موضع بورس در اعتراض به محدودیتها و خواسته فعالان مبنیبر خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا
سهمیهبندیها ادامه دارد
در این روز بسیاری از کالاهای پلیمری توسط ناظر تالار به صورت رقابت زمانی یا تسهیم به نسبت سهمیهبندی شد و به این ترتیب کارگزاران بسیاری را معترض کرد.
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: تشدید سهمیهبندیها در رینگ پتروشیمی روز گذشته سبب اعتراض بسیاری از مصرفکنندگان شد.
در این روز بسیاری از کالاهای پلیمری توسط ناظر تالار به صورت رقابت زمانی یا تسهیم به نسبت سهمیهبندی شد و به این ترتیب کارگزاران بسیاری را معترض کرد. در این روز اکثر محصولات پلیمری با نرخ هفته گذشته یعنی ۵ درصد بالای فوب معامله شدند و تنها پلی اتیلن دورانی تبریز، ۲۱۰۰و ۲۱۰۲ لاله و ۰۲۰ با رشد قیمت نسبت به آخرین عرضه در بورس کالا روبهرو شدند.
به گفته آگاهان بازار، در هفتههای اخیر بسیاری از مصرفکنندگان به دلیل تشدید سهمیهبندیها نتوانستند کالاهای مورد نیاز کارخانه یا کارگاه شان را تهیه کنند و به این ترتیب دچار مشکلات عدیدهای شدهاند.
در این روز همچنین بسیاری از کارگزاران به ضعف سیستم نرمافزاری بورس اشاره کرده و معتقدند: سیستم نرم افزاری بورس براساس حراج ریالی برنامه ریزی شده است و توان رقابت زمانی را ندارد.
فعالان بورس در هفتههای اخیر شانس را در معاملات محصولات پلیمری بسیار پررنگ میدانند و میگویند: رقابت براساس زمان در هفتههای اخیر سبب شده است تا آنها نتوانند کالاهای موردنیاز مشتریان خود را خریداری کنند. این در حالی است که ناظر تالار در این باره میگوید: سیستم نرمافزاری بورس براساس اولویت زمان و قیمت طراحی شده است و میتواند زمان را تا ۳ رقم اعشار محاسبه کند و اولویت زمانی برای این سیستم معنا دارد. با این حال بسیاری از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات پلیمری در هفتههای اخیر به اعمال سهیمهبندیها معترض بوده و کارخانههایشان را در معرض تعطیلی عنوان میکردند.
برخی از فعالان بازار میگویند: روشهای دیگری نیز برای کنترل بازار و حذف واسطهها از بورس کالا وجود دارد و نباید ماهیت اصلی بورس در خصوص معاملات رینگ پتروشیمی زیر سوال برود.
به گفته فعالان اقتصادی، تحویل کالاهای خریداری شده از سوی بازرگانی پتروشیمی به کارخانههایی که پروانه بهره برداری به نام آنها ذکر شده است میتواند یکی از راهحلهای کنترل بازار باشد. برخی دیگر از فعالان بازار نیز به تولیدکنندگان کوچک اشاره میکنند و میگویند: پیش از سهمیهبندیها، تولیدکنندگان کوچک نمیتوانستند از بورس کالا خرید کنند و حالا با اعمال سهمیهبندیهای فراوان آنها مجال یافتهاند تا پروانه بهرهبرداری خود را با رقمهای خوب معامله کنند.
به اعتقاد فعالان بورس، در حال حاضر تولیدکنندگان بزرگ با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند؛ چرا که آنها نمیتوانند در حد نیاز کارخانههای خود از رینگ پتروشیمی خرید کنند و به این ترتیب باید در انتظار ضررهای مالی هنگفت باشند.
این در حالی است که روز گذشته شایعه خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا در بازار وجود داشت و در حال حاضر نیز بسیاری از فعالان بازار به این موضوع اشاره میکنند و میگویند: عمر عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا تنها تا پایان سال است.
این در حالی است که مدیر تالارهای بورس کالا در این خصوص به خبرنگار دنیایاقتصاد میگوید: قیمتگذاری محصولات پتروشیمی از ۱/۳/۸۶ آزاد شد و متعاقب قانون با مصوبه دولت برای فاز اول بورس نفت قیمتگذاری کالاهای مذکور به بورس کالا واگذار شد و قطعا خارج کردن این محصولات از بورس کالا میتواند عواقب زیادی در پی داشته باشد.
وی در ادامه میگوید: با توجه به پروانههای کاذب، اعمال کنترل بر مصرف واقعی این مواد در بورس و چه در خارج از بورس تفاوتی نمیکند، همچنین با بیرون آمدن خرید محصولات از بورس کالا مانند گذشته عمده این کالاها به بازار سیاه و بیرون منتقل میشوند و از دید نهادهای نظارتی پوشیده خواهد ماند.
غفاری به گسترش فساد ناشی از صدور و خرید فروش حواله اشاره میکند و میگوید: در حال حاضر معامله محصولات پتروشیمی تحت نظارت دولت است و خریداران و فروشندگان هر لحظه قابل کنترل هستند، در حالی که در بازار سیاه این اتفاق نخواهد افتاد.
وی همچنین به تفاوت بورس کالا و سهام اشاره میکند و میگوید: در بورس کالا میتوان هر لحظه مرز حباب قیمت را مشخص و کنترل کرد و دولت میتواند در هر زمان بازار را رصد و کنترل کند.
ارسال نظر