هفته گذشته قیمت بیلت در بازارهای جهانی تحت تاثیر افزایش قیمت قراضه کمی بهبود یافت، اما بازار بیلت در خاور دور همچنان آرام بوده و قیمت‌ها در حدود ۴۶۵ تا ۴۷۵ دلار هر تن سی اف آر است که نسبت به هفته قبل ۵ دلار افزایش داشته، البته بازار بیلت در ایران نیز همچنان راکد است. در مورد سایر محصولات فولادی نیز وضع به همین روال است و با وجود نشانه‌های بهبود در بازارهای جهانی بازار داخلی همچنان سرد و ضعیف است.

به گزارش سایت مرکز خدمات فولاد ایران قیمت بیلت در بورس لندن هم افزایش یافت؛ به طوری‌که قیمت تحویل سه ماهه در بنادر دریای مدیترانه به ۴۰۰ دلار هر تن رسید.

این اولین بار در ۷ هفته قبل است که قیمت به مرز ۴۰۰ دلار رسیده البته افزایش قیمت ناشی از بالا رفتن تقاضا نیست، بلکه امیدواری به آینده قیمت، باعث بالا رفتن خریدها و قیمت‌ها شده است. در حال حاضر کارخانه‌های روسیه با ظرفیت ۶۰ تا ۷۰‌درصد توان خود بیلت تولید می‌کنند، به محض آنکه آنها محصول یکماه را بفروشند قیمت را بالا می‌برند، ولی با شروع تعطیلات تقاضا کاهش می‌یابد و قیمت پایین می‌آید؛ از سوی دیگر ظرفیت خالی برای افزایش تولید موجود است، بنابراین نباید نگران بالا رفتن قیمت بود چینی‌ها که از بازار خارج شوند قیمت پایین می‌آید. کارخانه‌ها مشغول خرید هستند تا انبارهای خود را تکمیل کنند، ولی با شروع سرما قیمت‌ها پایین خواهد آمد، چون تقاضا کم خواهد شد.

شایعه مشکل دار شدن یک کارخانه دولتی در ایران

بازار بیلت در ایران همچنان در رکود به سر می‌برد. سایز ۱۰۰ در انزلی هفته گذشته هر کیلو ۴۴۵ تومان سایز ۱۲۵ هر کیلو ۴۲۵ تومان و سایز ۱۵۰ هر کیلو ۴۱۰ تومان ترخیص شده عرضه می‌شد.

اما معاملات بسیار محدود است؛ چون بازار مقاطع بسیار راکد است و تقاضایی نیست. سیاست دولت پایین آوردن قیمت‌ها است طبعا رکود بخشی از این سیاست است بعضی از تجار هفته قبل بیلت را با افزایش ۲ تا ۵ تومان بالاتر عرضه کردند، ولی خریداری با این قیمت دریافت نکردند. در اواسط هفته شایعه تعطیلی یک کارخانه دولتی به خاطر ضرر و زیان زیاد یک کارخانه دولتی در بازار وجود داشت که بازار را تحت تاثیر قرار داد.

از ابتدای شهریور ماه قیمت بیلت وارداتی گرانتر از قیمت فروش بازار آن شده است به همین دلیل آمار واردات نشان می‌دهد که بیلت با کاهش واردات مواجه بوده است، حجم واردات در مردادماه که اوج خود بود ۴۹۸‌هزار و ۵۲۱تن بود، ولی در آبان ماه به ۲۶۷‌هزار و ۸۳۲تن رسید. انتظار می‌رود که واردات باز هم کاهش یابد، قیمت بیلت در بازارهای جهانی بالا رفته ولی در ایران همچنان در کف خود ثابت مانده است، دیدگاه عمومی نسبت به این کالا تغییری نکرده و تجار همچنان بدبین هستند، قیمت وارداتی بیلت تحویل انزلی سایز ۱۵۰ کیفیت ۵SP ا۴۳۰ تا ۴۴۰ دلار هر تن بوده است.

نزدیکی کریسمس و رکود بازار مقاطع

بازار مقاطع در دنیا در حال رکود است، مهم‌ترین دلایل آن نزدیکی تعطیلات کریسمس و شروع سرما است که فعالیت‌های ساختمان‌سازی را متوقف کرده است. در کره قیمت میلگرد صادراتی به ۴۵۰ دلار هر تن فوب تحویل دسامبر سقوط کرده است ماه قبل کره‌ای‌ها میلگرد را ۴۷۰ تا ۴۸۰ دلار فوب هر تن فروخته‌اند. در اروپا خریدارها به تناژهای محدود تحویل فوری روی خوش نشان می‌دهند، همین امر باعث کاهش قیمت‌ها شده است، میلگرد تحویل بنادر جنوب اروپا ۴۰۰ تا ۴۵۰ یورو و مقاطع ۴۵۰ تا ۵۰۰ یورو بوده است. تولیدکنندگان میلگرد در سی ای اس به‌دنبال افزایش قیمت قراضه، قیمت میلگرد را هم بالا بردند، قیمت که در اوایل نوامبر ۴۲۵ تا ۴۴۰ دلار فوب بنادر دریای سیاه بود به ۴۶۰ تا ۴۷۵ دلار هر تن رسیده، ولی خریداری نیست، ترک‌ها و تایوانی‌ها قیمت میلگرد تحویل بنادر خاوردور را به ۵۰۰ تا ۵۱۰ دلار هر تن رساندند؛ ولی خریدارها بیشتر از ۴۸۵ دلار هر تن تمایل به خرید نداشتند. موجودی انبار در خاوردور بالا است و فروش هم به‌علت رکود فصلی کم است.

این در حالی است که در بازار خاورمیانه هم خبری نیست و سفارش چندانی داده نمی‌شود. تولیدکننده‌ها و خریدارها هر دو به دنبال حداقل مقدار هستند تولیدکننده‌ها به علت نگرانی از افزایش قیمت قراضه در حد نیاز مالی خود تولید می‌کنند تا از افزایش قیمت‌ها زیان نبینند، تجار هم در حد حداقل موجودی انبار خرید می‌کنند چون معلوم نیست کی و به چه قیمتی کالای خود را بتوانند به فروش برسانند.

کاهش ۲۰ تومانی قیمت تیرآهن

قیمت میلگرد در ایران تقریبا به کف خود رسیده البته اگر عرضه‌های بورس کالا در همین قیمت‌ها ثابت بماند، ولی تیرآهن به‌علت اشباع بازار و ترس بعضی از تجار روند نزولی دارد. تیرآهن ۱۸ که در قیمت ۶۴۰ تومان هر کیلو در اصفهان اول هفته معامله می‌شد در پایان هفته به ۶۲۰ تومان هم رسید. از همین رو ذوب‌آهن اصفهان اعلام کرده که در واحد تولید تیرآهن سایز ۱۸ تا ۳۰ تعمیرات اساسی خواهد داشت، لذا پیش بینی می‌شود بازار به حالت عادی باز گردد. البته روز دوشنبه هفته گذشته صحبت‌هایی از محدودیت واردات نبشی و ناودانی بود همین شایعه کمی باعث دلگرمی تجار شد، ولی تقاضای این دو کالا بسیار محدود است و واردات آنهم خیلی کم آنچنان که تاثیر زیادی در بازار ندارد. کل واردات نبشی از اول سال تا پایان آبان ماه ۲۳‌هزار تن بوده و ناودانی هم ۲۰۲‌هزار تن، کارخانه‌های داخلی قادر به تامین تمام نبشی و ناودانی مورد نیاز کشور هستند، بنابراین جلوگیری از واردات این کالاها حتی مرهمی بر زخم این بازار بیمار نیست، برعکس واردات تیرآهن در کل سال از ۵۸۰‌هزار تن فراتر رفته که احتمالا تمام آن متعلق به بخش خصوصی نیست. واردات میلگرد که در تیرماه بیش از ۹۶‌هزار تن بوده به ۵‌هزار تن در آبان ماه رسیده، ولی عرضه کارخانه‌های داخلی بالا است. در این میان دولت سعی می‌کند برای راه‌اندازی کارخانه‌های جدید فولاد اوراق قرضه چاپ کند. اگر معلوم شود که تولیدات فعلی در کدام بازار می‌تواند فروخته شود، می‌شود به راه‌اندازی کارخانه‌های جدید امیدوار بود. فضای حاکم بر بازار مقاطع ناامیدی و عدم تمایل به خرید است. این روحیه تا زمانی که ساخت‌وساز فعال نشود ادامه خواهد یافت.

ورق در اروپا ارزان شد

ورق در اروپا و آمریکا کاهش قیمت داشت و در آسیا افزایش قیمت. در شمال اروپا قیمت ورق گرم تحویل درب کارخانه ۱۱ یورو کاهش قیمت داشت و به ۳۸۲ یورو رسید. ورق گالوانیزه و ورق سرد هم به همین نسبت پایین آمد. در جنوب اروپا ورق گرم ۱۰ یورو پایین آمد ولی ورق سرد ثابت ماند. ورق گالوانیزه هم ۴۸۷ یورو معامله شد که نسبت به دو هفته قبل ثابت ماند، ولی دوره تحویل کوتاه تر شده است.

در آمریکا ورق سرد فوب غرب آمریکا ۴ دلار هر شورت تن کاهش داشت و به ۶۱۳ دلار هر شورت تن رسید. ورق گرم ۸ دلار هر شورت تن کاهش یافت.در کره قیمت ورق گرم بدلیل رقابت واردات چین کاهش یافت ضمن آنکه موجودی بالاست و به علت آخر سال بودن مصرف هم کاهش یافته است. ورق گرم در کره ۱۷ تا ۲۶ دلار هر تن پایین آمد و به ۶۲۹ تا ۶۳۷ دلار هر تن رسید.

در چین قیمت ورق گرم صادراتی به ژاپن ۱۵ دلار بالا رفت و به ۵۳۵ دلار سی اف آر بنادر ژاپن تحویل ژانویه رسید. تقاضا در ژاپن زیاد نیست فقط برای حفظ موجودی انبار است. در ترکیه قیمت بازار ورق گرم ۵۳۰ دلار تولید ژانویه است، ولی محصول داخلی ۶۲۰ دلار است که احتمالا هفته آینده کاهش خواهد یافت. ورق سرد سی ای اس تحویل بنادر ترکیه ۶۴۰ تا ۶۶۰ دلار عرضه می‌شود در حالی‌که تولید داخلی ۷۳۰ دلار هر تن می‌باشد. در سی ای اس وضع متفاوت است. تقاضا افزایش یافته که ناشی از انتظار تجار برای بالارفتن قیمت است. قیمت فوب دریای سیاه ۵۰۰ تا ۵۲۰ دلار برای ورق گرم است و ۵۹۵ تا ۶۰۰ دلار هر تن ورق سرد قیمت دارد.

قیمت ورق در ایران همچنان ثابت

بازار ورق در ایران ثابت مانده است، به‌رغم آنکه سطح موجودی‌ها هر روز کمتر می‌شود، ولی به‌علت محدود بودن تقاضای مصرف‌کننده افزایشی در قیمت‌ها دیده نمی‌شود. در آخرین پیشنهادهای فروش به ایران از طرف عرضه‌کنندگان سی ای اس نشان از افزایش قیمت دارد که بخشی از آن به‌علت تقاضای خریداران ایرانی است، ورق گرم ضخامت ۲‌میلیمتر محصول ام ام ک تحویل بنادر شمالی ۵۷۰-۵۶۰ دلار، ورق گرم ۸ تا ۲۰‌میلیمتر تخت ۵۴۰-۵۵۰ دلار، ورق سرد ضخامت ۷۰/۰ تا ۲‌میلیمتر رول عرض یک متر قزاق ۶۳۰ دلار و ورق گالوانیزه ۷۴۰ تا ۷۳۰ دلار پیشنهاد شده است. حجم عرضه قزاق‌ها محدود است. تنها عرضه‌کننده ام ام ک است با تحویل دسامبر ژانویه. بقیه کارخانه‌های اوکراین و روسیه ورق گرم را تحویل ژانویه و فوریه و ورق سرد را فوریه حمل می‌کنند. در داخل ایران حجم معاملات پایین است. قیمت انواع ورق در هفته قبل تقریبا ثابت ماند و تغییری نداشت. انتظار افزایش قیمت هم نمی‌رود، ولی همه در انتظار واکنش مبارکه هستند. مبارکه حداکثر دو عرضه در ماه آذر در بورس خواهد داشت و پس از آن بازار به رکود محرم و صفر خواهد رفت.