ایسنا- درحالی که معدن طلای ساری گونی در کردستان هیچ‌گونه پیشرفتی نداشته است، به نظر می‌رسد که گواهی کشف شرکت انگلیسی ریوتینتو به عنوان بهره‌بردار معدن باطل نشده است. شرکت معدنکاری ریوتینتو در چند سال گذشته قصد داشت گواهی کشف معدن طلای ساری‌گونی را به چندین برابر بیش از قیمت واقعی آن به فروش برساند؛ اقدامی که موجب شده معدن طلای ساری‌گونی همچنان در بلاتکلیفی به سر ببرد. این شرکت انگلیسی در سال ۱۳۷۹ کار اکتشاف در معدن ساری‌گونی را آغاز کرد و در سال ۱۳۸۵ اعلام کرد به دلیل کمتر بودن ذخیره معدن از حد انتظار قصد ادامه کار در این معدن را ندارد. طمع ریوتینتو برای فروش سهام به چند برابر قیمت واقعی شرکت ریوتینتو چند سال پیش پس از تکمیل مطالعات اکتشافی با اعلام آن که مقدار ذخیره این معدن کمتر از حد انتظار بوده، اعلام کرد که قصد دارد سهم خود را در گواهی کشف این معدن به شرکت دیگری بفروشد. اگرچه در آن زمان دلیل اصلی این کار مشخص نشد، اما امروز مشخص شده که این شرکت قصد داشت با برخی اقدامات، گواهی کشف این معدن را به چند برابر قیمت واقعی بفروشد؛ مساله‌ای که با مخالفت مقامات مربوطه روبه‌رو شد.

ریوتینتو سهمی در گواهی کشف معدن ندارد

کارشکنی‌های شرکت ریوتینتو در شرایطی است که طبق قانون، این شرکت دیگر هیچ سهمی در گواهی کشف معدن طلای ساری‌گونی نداشته و به دلیل عدم فعال کردن معدن در مهلت مقرر قانونی، گواهی کشف آن باید ابطال شود.

پیشینه ساری‌گونی

معدن طلای ساری‌گونی در استان کردستان واقع شده است و طبق بررسی‌های انجام شده ۵۳ میلیون تن کانسنگ با عیار ۱.۶۶ تا ۱.۷۰ دارد. از این معدن به مدت حدود ۸۰ سال تنها «آنتیموان» و «زرنیخ» استخراج می‌شد و چند سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نیز زمانی که سطح آب درون معدن بیش از حد بالا آمد، عملا فعالیت‌ها در آن تعطیل شده و معدن ساری‌گونی متروکه شد. از چند سال پیش مجددا بحث راه‌اندازی این معدن مطرح شد؛ به طوری که در سال ۱۳۷۵ پروانه بهره‌برداری آنتیموان آن از وزارت صنایع و معادن گرفته شد و پس از آن به دلیل این که ادامه کار صرفا روی آنتیموان اقتصادی نبود، در سال ۱۳۷۷ از کارشناسان ایرانی برای بررسی اقتصادی بودن فعالیت روی طلای معدن ساری‌گونی استفاده شد که آنان این کار را اقتصادی ندانستند. در ادامه و در سال ۱۳۷۸، به ترتیب با چهار شرکت خارجی از چین، فرانسه و استرالیا و شرکت ریوتینتو از انگلیس برای کار روی طلای این معدن مشورت شد که نهایتا شرکت انگلیسی ریوتینتو در سال ۱۳۷۹ کار اکتشاف در معدن ساری‌گونی را آغاز کرد. سال ۱۳۸۳ شرکت معدنی زرکوه برای انجام عملیات اکتشافی در معدن طلای ساری‌گونی با ۳۰ درصد سهم شرکت خدمات اکتشافی کشور و ۷۰ درصد سهم ریوتینتو تشکیل شد و پس از انجام کار اکتشافی، گواهی کشف معدن را دریافت کرد؛ اما پس از آن اقدامات ریوتینتو موجب شده که از آن زمان تاکنون معدن ساری‌گونی در بلاتکلیفی به سر ببرد.

از ریوتینتو سلب صلاحیت شود

بسیاری از کارشناسان معتقدند با مشخص شدن اقدامات نادرست شرکت انگلیسی ریوتینتو در خصوص معدن طلای ساری‌گونی، وزارت صنایع و معادن باید قانون را در این زمینه اجرا کرده و با سلب صلاحیت از این شرکت و لغو گواهی کشف آن، انجام عملیات بهره‌برداری و فعال کردن معدن را به شرکت دیگری که صلاحیت‌های فنی و مالی لازم را دارد، بسپارد.