ممنوعیت واردات محصولات فولادی مشابه تولید داخل

زهرا مسافر

ورود ۳۰۰ قلم کالای مشابه تولید داخل ممنوع شد؛ اما در بخش محصولات فولادی این ممنوعیت

تنها برای سازمان‌های دولتی اعمال می‌شود

واردات بی‌رویه محصولات فولادی خارجی طی سال‌های اخیر مشکلات زیادی را برای بخش صنعت کشور از جمله فولاد ایجاد کرده است. صنعت فولاد به عنوان یک صنعت استراتژیک از اهمیت زیادی برخوردار است؛ از این رو به حمایت بیشتری نسبت به صنایع مادر دیگر نیاز دارد.

طی یک سال اخیر و در پی بحران مالی جهانی، ورود بیش از اندازه فولاد و محصولات فولادی موجب سردرگمی‌فعالان بازار شده است؛ به گونه‌ای که فعالان این بخش خواستار اتخاذ تدابیر جدی از جمله اعمال ابزار تعرفه‌ای در کشور شدند.

آنها معتقدند: در شرایطی که کشور به گفته دولتمردان در زمینه فولاد به خودکفایی رسیده است، نیازی به واردات کالاهای خارجی نیست یا حداقل نیازی به ورود تمام محصولات فلزی نیست؛ از این رو دولت بهتر است با مکانیزم‌های ویژه از جمله ممنوعیت واردات کالاهای ساخته شده مشابه تولید داخل و ابزار تعرفه نسبت به این امر اقدام کند.

با شدت گرفتن تقاضاها از سوی فعالان بخش‌های مختلف اقتصادی در روز‌های پایانی خرداد ماه جاری، معاون رییس‌جمهور مصوبه ۱۱ بندی کارگروه حمایت از تولید کشور را برای اجرا ابلاغ کرد که بر اساس آن ورود کالاهای مشابه تولید داخل و نامرغوب به کشور ممنوع شد.

طی روز دوشنبه هفته جاری نیزمحرابیان وزیر صنایع و معادن از اجرای مصوبه مذکور خبر داد و گفت: براساس این مصوبه واردات

۳۰۰ قلم کالاهای مشابه تولید داخل به کشور ممنوع شده است.

در این خصوص معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن نیز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» افزود: برای تامین نیاز کشور به ناچار باید برخی از محصولات وارد کشور شود؛ اما باید با ابزار تعرفه کنترل شود.

مسعود سمیعی‌نژاد با بیان اینکه فولاد کشور نیز تحت‌شعاع مصوبه یاد شده قرار خواهد گرفت، تصریح کرد: در خصوص واردات فولاد خام مشکلی وجود ندارد و برای تامین مواد اولیه تولید‌کنندگان داخل ناگزیر به واردات هستیم.

وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون کشور برای تامین محصولات فولادی (کالاهای ساخته شده فولادی) آمادگی کامل دارد؛ زیرا در این زمینه

به مرز خودکفایی رسیده‌ایم. معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن گفت: براساس مصوبه یاد شده دستگاه‌های دولتی مکلفند از وارد کردن کالاهایی که مشابه آنها در داخل کشور تولید می‌شود، خودداری کنند.

وی ادامه داد: براساس این مصوبه دستگاه‌های دولتی ملزم به تهیه فولاد مورد نیاز طرح‌های عمرانی خود از بازار داخل شدند.

وی افزود: بخش خصوصی می‌تواند

بر اساس این مصوبه با استفاده از ابزار تعرفه‌ای و به صورت کنترل شده نسبت به واردات کالاهای مشابه تولید داخل اقدام کند.

سمیعی‌نژاد اظهار داشت: در این میان در زمینه برخی محصولات فولادی از جمله ورق‌های نازک در کشور با کمبود مواجهیم که به ناچار باید از خارج وارد شوند.

الزام دستگاه‌های اجرایی به خرید تا چهار‌هزار میلیارد ریال فولاد داخلی

این در حالی است که در زمستان سال گذشته نیز هیات وزیران بنا به پیشنهاد وزارت صنایع و معادن و به منظور پیشگیری از آثار و تبعات ناشی از تحولات اقتصادی جهان بر واحدهای تولیدی و صنایع کشور به ویژه واحدهای تولیدکننده فولاد، دستگاه‌های اجرایی را مکلف کرد تا برای تامین فولاد مورد نیاز طرح‌های عمرانی خود تا سقف چهار‌هزار میلیارد ریال از واحدهای تولیدکننده داخلی اقدام کنند.

بر اساس این مصوبه، وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه‌داری کل) نیز مکلف شد تا هنگام پرداخت اعتبارات تخصیص یافته دستگاه‌ها، هماهنگی لازم را به منظور اجرای این مصوبه و خرید از تولیدکنندگان داخلی فولاد انجام دهد.

بر این اساس، فهرست و مبالغ مربوط به هر دستگاه نیز به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام شد. این مصوبه توسط پرویز داودی معاون اول رییس‌جمهوری برای اجرا ابلاغشده است.