آزاده حسینی

با مصوبه جدید کارگروه طرح تحول قیمت محصولات فولادی در بازار با کاهش روبه‌رو شد؛ اما به نظر می‌رسد با انتشار شایعه کاهش نرخ تعرفه در هفته آتی روند کاهشی قیمت‌ها ادامه داشته باشد، چرا که در روز چهارشنبه فشار کاهش قیمت‌ها به تولیدکنندگان شمش نیز رسید و تفاوت قیمت شمش در بنادر با بازار‌های جهانی به حداقل رسید در حال حاضر قیمت شمش در بنادر جنوبی۶۹۰ تومان برای هر کیلو اعلام شده. این در حالی است که قیمت فروش cis قبل از تعطیلات سال نو ۶۸۰ دلار برای هر تن بوده با این حساب و با توجه به پایین آمدن قیمت شمش باید منتظر ماند و دید هفته آینده با وجود اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت انرژی کاهش قیمت میلگرد که از چهارشنبه مجددا آغاز شد، بر چه رقمی‌متوقف خواهد شد و آیا اصلا این موضوع در حد شایعه باقی می‌ماند یا اجرایی می‌شود و در صورت از بین رفتن آثار شایعه، هدفمندی یارانه‌ها چه تاثیری بر قیمت فولاد خواهد گذاشت‌.

از سوی دیگر، در پی ابلاغ مصوبه هیات دولت و تاکید بر ورود و عرضه ۹۷ فولاد ساز به بورس کالا با توجه به تداوم عرضه‌ها در بورس باید دید از این پس سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان همچنان وظیفه نظارت بر قیمت‌ها در بورس و بازار را دارد یا با توجه به مصوبه اخیر کارگروه طرح تحول این وظیفه نیز به وزارت صنایع و معادن محول شده است.

کارشناسان در این باره معتقدند: با مصوبه اخیر و موظف کردن چندین نهاد نظارتی بر بازار فولاد برای کنترل و ساماندهی، آثار سوئی به دنبال خواهد داشت مگر اینکه جزئیات آن نیز مشخص شود‌. طبق این مصوبه وزارت صنایع و معادن در تعیین نرخ تعرفه واردات میلگرد و مواد اولیه مجاز بوده و می‌تواند در راستای تنظیم بازار اقدامات مذکور را انجام دهد‌. اما تاکنون وزارت صنایع و معادن واکنشی به این مصوبه نداشته و تنها هفته گذشته رییس ستاد فولاد از تغییر نرخ تعرفه در صورت صلاحدید خبر داده بود؛ اما باید دید این وزارتخانه بدون نیاز به تایید کمیسیون ماده یک این امکان را دارد که تعرفه واردات میلگرد را کاهش دهد‌.

در همین حال فولاد سازان به خصوص تولیدکنندگان محصولات نوردی ضمن اعلام همکاری با دولت در راستای تنظیم بازار و کنترل قیمت‌ها از ورود محصولاتشان در بورس کالا و در کنار آن دریافت شمش فولاد با قیمت‌های دولتی اظهار رضایت کرده‌اند، البته کارشناسان بازار معتقدند طرح فروش در بورس کالا با قیمت‌های دولتی در ازای دریافت شمش در صورتی موفق است که بتواند شمش مورد نیاز فولاد سازان را تامین کند که در آن صورت تفاوت ۱۹۰ تومانی برای فولاد سازان سود آور نیز هست؛ اما در صورت عدم عرضه شمش با نرخ ۵۸۰ تومان به فولاد سازان از یک سو و از سوی دیگر فشار بر فولادسازان برای عرضه با قیمت‌های حداقل ۱۵۰ تومانی پایین‌تر از قیمت‌های بازار نمی‌تواند در بلندمدت دوام بیاورد و در صورت اصرار بسیاری از فولادسازان از گردونه تولید خارج خواهند شد‌. در همین حال با وجود آغاز روند کاهشی فعالان از رکود بازار گلایه‌مند بوده و راهکار‌های اتخاذ شده را موفق نداشتند‌.

در حال حاضر ۹۷ فولادساز در کشور فعالیت دارند که ۳۰ فولادساز محصولاتشان را در بورس کالا عرضه می‌کنند، بنابراین در روزهای آینده باید شاهد ورود ۶۷ تولیدکننده باقیمانده فولاد به بورس کالا باشیم‌. از این رو تصمیمات اخیر دستگاه‌های ذی‌صلاح در مورد بازار فولاد و بورس می‌تواند نبض بازار را به حرکت انداخته یا آن را بایستاند.