سردار خالدی: در هفته منتهی به 31 تیرماه روند نزولی نرخ سکه در رینگ آتی بورس کالا تداوم یافت، به طوری که بازار در این هفته شاهد کاهش 7 الی 8 هزار تومانی قیمت‌ها بود.

این کاهش قیمت در حالی صورت گرفت که ارزش مبادلات هفته یاد شده به رقم ۱۶۵ میلیارد ریال نزدیک شد که نسبت به هفته قبل، با رشد ۵۶ درصدی همراه بود.
قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی طی هفته گذشته با نوسان نرخی همانند هفته‌های قبل همراه بود، این در حالی است که به عقیده کارشناسان، در هفته پیش رو نیز این نوسانات ادامه خواهد داشت. اما تحلیلگران معتقدند این رویه ادامه پیدا نمی‌کند و بازار جهانی طلا ممکن است تحت تاثیر سیاست‌های اقتصادی ایالات‌متحده و کشورهای اروپایی در راستای بهبود وضعیت اقتصادی همچون اجرای برنامه بسته‌های تامین کسری بودجه کشورها که با افزایش نرخ تورم مواجه خواهد شد و مهار نصفه و نیمه نشت نفتی خلیج مکزیک از سوی شرکت بی پی، در ماه‌های آینده شاهد حرکتی صعودی اما آرام باشد.
هر چند بر اساس گزارش موسسات اقتصادی نیز، نرخ طلا در بلندمدت آهنگ صعودی به خود خواهد گرفت و این به خاطر تاکید بر آینده مبهم بهبود بحران اقتصادی پیش‌بینی شده، اما تحلیلگران بازار، نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی را در وضعیت فعلی پایین‌تر از ۱۲۰۰ دلار تصور نمی‌کنند و آن را تا ماه‌های آینده نیز ادامه‌دار می‌بینند.

کاهش قیمت در بازار آتی از نقدی بیشتر بود
بر این اساس، بازار داخلی نقدی سکه طلا نیز با تاثیرپذیری از بازارهای جهانی، طی هفته منتهی به 31 تیرماه، تغییرات اندکی را با آهنگ نزولی پشت سرگذاشت، به طوری‌که نرخ هر سکه بهار آزادی در بازار نقدی از 295 هزار تومان در ابتدای هفته تا 294 هزار تومان در انتهای هفته نوسان قیمت داشت.
این در حالی بود که بازار آتی سکه با توجه به متفاوت بودن آن با بازار نقدی کاهش بیشتری را در هفته گذشته به ثبت رساند، به طوری‌که قیمت تسویه روزانه سکه تحویل تیرماه در روز شنبه، آخرین روز معاملاتی این قرارداد، با ۲۹۴ هزار تومان ثبت شد. قیمت سکه تحویل شهریورماه نیز با نزدیک شدن به قیمت بازار نقدی در هفته گذشته، در اوایل هفته از نرخ ۳۱۵ هزار تومان تا ۳۰۷ هزار تومان در روز پایانی معاملات همراه بود. همچنین سکه تحویل آبان‌ماه نیز حدودا با همان کاهش نرخ در طول هفته، از ۳۲۵ هزار تومان تا ۳۱۸ هزار تومان در ابتدا و انتهای هفته گذشته با تغییر نرخ مواجه شد.
احتمال محدود شدن نوسان قیمت‌ها در هفته جاری
با نگاهی به نوسانات موجود نرخ سکه بازار آتی هفته مورد بررسی نسبت به هفته قبل می‌توان گفت، در حالی که در هفته ماقبل نرخ سکه با کاهش یک تا ۲ هزار تومان مواجه شده بود در هفته سپری شده این کاهش نرخ تداوم داشت و نمودار شاخص قیمت‌ها شاهد کاهش ۴ تا ۸ هزار تومانی قیمت تسویه روزانه سکه های معاملاتی از ابتدا تا پایان هفته بود. به عقیده کارشناسان با توجه به تجربه فعالان بازار از وضعیت بازار در هفته گذشته، به احتمال زیاد در هفته پیش رو از هیجانات معاملات سکه در دو موعد معاملاتی شهریور و آبان‌ماه کاسته خواهد شد.
اما در مجموع طی هفته یاد شده، 6 هزار و 241 قرارداد به ارزش 164 میلیارد و 894 میلیون و 210 هزار ریال بسته شد که نسبت به هفته قبل با رشد 3 هزار و 919 قرارداد و افزایش 67/55 درصدی ارزش مبادلات همراه بود، افزایش رشدی که طی یک‌سال اخیر بی‌سابقه بوده است.
دلایل کاهش قیمت‌های آتی سکه
به گفته تحلیلگران بازار، دلیل اصلی کاهش قیمت‌ها و به تبع آن روند صعودی ارزش مبادلات بازار، به خاطر انتقال موقعیت‌های انجام نشده قراردادهای موعد تیرماه به شهریورماه، جذابیت نوسان موجود در نرخ سکه تحویل آبان‌ماه از سوی معامله‌گران و حضور آربیتراژها (افرادی که با پوشش ریسک بازار از بازار نقدی خرید کرده و در بازار آتی همان کالا را به فروش می‌رسانند) و کاهش قیمت‌ها توسط این افراد، بوده است که به احتمال زیاد در هفته آتی، بازار با شناخت از این موضوع از نوسانات موجود خواهد کاست.در هفته مورد بررسی، قراردادهای سکه‌های تحویل تیرماه تنها در روز شنبه، آخرین روز معاملاتی، 602 عدد بود که ارزش آن بالغ بر 17 میلیارد و 695 میلیون و 300 هزار ریال برآورد شد، این در حالی بود که مجموع قراردادهای هفته قبل تیرماه نسبت به این رقم فاصله چندانی داشت. 4 هزار و 230 قرارداد سکه تحویل شهریورماه نیز به ارزش 102 میلیارد و 163 میلیون و 530 هزار ریال بسته شد که نسبت به هفته قبل با رشد 1636 قرارداد و افزایش 73/48 درصدی ارزش معاملات روبه‌رو بود، همچنین برای سکه تحویل آبان‌ماه، یک هزار و 409 قرارداد به ارزش 45 میلیارد و 35 میلیون و 380 هزار ریال انجام گرفت که با رشد قابل توجه یک هزار و 152 قرارداد و افزایش 41/82 درصدی ارزش قراردادها نسبت به هفته قبل مواجه شد.
براساس این گزارش، جزئیات معاملات در روزهای سپری شده دادوستد سکه بازار آتی به این ترتیب بود که:
کاهش 5 هزار تومانی نرخ سکه تیرماه
با انتشار گزارش بهبود مصرف انرژی در آمریکا و نوسانات نرخ جهانی، در روز شنبه بازار آتی نیز تحت تاثیر این نوسانات قرار گرفت و هر چه قیمت‌ها کاهش می‌یافت حجم معاملات افزایش پیدا می‌کرد، معاملات این روز در حالی صورت گرفت که قراردادهای تیرماه روز پایانی را سپری می‌کرد. همچنین نرخ‌های تسویه روزانه معاملاتی سکه تیرماه ۲۹۴۴۸۶۷ ریال، سکه شهریورماه ۳۱۵۸۱۴۶ ریال و سکه آبان‌ماه ۳۲۵۸۴۶۴ ریال بود.
قیمت‌ها تغییر نکردند
در روز یکشنبه با توجه به تعطیلات بازار جهانی، معاملات سکه بازار آتی چندان از نوسان قیمت برخوردار نبود، به طوری‌که قیمت تسویه روزانه سکه تحویل شهریورماه ۳۱۵۰۱۲۰ ریال و سکه تحویل آبان‌ماه نیز ۳۲۵۹۵۵۹ ریال ثبت شد. همچنین حجم قراردادهای بسته شده برای موعد معاملاتی آبان‌ماه افزایش پیدا کرد، اما موعد شهریورماه با کاهش اندک حجمی روبه‌رو شد.
کاهش دوباره قیمت سکه
روز دوشنبه برای قراردادهای سکه تحویل شهریورماه یک رکورد بود، به‌طوری‌که در افزایش بی‌سابقه‌ای یک هزار و ۱۱۱ قرارداد برای موعد معاملاتی انجام شد، این در حالی بود که حجم معاملات آبان‌ماه نیز هماهنگ با روند صعودی حجم مبادلات بازار، ۲۵۸ قرارداد بود. در این روز انتظار و پیش‌بینی کارشناسان مبنی بر کاهش قیمت سکه تحقق یافت، به‌طوری‌که بازار شاهد روند نزولی۳ الی ۴ هزار تومانی نرخ سکه بود. قیمت تسویه روزانه سکه شهریورماه ۳۱۱۲۳۴۸ ریال و سکه آبان‌ماه نیز ۳۲۲۶۰۸۶ ریال بود.
شاخص قیمت 7 هزار تومان پایین آمد
روز سه‌شنبه بازار قراردادهای آتی سکه شاهد بیشترین کاهش نرخ در طول هفته بود و دلیل آن از سوی کارشناسان، حضور آربیتراژها در بازار عنوان شد. نرخ تسویه روزانه سکه شهریورماه ۳۰۴۸۳۷۶ ریال و سکه آبان‌ماه ۳۱۵۶۲۳۷ ریال برآورد شد که نسبت به روز قبل با کاهش نرخ حدود ۷ هزار تومان همراه بود. حجم معاملات نیز در این روز با رونق خوبی همچون روزهای گذشته سپری شد.
روز پایانی، قیمت‌ها افزایش یافتند
در روز پایانی دادوستدها، روند قیمت‌ها همزمان با افزایش نرخ هر اونس طلای جهانی در روز چهارشنبه، حالت متفاوتی به خود گرفت و بازار شاهد افزایش حدود ۳ هزار تومانی نرخ سکه بود، به طوری‌که قیمت تسویه روزانه سکه شهریورماه ۳۰۷۹۳۳۳ ریال و سکه آبان‌ماه نیز ۳۱۸۲۹۲۱ ریال ثبت شد. حجم معاملات نیز بدون نوسان خاصی نسبت به روزهای قبل همسو با آهنگ صعودی بازار، روز پایانی را سپری کرد.