بازارآهن در انتظار عرضه امروز بورس کالا

طی هفته گذشته بازار داخلی بر خلاف بازار جهانی از نوسان برخوردار بود و قیمت‌ها در اوایل هفته با رشد روبه‌رو شده و در اواسط هفته این رشد تشدید شده و در اواخر هفته تب رشد قیمت‌ها فروکش کرد. به طوری که بیشتر فعالان بازار در انتظار عرضه‌های امروز بازار آهن هستند تا از بلاتکلیفی خلاص شوند. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازار فولاد داخلی و جهانی پرداخته است که در پی می‌آید.

تقاضای ضعیف شمش در بازار جهانی

شمش فولاد با محدودیت عرضه مواجه است و از یک سو افزایش قیمت قراضه و از سوی دیگر ثبات قیمت مقاطع باعث شده تا تولیدکنندگان با احتیاط عمل کنند. در این میان تولیدکننده‌های بیلت در سی‌آی‌اس با مشکل سرما و افت تولید هم دست به گریبان هستند، قیمت بیلت سی‌آی‌اس در هفته گذشته ۲۰ دلار فوب بنادر دریای سیاه و خزر افزایش یافت، علت این امر تقاضای شدید از طرف واردکننده‌های ایران بود. ایرانی‌ها بیلت را تا قیمت ۴۶۰ دلار سی‌اف‌آر انزلی هم خریده‌اند. در ترکیه قیمت بیلت ۱۵ دلار کاهش یافت چون تقاضای آن ضعیف است. در خاوردور قیمت بیلت ثابت ماند چون هنوز بازارها فعال نشده‌اند.

قیمت شمش در ایران صعود و سپس فرود

قیمت بیلت در ایران در اوایل هفته روند صعودی داشت. شنبه قیمت بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر تا ۶۲۵ تومان هم صحبت شد، ولی از عصر شنبه کسی فروشنده نبود. روز یکشنبه و دوشنبه بیلت روند صعودی گرفت، سایز ۱۰۰ و ۱۵۰ تا قیمت ۷۱۰ تومان هر کیلو در انزلی هم گفته شد؛ ولی معامله‌ای در این قیمت دیده نشد. روز سه‌شنبه قیمت شروع به تنزل کرد، خریدار نبود و فروشنده‌ها هم مقاومت می‌کردند تا روز چهارشنبه این روند ادامه داشت که قیمت بیلت به قیمت یک هفته قبل تا مرز ۵۸۰ تومان هم رسید.

تقاضای ایران بازار میلگرد را تکان داد

در اروپا از اوایل هفته قیمت مقاطع به علت بالا رفتن قیمت مواد اولیه تا ۳۰ یورو افزایش یافت، ولی معاملات بسیار محدود بود؛ ولی در اواخر هفته قیمت‌ها به علت نبود تقاضا ۲۵ یورو کاهش یافت. در ترکیه بازار مقاطع همچنان با رکود روبه‌رو است. در اواسط هفته بازار ترک‌ها به خاطر درخواست‌های میلگرد از ایران تکان خورد. ترک‌ها میلگرد را تحویل مرز سرو ۵۰۰ دلار نقدی در تناژهای کم و ۵۴۰ دلار تحویل بندرامام ده هزار تن عرضه کردند. در آمریکا قیمت مقاطع ثابت ماند، ولی در چین بعد از تعطیلات ۳ تا ۵ دلار افزایش یافت، البته معاملات بسیار محدود است. در خاوردور تقاضای مقاطع همچنان پایین است به همین دلیل قیمت‌ها نسبت به هفته قبل تغییری نداشت و ثابت ماند.

مقاطع و نوسان نرخ

بازار مقاطع، هفته پر آشوبی را پشت سر گذاشت. اوایل هفته صحبت‌ها امیدوارکننده بود و قیمت‌ها رو به افزایش، بورس پرکار ولی تجار آگاه نگران روند قیمت‌ها. در اواسط هفته پس از صحبت‌های مراجع دولتی قیمت‌ها به شدت کاهش یافت و بازار متوقف شد. میلگرد تولید داخل روز شنبه ۷۸۰ تومان و نبشی تا مرز ۸۰۰ رسیده بود. ناودانی هم به طور متوسط ۸۳۰ تومان معامله می‌شد؛ ولی قیمت‌ها رو به بالا بود. روز یکشنبه میلگرد به مرز ۹۰۰ تومان رسید تیرآهن هم همین طور. برای نبشی و ناودانی قیمت اعلام نمی‌شد. تجار نگران تعدادشان زیادتر شده بود، اکثر آنها معتقد بودند که این حباب قیمت‌ها است و باید بترکد که نتیجه آن ورشکستگی آنهایی است که در بورس کالاها را بیشتر از ۷۱۰ تومان خریده‌اند. چرا که با نرخ روز بیلت، میلگرد نمی‌بایست از این قیمت بالاتر برود. در این میان فروشنده‌های خارجی دست به کار شدند و پیشنهادهای فروش از مبادی ورودی مختلف در قیمت‌های متفاوت داده شد. حداکثر قیمت میلگرد پیشنهادی ۵۴۰ دلار سی‌اف‌آر بنادر ایران بود که قیمت تمام شده میلگرد را با احتساب مالیات ارزش افزوده و دیگر هزینه‌ها حداکثر به ۶۵۰ تومان در بندرامام می‌رساند. سوال این بود که چرا خریدار با ۸۱۰ تومان در بورس کالا را معامله کرده است؟ این اضطراب روز دوشنبه اثر گذاشت و قیمت مقاطع پایین آمد، میلگرد ۲۰ تومان ارزان شد و به ۸۵۰ تومان رسید، اما معامله‌ای نبود. تیرآهن هر شاخه ۳ تا ۹ هزار تومان افت کرد. روز سه‌شنبه با دخالت دولت قیمت‌ها به شدت پایین آمد تا روز پنج‌شنبه که فروشنده‌ها دست از معامله کشیدند. قیمت میلگرد به ۶۴۰ تومان و تیرآهن در اصفهان ۷۴۰ تومان، نبشی به ۷۱۰ و ناودانی به طور متوسط به ۷۳۰ تومان رسید؛ ولی باز هم معامله‌ای در بازار نبود. روند قیمت‌ها از دو هفته قبل شکل غیرمنطقی به خود گرفته بود. رفتار دولت و بورس در این دو هفته بسیار بحث‌انگیز بود. اعلام اینکه خریدار باید تمام وجه خرید کالا در بورس را به صورت پیش‌پرداخت بپردازد باعث رکود معاملات در بورس خواهد شد بخصوص در ماه پایانی سال. نتیجه فراز و نشیب یک ماه اخیر از دست رفتن سرمایه عده‌ای از تجار است و بی‌اعتمادی به عملکرد مسوولان مربوطه. این مشکلات خودشان را در اردیبهشت سال آینده نشان خواهند داد، ولی بزرگ‌ترین بازنده در این میان صنعت فولاد کشور است که در سال ۸۸ زیان بسیار سنگینی را متحمل شده است و امیدی هم برای سال آینده ندارد.

رشد جهانی قیمت ورق

قیمت ورق در اکثر بازارها با افزایش روبه‌رو بود. در آمریکا قیمت انواع ورق تا ۵۵ دلار هر تن بالا رفت و به ۷۰۵ دلار هر تن در کارخانه رسید. ورق سرد تا ۸۰۰ دلار و ورق گالوانیزه هم ۸۶۰ دلار هر تن در کارخانه عرضه شد؛ ولی تقاضا محدود است و احتمال دارد قیمت‌ها پایین بیاید. چون عرضه رو به افزایش است. در عربستان تقاضای ورق محدود بود چون قیمت‌ها به شدت بالا رفته، ورق گرم سی‌آی‌اس ۶۳۰ دلار عرضه شد ولی معامله محدود بود. در اروپا ورق گالوانیزه ۸۰۰ دلار هر تن رسید و ورق سرد هم ۶۹۲ دلار عرضه شد که ۱۰ دلار نسبت به هفته قبل بیشتر است. در چین قیمت ورق گرم و ورق سرد ۷ دلار بالا رفت، در چین موجودی ورق بالا است؛ ولی به علت افزایش قیمت سنگ‌آهن و بالا رفتن قیمت ورق توسط کارخانه‌ها روند قیمت‌ها صعودی است؛ ولی روند آن آرام است، چون دولت این کشور حجم وام‌ها را محدود کرده است. اکثر تجار در حالت صبر و انتظار هستند تا شرایط روشن‌تر شود. موجودی ورق در شهرهای مهم چین تا مرز ۱۴ میلیون تن هم برآورد شده است. یک دیدگاه این است که قیمت‌ها بالا می‌رود، چون قیمت مواد اولیه رو به بالا است، یک دیدگاه هم نگران رکود ناشی از عرضه وام و معتقد به ثبات نسبی قیمت‌ها است. ورق در خاور دور تغییری نداشت و همه منتظر روشن شدن شرایط بازار چین هستند.

اعتماد از دست رفته در بازار ورق

شنبه ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر در انزلی ۶۵۰ تومان اعلام شد؛ ولی بعدازظهر تا ۶۷۰ تومان هم رسید. ورق‌های ضخامت ۵ تا ۳۰ هم ۱۰ تا۲۰ تومان افزایش یافت. ورق سرد روند صعودی داشت و ۱۵ تومان رشد کرد. روز یکشنبه ورق ضخامت ۲ میلیمتر به ۶۹۰ تومان رسید؛ ولی ورق‌های دیگر اعلام قیمت نمی‌شود. همه منتظر واکنش بورس برای دوشنبه هفته گذشته بودند. روز دوشنبه که مبارکه به بورس آمد همه انتظار افزایش قیمت را حداکثر تا سقف ۵۰ تومان آنهم برای ورق سرد داشتند؛ ولی پس از یک کش و قوس طولانی ورق گرم با ۱۳۰ تومان افزایش به فروش رسید و ورق سرد با ۱۰۰ تومان. این میزان افزایش قیمت برای اکثر دست‌اندرکاران غیر قابل باور بود، به خصوص در مورد ورق گرم که بازار با اشباع کالا روبه‌رو است.

روز سه‌شنبه روند قیمت‌ها برگشت، این حرکت در مورد ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر بیشتر محسوس بود تا آخر هفته که به قیمت هر کیلو ۶۳۰ تومان در انزلی هم معامله شد. ورق سرد تا آخر هفته حداکثر تا ۳۰ تومان هر کیلو پایین آمد؛ ولی درخواست نیست. بازار پس از نشیب و فراز شدید و سخت این هفته به کما رفته است، اعتماد خود را به بورس هم از دست داده و قیمت‌های خارج هم برای واردات به صرفه نیست. بنابراین تجار ترجیح می‌دهند این هفته‌های پایانی سال را کمتر معامله کنند تا تنش محدودتری داشته باشند. شاید بعضی بنکدارها یا واسطه‌ها دست به معامله بزنند، به همین دلیل قیمت‌های بازار در هفته‌های آینده به معنای قیمت واقعی نیست، نباید فراموش کرد که مصرف ورق سرد از ۱۵ اسفند به علت انبارگردانی کارخانه‌های مصرف‌کننده عملا به صفر می‌رسد، در حالی که بنادر آستاراخان و اکتاوا همچنان به علت یخ‌زدگی متوقف هستند و بارگیری از آنها صورت نمی‌گیرد. گفته می‌شود در این بنادر حدود ۱۵۰ هزار تن ورق گرم و حداکثر ۳۰ هزار تن ورق سرد آماده به بارگیری است، شاید با رسیدن این محموله‌ها در اوایل سال قیمت‌ها کمی کاهش یابد؛ ولی نباید فراموش کرد که جایگزین کردن این کالاها با حداقل ۱۰۰ دلار افزایش قیمت خرید مواجه است.