تحرک در بازار آهن آغاز شد
بازارهای جهانی در هفته گذشته با تغییرات بسیاری روبهرو شد؛ از جمله اینکه با سپری شدن تعطیلات سال نو میلادی بازارها با رونق مبادلاتی روبهرو شدند و قیمت انواع محصولات فولادی در بازارهای داخلی و خارجی رشد را تجربه کردند. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازار انواع محصولات فولادی پرداخته است که در پی میخوانید:
قیمت شمش فولاد صعودی بود
بیلت همچنان درگیر بین بالا رفتن قیمت قراضه و پایین ماندن قیمت مقاطع است تا به حال قدرت قراضه بیشتر بوده است؛ به همین دلیل روند قیمت بیلت در هفته گذشته هم رو به بالا بود. بیلت محصول سیآیاس کمی افزایش نشان داد و به ۴۳۰ تا ۴۴۰ دلار فوب دریای سیاه رسید که ۵ تا ۱۰ دلار افزایش نشان میدهد، البته معمولا بیلت پس از پایان تعطیلات ژانویه افزایش قیمت دارد؛ به همین دلیل انتظار میرود تا هفتههای آینده ۵ تا ۱۰ دلار دیگر قیمتها از طرف کارخانهها بالا برود؛ اما معاملات محدود است. بیلت سیآیاس تحویل بنادر خاور دور با ۵ دلار افزایش به ۴۷۵ تا ۴۸۵ دلار رسید؛ ولی خریداری نیست. بازار بیلت در خاور دور به خصوص در تایلند، اندونزی و فیلیپین ساکت است. علت آن این است که بازار مقاطع بهخصوص میلگرد همچنان ثابت مانده و سود تولیدکنندگان در این میان عملا به زیان تبدیل شده است، اما در چین هم قیمت بیلت ۷ دلار بالا رفت علت آن محدودیت عرضه از طرف تولیدکنندگانی است که در شمال چین هستند که آن هم ناشی از سرمای شدید و برف سنگین است.
مبادلات محدود بیلت در ایران
قیمت بیلت در هفته گذشته در ایران افزایش یافت. این امر ناشی از بالارفتن قیمت مقاطع از یک سو و محدودیت عرضه از سوی دیگر است. بیلت سایز ۱۵۰ نسبت به هفته گذشته کمتر پیشنهاد میشود و به قیمت ۴۲۰ تومان هر کیلو در بندر انزلی ترخیص شده روی تریلی عرضه شده است. اما معاملات بسیار محدود است. این در حالی است که قیمت بیلت تحویل بنادر شمالی حداقل ۴۴۰ دلار است که پس از ترخیص حداقل ۴۷۰ تومان قیمت تمام شده آن خواهد بود. از مرداد ماه امسال تا به حال قیمت بیلت در بازار ایران پایینتر از قیمت تمام شده آهن آن بوده است در عین آنکه ماهانه بیش از ۲۰۰ هزار تن بیلت به کشور وارد شده از آنجا که بازار مقاطع از تقاضای بسیار کمی برخوردار است. مشخص نیست چرا واردات بیلت همچنان ادامه دارد، البته یکی از دلایل آن پرداخت تعهدات گذشته است که اگر این روند ادامه پیدا کند باید در انتظار توقف بعضی از واردکنندگان بیلت باشیم.
مقاطع و رشد
بازار اروپا در هفته گذشته در تعطیلات سال نو به سر میبرد و این تعطیلات تا ۱۰ ژانویه که کارخانههای روسی به فعالیت باز خواهند گشت عملا ادامه خواهد داشت، اما در چین قیمت مقاطع و میلگرد کمی بهبود یافت. قیمت نبشی و ناودانی ۲ تا ۳ دلار بهتر شد، همین طور تیرآهن هم ۴ تا ۵ دلار افزایش قیمت یافت. علت این امر آن است که از یکسو خوشبینی در بازار وجود دارد که با طرح جدید دولت چین تقاضای مقاطع افزایش مییابد؛ به همین دلیل تجار عمده از عرضه کالای خود عقبنشینی کردهاند. از سوی دیگر تعطیلات سال نو چینی و افزایش قیمت قراضه به مصرفکنندههای این کالا فشار آورده است تا نسبت به تامین موجودی انبار خود اقدام کنند. در تایوان هم کارخانههای این کشور قیمت مقاطع را بالا بردند. در کره هفته گذشته قیمت تیرآهن ۲۵ دلار هر تن افزایش یافت. میلگرد هم حدودا ۳۰ دلار هر تن بالا رفت، اما در ترکیه قیمت مقاطع همچنان پایین مانده است. علت این امر این است که تقاضا از طرف مشتریان ترک که اکثرا در خاور میانه و شمال آفریقا هستند، ثابت مانده است. قیمت میلگرد در بازار داخلی ترکیه از ۶۱۰ دلار به ۵۸۳ دلار افت کرد. ترکها انتظار دارند که بازار خریداران سنتی آنها بهبود یابد تا صادرات خود را از سر بگیرند، اما بعضی از خریداران آنها بهخصوص مصریها در مقابل واردات از ترکیه مقاومت میکنند و برای جلوگیری از واردات از ترکیه به دولتهای خودشان فشار میآورند؛ البته اگر نیروهای بازار قدرت بگیرند تجارت راه خود را باز خواهد کرد.
تقویت بازار مقاطع در ایران
بازار مقاطع در ایران از اول هفته روند رو به رشدی را شروع کرد خریداران از اوایل هفته کالاهای عرضه شده توسط ذوبآهن اصفهان را سفارش دادند. روند رو به رشد قیمتها باعث تقویت این ذهنیت شد که بهبود بازار ادامه پیدا میکند در این میان نحوه عرضه ذوبآهن که فروشهایش را از طریق اعتبار اسنادی در پیش گرفته بود؛ به معنای آن بود که نیاز مالی کارخانه برطرف شده و تنها جهت حفظ سطح تولید به عرضه کالا اقدام میکند. با ادامه این روند در طول هفته قیمت میلگرد نسبت به اول هفته تا حدود ۳۰ تومان هر کیلو افزایش یافت.
دو مطلب در اینجا حائز اهمیت است: اول اینکه قیمت مقاطع چه از طرف ذوبآهن یا کارخانههایی که با کورههای قوس الکتریکی کار میکنند به کف خود رسیده است از سوی دیگر بهرغم رکود بازار در هفتههای گذشته اکثر تجار اعتقاد دارند که قیمتها به کف خود رسیده است و بیش از این امکان کاهش آن نیست. همه میدانند که حداکثر یک ماه کاری در پیش رواست و اگر ذوبآهن اصفهان قیمتها را کاهش ندهد دیگر دلیلی برای پایین آمدن قیمتها نیست. از سوی دیگر همه امیدوارند که در سال آینده با حذف یارانهها قیمتها افزایش یابد. از آنجا که در طول ماههای گذشته حجم موجودی انبارها به حداقل خود رسیده است. تجار نگران رکود بازار نیستند، بلکه بیشتر انتظار دارند که در آینده با شرایط بهتری روبهرو شوند. عدهای از دستاندرکاران معتقدند که بهبودی فعلی شکننده است؛ چون افزایش قیمت ناشی از تقاضای مصرفکننده نهایی نیست ولی اگر این بهبود موقتی هم باشد قیمتها به پایینتر از هفته گذشته برنخواهد گشت و بعید است که میلگرد بهطور متوسط به کمتر از ۵۲۰ تومان هر کیلو عرضه شود در این میان احتمال بازگشت قیمت نبشی و ناودانی به هفته گذشته بعید است؛ به علت آنکه حجم موجودی این کالاها بسیار پایینتر از میلگرد است.
ارسال نظر