تحلیلی بر بازار جهانی محصولات پتروشیمی در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۹
در حالیکه در شش ماهه اول سال ۲۰۰۹ صنعت پتروشیمی جهان یکی از بدترین شرایط خود از سال ۱۹۹۰ به بعد را تجربه کرد، لکن عملکرد اقتصادی این بخش در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۹ بهبود یافت.
در سه ماهه سوم سال و با بهترشدن وضعیت اقتصادی کشورهای جهان، مصرف محصولات پتروشیمی نیز به ویژه در آسیا، رو به افزایش گذاشت.
با این حال و به دلیل رشد قیمت مواد اولیه تولید، اغلب تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی، که مواد اولیه مورد استفاده آنها از نفتا بوده است، با کاهش قدرت رقابتی در بازارهای صادراتی مواجه شدند. عواملی از قبیل کاهش ارزش دلار و مزیت
هزینهای تولید با استفاده از اتان در آمریکا به همراه قیمت تمام شده بالای تولید در اروپا و آسیا، موجب شد که قدرت رقابتی تولیدکنندگان این مناطق (اروپا و آسیا)، کاهش یابد.
در سه ماه سوم سال ۲۰۰۹ و به دنبال تقویت قیمت نفت، مزیت هزینه ای تولیدکنندگان پتروشیمی در خاورمیانه به دلیل برخورداری از دسترسی به مواد اولیه ارزان قیمت گسترش یافت. مضافا اینکه در دوره مذکور حاشیه سود تولیدکنندگان از سوی محدودیت عرضه نیز مورد حمایت قرار گرفت.
بعد از روند نزولی شدید بازار محصولات پتروشیمی در شش ماهه اول سال ۲۰۰۹، با شروع سه ماهه سوم سال و افزایش تقاضا در آسیا، صنعت پتروشیمی در جهان تقویت شد. هر چند در طول سه ماهه سوم، به ویژه در هفتههای پایانی، مجددا علائمی از ضعف بازار پتروشیمی در آسیا ملاحظه شد.
انتظار طولانی بهبود بازار ژاپن، بالاخره پس از پنج فصل کاهش مداوم، به تدریج در سه ماه سوم سال به حقیقت پیوست و موجب تقویت بازار شد.
در چین و قبل از شروع تعطیلات یک هفتهای از اول اکتبر و به منظور سالمسازی هوا و تکلیف دولت در این زمینه، موجب تعطیلی کارخانه های متفاوتی در بخشهای مختلف تولیدی از جمله پتروشیمی شد و تولید و تقاضای محصولات پتروشیمی هر دو تضعیف شد.
در بازار داخلی کشورهای اروپای غربی و با بهبود تدریجی عملکرد اقتصادی، مصرف محصولات پتروشیمی در سه ماهه سوم سالجاری افزایش یافت؛ ولی میزان مصرف هنوز کمتر از زمان اوج آن در نیمه سال ۲۰۰۸ است.
با شروع سه ماه سوم، در آمریکا هم تقاضا بهبود یافته است؛ ولی شرایط شکننده ای بر آن حاکم بوده است. مصرف مشتقات اتیلن تاحدودی افزایش یافته است و فعالیت در بخش اتومبیلسازی، از عمدهترین مصرفکنندگان مواد پتروشیمی، هم افزایش
قابل توجهی داشته است.
قیمت نفت مجددا در سه ماهه سوم ۲۰۰۹ تقویت شد. متوسط قیمت نفت برنت طی جولای تا آگوست ۲۰۰۹، ۱۷ درصد افزایش یافت و به سطح ۷۰ دلار/بشکه رسید. در این دوره، عرضه نفتا به دلیل حاشیه سود پایین کاهش یافت و با محدود شدن عرضه نفتا در بازار، قیمت آن در اروپا رو به افزایش گذاشت.
لازم به ذکر است که در سه ماه سوم سال ۲۰۰۹ و با ورود ظرفیتهای جدید در شمال شرق آسیا، به تدریج عرضه مواد اولیه افزایش یافت.
در اروپا و شمال آمریکا به علت عدم علاقه مشتریان برای ذخیره سازی، موجودیها کاهش یافت و موجب تشدید نگرانی فعالان بازار از تکرار سقوط قیمتها، مشابه نیمه دوم سال ۲۰۰۸ شد.
در این مناطق، بهرغم تقاضای شکننده، در سه ماهه سوم سال محدودیت عرضه در بازار وجود داشته است. در ماه سپتامبر، حدود یک سوم از کارخانههای پتروشیمی اروپا به دلیل مشکلات مختلف تحت تاثیر قرار گرفت و انتظار میرود در سه ماهه چهارم سال میزان بهرهبرداری از ظرفیت تولید مواد اولیه پتروشیمی اروپا به زیر ۸۰ درصد برسد.
ارسال نظر