عرضه آهن از تقاضا جلو زد

معاملات بورس تحت تاثیر افت قیمت وارداتی‌ها

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی‌: به دنبال احتمال تداوم کاهش قیمت پیشنهادی برای محصولات وارداتی و همچنین تعطیلات ‌ایام مذهبی هفته جاری‌، تقاضا برای میلگرد در بورس کالا در حد پایینی قرار گرفت‌. بر اساس‌این گزارش تنها کالایی که تقاضای زیادی داشت‌، تیرآهن ۱۴ تا ۲۷ ذوب‌آهن بود که پس از ثبت ۶۰ هزار تن تقاضا برای آن‌، عرضه‌کننده نیز حجم عرضه را افزایش داد.

این افزایش عرضه از یک سو و پایین بودن تقاضا برای میلگرد همگی باعث شد تا محصولات عرضه شده در بورس با نرخ‌های ثابت و قبلی معامله شود. اگرچه بسیاری از فعالان بازار دور نمای تقاضای بازار آهن را مثبت می‌دانند و انتظار بهبود آن را با رسیدن به پایان سال دارند اما شرایط حال حاضر نشانی از خریدهای تناژ بالا ندارد؛ چراکه بسیاری از پروژ‌ه‌ها به لحاظ نقدینگی در شرایط خوبی قرار ندارند‌. گفته می‌شود به جز مسکن مهر پروژه‌های بزرگ‌تر اخیرا تقاضای زیادی وارد بازار نکرده‌اند در نتیجه در مقایسه با حجم عرضه کالا در بازار‌، خریداران محدودی در بازار حضور دارند که آنها نیز فعلا دست نگه‌داشته و در انتظار ثبت نرخ‌های جدید در بازار هستند. در کنار‌این موضوعات همچنان بحث عرضه و پیشنهاد نرخ‌های پایین برای محموله‌های وارداتی تاثیر زیادی بر بازار گذاشته است که گفته می‌شود‌ این محموله‌ها اغلب در تناژ پایینی هم عرضه می‌شوند‌.

به طوری که گفته می‌شود این پیشنهادها تردید و نگرانی زیادی را در میان عرضه‌کننده‌های داخلی‌ایجاد کرده است؛ به طوری که در بعدازظهر روز شنبه برخی از عرضه‌کننده‌ها در پی احتمال پیشنهاد قیمت‌های پایین‌تر برای میلگرد وارداتی تصمیم به کاهش قیمت گرفتند. برخی از فعالان بازار معتقدند اگرچه ممکن است‌این قیمت‌ها برای همه کالاهای وارداتی پیشنهاد نشده باشد، اما حتی اعلام فروش یک محموله تناژ پایین با نرخ ارزان تر تاثیر زیادی بر بازار می‌گذارد و به همه محصولات به لحاظ روانی تعمیم داده می‌شود‌. از آنجا که دولت نیز از تمامی ‌ابزارها طی‌این مدت برای رسیدن به‌این هدف و افزایش نیافتن قیمت‌ها استفاده کرده است‌، مباحث مطرح شده مبنی بر‌اینکه پیشنهاد محصولات ارزان قیمت در بازار و حتی واردات‌این کالا‌ها با حمایت دولت صورت گرفته تا در صورتی که نرخ‌ها اقدام به جهش کرد با‌این روش از رشد قیمت‌ها جلوگیری شود‌. حتی گفته می‌شود که یکی از بانک‌ها با اعتبارات داخلی خود اقدام به واردات کرده است که بخشی از‌این محموله نیز در روزهای اخیر معامله شده است‌.

اما آنچه در‌این میان از نگاه فعالان بازار مهم ارزیابی می‌شود‌این است که در شرایط فعلی با توجه به مشکل تامین اعتبار برای خرید شمش‌، بهتر است واردات کالا‌، بیشتر در بخش شمش انجام شود نه محصول نهایی تا از طرفی با کمک اعتبارات موجود‌، تولیدکننده‌ها بتوانند شمش مورد نیاز خود را تامین کنند و از سوی دیگر واردات محصول نهایی تبدیل به رقیبی جدی برای تولیدات داخلی نشوند‌.

با توجه به‌این جو روانی حاکم در بازار به نظر می‌رسد در بورس هم برخی از خریداران انتظار کاهش قیمت را دارند؛ اما با توجه به تاثیری که ‌این افت قیمت‌ها در بازار می‌گذارد و اثرگذاری آن در بازار آزاد‌، فعلا هیچ یک از عرضه‌کننده‌ها تغییری در قیمت‌های خود نداشته‌اند‌.

فروش میلگردهای ۷۷۰ تومانی با تناژ پایین

در معاملات دیروز بیشترین کالایی که معامله شد تیرآهن ذوب‌آهن بود که کارگزاران بالا بودن تقاضا برای‌ این محصول را سنگین بودن ‌این سبد تیرآهن می‌دانستند که گفته می‌شود نرخ بازار آزاد آن بالاتر از بورس است و‌این باعث شده تا تقاضای خوبی را جذب کند. بر‌این اساس دیروز سبد تیرآهن ۱۴ تا ۲۷ ذوب آهن اصفهان با نرخ ۷۶۰ تومان ۶۰ هزار تن برای۳۰ /۱۰/۸۹ معامله شد‌. سبد میلگرد و تیرآهن ‌این شرکت نیز با نرخ ۷۶۰ تومان ۳ هزارو ۷۴۰ تن معامله شد‌. سبد میلگرد A۳-۱۴ تا ۲۵ فولاد آذربایجان ۲۲۰ تن‌، سبد میلگرد۱۴-A۳، تا ۳۲ فولاد کویر نیز ۶ هزار و ۱۶۰ تن و میلگرد کلاف A۳-۸ فولاد یزد ۲۰۰ تن معامله شدند که همگی با قیمت ۷۷۰ تومان به فروش رسیدند‌. از جمله کالاهایی که با نرخ ۷۶۰ معامله شدند میلگرد A۳ ا ،۱۴ تا ۲۰ فولاد یزد بود که ۱۲۰۰ تن معامله شد‌. گروه ملی هم میلگرد ۱۴ تا ۲۵ خود را با قیمت ۷۶۰ تومان ۸۸۰ تن فروخت‌. دیروز میلگرد A۲-۱۰ فولاد سیادن نیز با نرخ ۷۷۰ تومان برای تحویل ۱۵/۱۲/۸۹ عرضه شد که معامله‌ای روی ‌این کالا انجام نشد. میلگرد ۲۰ تا ۳۲ فولاد بناب نیز با قیمت ۷۷۰ تومان عرضه شد که فروشی روی‌این کالا انجام نشد‌. میلگرد A۲-۱۴ تا ۱۸ فولاد خرم‌آباد و میلگرد A۲-۱۲ فولاد کرمان نیز با قیمت ۷۷۰ تومان عرضه شد که معامله‌ای روی ‌این کالاها نیز صورت نگرفت‌.