گروه بورس کالا- سردار خالدی: هفته گذشته با وجود افزایش تنش‌های ژئوپولیتیک کره شمالی و کره جنوبی و کاهش ارزش یورو به دلیل کسری بودجه ایرلند و گسترش آن به مناطق پرتغال و اسپانیا، روند قیمتی طلا در بازارهای جهانی و بازار داخلی با نوسان روبه‌رو شد.

البته به عقیده کارشناسان، انتشار داده‌های ایالات متحده مبنی بر بهبود وضعیت کشورها نیز در حرکت آهسته اونس بی‌تاثیر نبوده و به همین دلیل به باور آنان برای پیش‌بینی قیمت طلا، باید منتظر اتفاقات بین دو کره و داده‌های منتشره درباره روند و وضعیت اقتصادی کشورهای اروپایی و ایالات متحده بود. روز گذشته قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی به یک هزار و ۳۵۵ دلار رسید.
نوسانات مربوط به قیمت اونس طلا در حالی دنبال می‌شود که چند روز قبل در پی افزایش فشارهای ژئوپولیتیک کره شمالی و کره جنوبی و ارزش یورو به دلیل کسری بودجه ایرلند و گسترش آن به مناطق پرتغال و اسپانیا، طلا آهنگ صعودی به خود گرفته بود.
همچنین توبیاس مراس رییس شرکت پژوهشی کالا در گفت‌وگو با بلومبرگ اظهار داشت: اگر ابهامات سیاسی موجود بین کره‌شمالی و کره جنوبی تداوم یابد، باید در انتظار افزایش نرخ طلا در بازارهای تجاری باشیم. به طوری‌که براساس این گزارش، سرمایه‌گذاران نسبت به مشکلات اقتصادی موجود در منطقه اروپا و رشد تنش‌های کره‌جنوبی و شمالی به شدت وحشت زده و عصبی هستند و ترجیح می‌دهند نقدینگی خود را در بازار مطمئن طلا معامله کنند. همچنین رویترز طی گزارشی از افزایش فروش شمش طلا در میان مصرف‌کنندگان در بازارهای اندونزی، تایلند و چین خبر داد. این در حالی است که به باور کارشناسان، یکی از دلایل نوسان نرخ طلا، انتشار یکسری از داده‌های اقتصادی بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا همچون افزایش سرمایه‌گذاری‌ها، کاهش نرخ بیکاری و افزایش فروش مسکن‌های نوساز عنوان شده است.
هر چند به عقیده تحلیلگران، با اتفاقات به وجود آمده امکان رسیدن بهای طلا به سطح یک هزار و 500 یا یک هزار و 600 دلار وجود دارد، اما در هر صورت به باور آنان باید برای تحقق پیش‌بینی‌ها همچنان صبر کرد و در انتظار رویای طلای 2 هزار دلاری ماند.
از سویی در بازار آزاد تهران، قیمت سکه و طلا با وجود رشد تقاضا به مناسبت عید غدیرخم چندان بالا نرفت، به طوری‌که سکه طرح جدید از ابتدای هفته تا پایان روز چهارشنبه با یک هزار تومان رشد از ۳۴۱ هزار تومان به ۳۴۲ هزار تومان رسید. در بازار آتی بورس کالا نیز نرخ سکه با نوسان و نرخ شمش با روند افزایشی نسبتا مناسبی روبه‌رو شده بود. براین اساس، نرخ سکه دی ماه با ۴۲۴ تومان و ۸ ریال رشد مواجه شد این در شرایطی بود که سکه اسفندماه تنها ۲۴ تومان افت کرد. قیمت شمش طلای ۱۰ اونسی بازار آتی نیز از ابتدا تا پایان روز سه‌شنبه ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان رشد را تجربه کرد. با وجود ساکن بودن و نبود هیجان در بازار طی هفته گذشته، کارشناسان بازار آتی براین باورند برای پیش‌بینی وضعیت بازار و روند قیمت‌ها در هفته پیش رو باید منتظر واکنش نرخ اونس طلا در بازار‌های جهانی بود.
اما در مجموع بازار آتی، طی هفته منتهی به 4 آذرماه شاهد یک هزار و 637 قرارداد به ارزش 59 میلیارد و 416 میلیون و 950 هزار ریال بود که نسبت به هفته قبل کاری از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب 20/44 درصد و 09/58 درصد افت داشت.
آمار مبادلات سکه‌های تحویل دی‌ماه ۸۶۲ قرارداد به ارزش ۳۰ میلیارد و ۱۵۵ میلیون و ۸۸۰ هزار ریال بود، سکه تحویل اسفندماه نیز شاهد ۷۶۳ قرارداد به ارزش ۲۷ میلیارد و ۴۹۰ میلیون و ۶۷۰ هزار ریال بود.
برای شمش‌های طلای 10 اونسی نیز روند بازار با کاهش تقاضا روبه‌رو بود، اما قیمت‌ها با افزایش همراه شد و براین اساس 12 قرارداد به ارزش یک میلیارد و 770 میلیون و 400 هزار ریال دادوستد شد.


ابهام در نحوه تحویل مبادلات شمش طلای 10 اونسی و عدم تعهدات مالی معامله گران نسبت به قراردادهای سکه تحویل آبان ماه از اتفاقاتی بود که طی یک هفته گذشته نگرانی معامله‌گران را به آینده بازار بیشتر کرد.
جزئیات روند قیمتی و حجم مبادلات بازار آتی بدین ترتیب بود که در:
شنبه: در این روز قیمت سکه با کاهش قیمت مبادلاتش را آغاز کرد به طوری‌که سکه دی‌ماه با 762 تومان و 9 ریال افت با قیمت تسویه 349 هزار و 290 تومان و یک ریال ثبت شد. نرخ تسویه سکه دی‌ماه نیز با یک هزار و 9 تومان کاهش 360 هزار و 177 تومان و 5 ریال ثبت شد. مبادلات شمش طلای 10 اونسی در این روز بدون هیچ‌گونه دادوستدی سپری و تنها با 5 هزار و 600 تومان صعود نسبت به روز قبل کاری با قیمت تسویه یک میلیون و 466 هزار تومان دنبال شد. 2 هزار و 620 و یک هزار و 357 قرارداد موقعیت‌های تعهدی باز بازار به ترتیب برای سکه‌های دی و اسفندماه بود. شمش طلای 10 اونسی نیز از 25 موقعیت تعهدی باز برخوردار بود.
یکشنبه: در این روز روند آرام صعودی طلا سبب شد که قیمت تسویه سکه واکنش مثبتی به خود بگیرد. براین اساس سکه تحویلی دی ماه ۴۹۷ تومان و یک ریال بالا رفت و به نرخ ۳۴۹ هزار و ۷۸۷ تومان و ۲ ریال رسید. سکه اسفندماه نیز با ۲۶۲ تومان و ۵ ریال افزایش به قیمت تسویه ۳۶۰ هزار و ۴۴۰ تومان رسید. شمش طلای ۱۰ اونسی در این روز برخلاف روز قبل خود ۵ هزار و ۵۰۰ تومان افت کرد و به نرخ یک میلیون و ۴۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. موقعیت‌های تعهدی باز سکه دی ۲ هزار و ۶۲۸ قرارداد و برای سکه اسفندماه یک هزار و ۳۶۷ قرارداد بود. شمش طلا ۲۶ قرارداد تعهدی باز داشت.
دوشنبه: دادوستدهای این روز با روند افزایشی 530 تومان و 9 ریال سکه تحویل دی ماه و کاهش 46 تومان و 6 ریال سکه‌های تحویل اسفندماه دنبال شد، به طوری‌که نرخ تسویه سکه تحویل دی و اسفندماه به ترتیب 350 هزار و 318 تومان و یک ریال و 360 هزار و 393 تومان و 4 ریال بود. نرخ تسویه شمش طلای 10 اونسی تحویل آذرماه نیز با بیشترین رشد 17 هزار و 500 تومان به یک میلیون و 478 هزار تومان رسید. موقعیت‌های تعهدی باز بازار در این روز برای سکه‌های دی 2 هزار و 699 و برای سکه‌های اسفندماه یک هزار و 524 قرارداد بود. شمش طلای 10 اونسی نیز 26 موقعیت تعهدی باز داشت.
سه‌شنبه: با اعلام تعطیلی بورس کالا در روز چهارشنبه، در روز سه‌شنبه قیمت‌های سکه افت و نرخ شمش طلا رشد کرد. قیمت تسویه دی با ۶۰۳ تومان و ۲ ریال نزول به ۳۴۹ هزار و ۷۱۴ تومان و ۹ ریال رسید. نرخ تسویه اسفندماه نیز با ۲۳۹ تومان و ۹ ریال کاهش به ۳۶۰ هزار و ۱۵۳ تومان و ۵ ریال رسید. شمش طلا ۵۰۰ تومان گران شد و به یک میلیون و ۴۷۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. موقعیت‌های تعهدی باز بازار برای سکه‌های دی و اسفندماه ۲ هزار و ۵۷۴ و یک هزار و ۵۵۵ قرارداد بود؛ این در شرایطی بود که شمش طلای ۱۰ اونسی تنها ۲۰ قرارداد باز داشت.