کاهش 3/25 درصدی ارزش مبادلات آتی سکه طلا در هفته‌ گذشته

گروه بورس کالا- سردار خالدی: بازار سکه قراردادهای آتی طی هفته گذشته با شیب نزولی همراه بود؛ به‌طوری که نرخ سکه در مبادلات ابتدای هفته روندی صعودی و در انتهای هفته روندی نزولی را طی کرد و حجم قراردادها نیز به تبع قیمت‌های معامله شده در ابتدای هفته با افزایش حجم و در پایان هفته با کاهش حجم روبه‌رو بود. به گفته کارشناسان، دلیل اصلی این نوسانات را بایستی در نوسانات نرخ جهانی بازار طلا و متناسب شدن بازار داخلی با قیمت‌های جهانی و انتشار گزارش اقتصادی مرکز آمار انگلستان و آمریکا دانست که معامله‌گران و تحلیل‌گران را ملزم کرده با این نوسانات جهانی همراه شوند. هرچند تحلیل‌گران از روند صعودی بازار طی هفته‌های پیش رو خبر می‌دهند، اما در هفته گذشته بازار با روند کاهشی روبه‌رو بود؛ به‌طوری که تعداد قراردادهای موعد تیرماه نسبت به هفته ماقبل با کاهش یک‌هزار و ۵۸۸ قرارداد به یک‌هزار و ۶۶ قرارداد و تعداد قراردادهای شهریورماه نیز با کاهش ۲۳۳ قرارداد به یک‌هزار و ۲۲۰ قرارداد رسید. هرچند ارزش مبادلات قراردادهای آتی موعد تیرماه طی هفته گذشته با مجموع ۴۶ میلیارد و ۶۷۸ میلیون و ۹۰ هزار نسبت به هفته ماقبل (هفته منتهی به ۲۱ خرداد) با ۲/۴۴ درصد کاهش روبه‌رو بود، اما ارزش مبادلات قراردادهای آتی موعد شهریورماه با رشد ۹/۱۷ درصدی نسبت به هفته ماقبل به ۵۰ میلیارد و ۷۹۶ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال رسید. نرخ سکه موعد تیرماه نیز با کاهش ۱۶ هزار و ۷۵۰ ریال مواجه شد؛ به‌طوری که در ابتدا با نرخ ۳ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۴۴ ریال و در انتهای هفته با نرخ ۳ میلیون و ۱۶۶ هزار و ۲۹۴ ریال معامله شد. همچنین نرخ سکه قراردادهای آتی تحویل شهریور با کاهش یک‌هزار و ۵۰۲ ریالی دادوستد شد؛ به‌طوری که در ابتدا با ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار و ۶۰۷ ریال و در انتهای هفته با ۳ میلیون و ۲۴۹ هزار و ۱۰۵ ریال خرید و فروش شد. اما در مجموع تعداد قراردادهای آتی طی هفته منتهی به ۲۸ خرداد با ۲ هزار و ۲۸۶ قرارداد نسبت به هفته ماقبل ۳/۴۴ درصد کاهش و ارزش مبادلات نیز با مجموع ۹۷ میلیارد و ۴۷۴ میلیون و ۸۹۰ هزار ریال ۳/۲۵ درصد نسبت به هفته منتهی به ۲۱ خرداد (هفته ماقبل) کاهش داشت.

جزئیات رویدادها و شرح معاملات در روزهای مختلف هفته گذشته به شرح زیر بود:

شنبه: روز شنبه تعداد قراردادهای سکه موعد تیرماه با کاهش ۳۶۲ تعداد قرارداد نسبت به روز چهارشنبه ۱۹ خردادماه (آخرین روز معاملاتی هفته منتهی به ۲۱ خرداد) ۲۱۳ قرارداد بود، همچنین قراردادهای تحویل شهریور نیز با کاهش ۴۹۵ تعداد قرارداد نسبت به روز چهارشنبه، ۱۸۳ قرارداد بود. به نظر کارشناسان، شروع معاملات در اوایل هفته و تحلیل بررسی وضعیت بازار از سوی معامله‌گران یکی از دلایلی است که بازار را با کاهش حجم معاملات روبه‌رو کرده بود. همچنین سکه موعد تیرماه با قیمت تسویه روزانه ۳ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۴۴ ریال معامله شد که نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته ماقبل با کاهش ۱۰ هزار و ۵۶۹ ریالی مواجه شد. قیمت تسویه روزانه سکه طلا تحویل شهریورماه نیز ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار و ۶۰۷ ریال دادوستد شد که نسبت به روز چهارشنبه ۱۹ خردادماه، یک‌هزار و ۷۹ ریال کاهش یافت.

کاهش قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی طی روزهای پنج‌شنبه و جمعه هفته منتهی به ۲۱ خرداد یکی از دلایلی بود که نرخ سکه در این روز را به تاثیر از نوسانات بازار جهانی طلا کاهش داد.

یکشنبه: معامله‌گران بازار در این روز حجم قراردادها را کاهش دادند؛ هرچند قیمت سکه را به تبع از بازارهای جهانی افزایش دادند. ۵۵ قرارداد برای موعد تیرماه دادوستد شد که نسبت به روز شنبه با کاهش ۱۵۸ قرارداد مواجه شد تا به‌عنوان کم‌رونق‌ترین روز مبادلاتی طی هفته گذشته لقب بگیرد. قراردادهای آتی سکه تحویل شهریور نیز ۳۸ قرارداد بود که نسبت به روز قبل خود با کاهش ۱۴۵ قرارداد مواجه شد. به گفته کارشناسان، نبود درخواست برگه‌های دادوستد و تحلیل خریداران و فروشندگان از بازار و تصمیم‌گیری متناسب و منطقی آنان همزمان با باز شدن بازارهای جهانی از جمله دلایلی بود که حجم قراردادهای آتی در این روز را با کاهش مواجه ساخت.

اما نرخ سکه در این روز برخلاف کاهش حجم معاملات با افزایش روبه‌رو بود؛ به طوری که هر سکه طلا موعد تیرماه با ۲۸۵ ریال افزایش، ۳ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۳۲۹ ریال و هر سکه طلا موعد شهریورماه نیز با افزایش ۱۴ هزار و ۸۶۲ ریالی، ۳ میلیون و ۲۶۵ هزار و ۴۶۹ ریال دادوستد شد. از دلایلی که می‌توان برای افزایش نرخ سکه ذکر نمود می‌توان به انتظار معامله‌گران از افزایش نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی و استفاده از تحلیل‌های تکنیکال برای پیش‌بینی نرخ سکه در بازارهای جهانی اشاره کرد.

دوشنبه: افزایش قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی و به تبع آن افزایش تعداد معامله‌گران در بازار سبب شد که روز دوشنبه حجم معاملات با افزایش روبه‌رو شود؛ هر چند که نرخ سکه در این روز با نوسان زیادی همراه نبود و برخلاف بازارهای جهانی با کاهش روبه‌رو شد؛ به طوری که با افزایش ۴۴۵ قرارداد موعد تیرماه و ۴۴۱ قرارداد موعد شهریور ماه به ترتیب ۵۰۰ و ۴۷۹ قرارداد به ثبت رسید.

قیمت تسویه روزانه هر سکه تحویل تیرماه ۳ میلیون و ۱۷۳ هزار و ۴۸۲ ریال معامله شد که نسبت به روز گذشته (یکشنبه) ۹ هزار و ۸۴۷ ریال کاهش داشت. نرخ هر سکه تحویل شهریور ماه نیز با یک‌هزار و ۶۰۰ ریال کاهش ۳میلیون و ۲۶۳ هزار و ۸۶۹ ریال به ثبت رسید.

سه‌شنبه: نوسانات نرخ طلا در بازارهای جهانی و نزدیک شدن به پایان هفته معاملاتی شاید یکی از دلایلی بود که معامله‌گران را با سردرگمی و نبود ثبات در تصمیم‌گیری‌ها مواجه ساخت. در این روز تعداد قراردادهای آتی موعد تیرماه ۱۹۹ و موعد شهریورماه نیز ۴۱۰ قرارداد بود که نسبت به روز گذشته به ترتیب با کاهش تعداد ۳۰۱ و ۶۹ قرارداد روبه‌رو شد. نرخ هر سکه به تبع کاهش حجم معاملات و نوسانات نرخ طلا در بازارهای جهانی در موعد تیرماه با ۵ هزار و ۴۱۹ ریال کاهش به ۳ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۶۳ ریال و در موعد شهریورماه نیز با ۱۸ هزار و ۷۱۲ ریال کاهش چشمگیر به ۳ میلیون و ۲۴۵ هزار و ۱۵۷ ریال رسید.

بررسی‌ها و آمار نرخ سکه در طی هفته گذشته نشان می‌دهد که بیشترین کاهش قیمت سکه طلا تحویل شهریورماه در این روز اتفاق افتاده است.

چهارشنبه: بازار آتی سکه طلا در این روز تحت تاثیر نوسانات جهانی قیمت طلا بود؛ به طوری که در ساعات اولیه معاملاتی قیمت سکه رو به بالا بود؛ اما در ساعات بعدی معاملات نرخ هر سکه با روند نزولی روبه‌رو شد. کاهش ۱۰۰ و ۳۰۰ قرارداد سکه طلا تحویل تیر و شهریور از تغییراتی بود که در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته روی داد؛ به طوری که تعداد قرارداد سکه تحویل تیرماه ۹۹ و تعداد قرارداد سکه تحویل شهریورماه نیز ۱۱۰ قرارداد بود. همچنین نرخ سکه در این روز با نوسانات متفاوتی مواجه شد. سکه تحویل تیرماه با یک‌هزار و ۷۶۹ ریال کاهش نسبت به روز ماقبل و با نرخ تسویه روزانه ۳ میلیون و ۱۶۶ هزار و ۲۹۴ ریال به ثبت رسید. سکه تحویل شهریورماه نیز برخلاف موعد تیرماه با ۳ هزار و ۹۴۸ ریال افزایش به قیمت ۳ میلیون و ۲۴۹ هزار و ۱۰۵ ریال دادوستد شد. هر چند طی هفته‌های گذشته و نوسانات بازار جهانی انتظار بر این است که روند نزولی طی شده همچنان به صورت اندک تداوم پیدا کند و بازار به ثبات نسبی برسد؛ اما برخی تحلیل‌گران از روند صعودی نرخ طلا در هفته‌های آتی با توجه به مناسبات جهانی اقتصادی و کاهش ارزش دلار خبر می‌دهند.