاپنی‌ها تلاش می‌کنند قیمت ورق گرم را تا ۷۰ دلار هر تن افزایش دهند. در آمریکا قیمت ورق گرم ۸۴۰ تا ۸۵۰ دلار هر شورت تن ثابت مانده است همین‌طور ورق سرد ۹۰۰ تا ۹۲۰ دلار هر شورت تن می‌باشد، ولی با توجه به افزایش قیمت نفت و کاهش ارزش دلار که واردات را محدود خواهد کرد، همه انتظار دارند قیمت بالا برود. در اروپا قیمت ورق محکم و با ثبات ایستاده است، قیمت ورق گرم ۱۰ یورو بالا رفت. در روسیه کارخانه‌ها تلاش می‌کنند قیمت‌ها را ۸ تا ۱۰ درصد بالا ببرند. قزاق‌ها فعلا قیمت نمی‌دهند و منتظر تمام شدن تعطیلات چین هستند، ولی گفته می‌شود قیمت ورق گرم کویل را زیر ۸۲۰ دلار فوب اکتاو عرضه نخواهند کرد.

بازار آرام ورق در ایران

ورق هفته گذشته بازار آرامی را پشت سر گذاشت. بسیاری از سایزها در بازار در حال روبه‌رو شدن با کمبود موجودی هستند. اکثر انبارهای تهران با این امر روبه‌رو شده‌اند، ولی رکود بازار و فشار دولت برای حفظ قیمت‌ها امکان تغییر قیمت را از بین برده است. با توجه به آنکه سطح مصرف کالاهای نهایی به شدت پایین آمده، محدودیت عرضه عملا نقشی بازی نمی‌کند. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول که در انزلی ۷۴۰ تومان معامله می‌شد در پایان هفته هم به همان قیمت پیشنهاد شد.

واردات ورق گرم در دی‌ماه ۱۲۵ هزار تن بوده که نسبت به ماه قبل ۳۰ درصد کاهش یافته است. واردات ورق سرد هم با ۳۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۱۷ هزار تن و ۳۵۶ کیلوگرم رسیده، در این میان مبارکه با عرضه خود که بیشتر از طریق سرویس سنترهایش صورت می‌پذیرد به کمک بازار آمده است. ولی روند عرضه مبارکه هم در یک ماه گذشته آرام شده است. با توجه به رشد سریع قیمت ورق در خارج از ایران، احتمالا در ماه‌های پیش رو بازار با افزایش قیمت روبه‌رو خواهد شد، مگر آنکه سیاست انجماد قیمت‌ها و رکود بازار ادامه یابد.

کاهش قیمت بیلت

قیمت بیلت در هفته گذشته رو به کاهش گذاشت. به‌رغم آنکه تولیدکنندگان اصلی سی آی اس در تلاش هستند که سطح قیمت را حفظ کنند، ولی روند بازار بر خلاف خواسته آنها عمل می‌کند. بیلت سی آی اس تحویل بنادر دریای سیاه تا ۳۰ دلار هر تن کاهش یافت و به ۶۲۰ دلار در هر تن فوب رسید. این در حالی است که بعضی از دست‌اندرکاران صحبت از ۶۰۰ دلار هم می‌کنند. علت آن هم پایین آوردن قیمت بیلت از سوی ترکیه است آنها این هفته بیلت را ۱۰ دلار ارزان‌تر در قیمت ۶۵۰ دلار فوب هر تن پیشنهاد دادند. در خاوردور به علت ترس از افت قیمت و تعطیلات، خریداران ترجیح می‌دهند بیلت داخلی را بخرند که آماده تحویل است. به همین دلیل سفارش‌ها به کشورهای دیگر به خصوص سی‌آی‌اس خیلی کم شده، کارخانه‌های خاور دور بیلت را ۶۸۰ دلار فوب عرضه می‌کنند. در بورس لندن هم بیلت با ۲۰ دلار کاهش در قیمت ۵۴۵ دلار نقدی معامله شد. با توجه به روند نزولی قیمت قراضه، مسائل سیاسی شمال آفریقا و عدم افزایش قیمت مقاطع، انتظار می‌رود روند نزولی قیمت بیلت ادامه داشته باشد.

رشد واردات بیلت به ایران

متوسط واردات ماهانه بیلت به ایران در دو سال اخیر حدود ۳۰۰ هزار تن بوده است. اما در ماه آذر واردات بیلت ناگهان ۷۷۲ هزار تن و در ماه دی ۹۸۷ هزار تن شده است. در خلال ۱۲ روز ماه بهمن نیز ۱۶۲ هزار تن بیلت به کشور وارد شده. این در حالی است که روند نزولی قیمت مقاطع در بازار ادامه داشته است و از طرف دیگر سیاست منجمد کردن قیمت میلگرد در بورس از طرف دولت ادامه دارد، بنابراین بازار بیلت با چند عامل روبه‌رو است که می‌توان به عرضه بیلت در سطح وسیع، تقاضای ضعیف مقاطع و ناامیدی نسبت به آینده اشاره کرد. از سوی دیگر قیمت بیلت در خارج از ایران رو به تنزل گذاشته است. بنابراین همه فروشندگان بیلت به بازار روی آورده اند. اگر بیلت در بازار خارجی ثابت می‌ماند می‌شود به آینده بازار امیدوار باقی ماند. ولی کاهش قیمت‌ها باعث ترس صاحبان کالا شده است. بیلت سایز ۱۵۰ میلی متر که در انزلی روی تریلی اول هفته تا ۶۹۵ تومان هم گفته می‌شد به ۶۸۰ تومان هم رسید؛ ولی خریدارها دنبال قیمت ارزان‌تر بودند. با توجه به تعطیلات و رکود ماه‌های پایانی سال، انتظار نمی‌رود قیمت بیلت افزایش یابد؛ مگر آنکه قیمت مقاطع تغییر کند. آخرین قیمت پیشنهادی بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر تحویل بندر امام ۶۴۵ دلار در هر تن بوده است.

تثبیت قیمت مقاطع در بازار جهانی

قیمت مقاطع وجود در هفته گذشته باثبات بود. در بعضی نقاط نشانه‌هایی از افزایش قیمت وجود داشت که بیشتر به علت تخلیه موجودی انبارها بود و در بعضی نقاط دیگر با کاهش روبه‌رو بود؛ ولی مشکل ضعف تقاضا همچنان در همه جای دنیا وجود دارد. بازار چین تعطیل بود ولی پیش‌بینی می‌شود به علت افزایش قیمت سنگ‌آهن و کک قیمت مقاطع در چین افزایش یابد. در ژاپن توکیو استیل قیمت مقاطع را حدودا ۳۲ دلار هر تن بالا برد، در شمال اروپا کارخانه‌ها مقاطع را ۲۰ تا ۳۰ یورو هر تن بالا بردند و انتظار دارند برای تولید ماه مارس قیمت‌ها را ۵۰ تا ۶۰ یورو دیگر بالا ببرند؛ ولی احتمال موفق شدن آنها ضعیف است. بازرگانان ترک که هفته قبل میلگرد را ۶۹۰ دلار فوب عرضه می‌کردند این هفته صحبت از ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار کردند؛ ولی اوضاع سیاسی مصر آنها را ناکام گذاشته است. در کره هیوندایی قیمت تیرآهن را ۵۰ دلار هر تن بالا برد که ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه است. اما همه انتظار دارند قیمت مقاطع سی آی اس کاهش یابد؛ چون قیمت بیلت و قراضه پایین آمده است. در منطقه خلیج فارس قیمت‌ها در عربستان ثابت مانده ولی قیمت در امارات تا ۲۰ دلار هر تن برای میلگرد پایین آمده است.

روند نزولی قیمت‌ها در بازار مقاطع

بازار مقاطع در هفته گذشته روند نزولی داشت و حدودا ۱۰ تومان در هر کیلو به طور متوسط کاهش یافت. تعطیلات این هفته همراه با رکود ادامه دار، همه تجار را خسته کرده است. نشانه‌های خستگی در کارخانه‌ها هم پیداست روند نزولی قیمت بیلت هم همه تجار را حساس کرده است عرضه ۲۰۰۰ تنی شمش فولاد جنوب در قیمت ۶۰۵ تومان باعث ایجاد دلهره بیشتر در بازار شد. این روند به خصوص در پایان سال که همه کارخانه‌ها نیاز به نقدینگی دارند، چشم‌انداز خوبی را نوید نمی‌دهد؛ ولی عده‌ای معتقدند که قیمت مقاطع نمی تواند بیش از این کاهش یابد. البته مشکل تنها قیمت نیست بلکه مساله اصلی رکود حاکم بر بازار است. میلگرد پیشنهادی تحویل بنادر جنوبی ۷۲۰ دلار تا ۷۳۰ نقدی پیشنهاد می‌شود.

آغاز روند نزولی نرخ قراضه

قراضه که هفته‌های قبل به اوج خود رسیده بود، آرام آرام روند نزولی را شروع کرده است. چند دلیل برای این تنزل قیمت وجود دارد که می‌توان به توقف خریدهای ترکیه و چین، عدم افزایش تقاضای مقاطع و کاهش قیمت بیلت اشاره کرد. قراضه مخلوط ۸۰-۲۰ محصول آمریکا تحویل بنادر تایوان ۴۵۵ دلار معامله شد؛ ولی حجم معامله زیر ۵ هزار تن بوده است. در آمریکا اکثر دست‌اندرکاران انتظار دارند در خلال هفته آینده قیمت قراضه ۲۰ تا ۳۰ دلار در هر لانگ تن کاهش یابد و به ۴۷۰ دلار در هر لانگ تن برسد. بازرگانان ترکیه محموله‌های کوچک خریداری می‌کنند که قیمت آن ۴۹۰ دلار سی اف آر برای ترکیب ۸۰-۲۰ بوده است؛ ولی تلاش می‌کنند تا قیمت را در هفته‌های آینده تا ۲۰ دلار در هر تن پایین بیاورند.

با وجود عرضه کم قیمت‌ها ثابت است

قیمت سنگ‌آهن در هفته گذشته ثابت ماند. با وجود آنکه عرضه این کالا به علت سیل استرالیا و محدودیت صادرات هند کم شده؛ ولی تعطیلات سال نو چینی که تا ۱۰ فوریه ادامه دارد تقاضای سنگ‌آهن را به حداقل رسانده است. تازه‌ترین قیمت سی اند اف بنادر چین برای خلوص ۶۲ درصد ۳۷/۱۸۵ دلار بوده است. احتمال افت قیمت سنگ‌آهن در هفته‌های آینده به‌علت مسائل پیش روی آن وجود ندارد. علاوه بر آنکه مشکل کک هم به عنوان کالای پایه در تولید فولاد شدید شده است، احتمالا پس از تعطیلات چین قیمت سنگ‌آهن بالا خواهد رفت.