در گفتوگوی دنیای اقتصاد با یک کارشناس بازار محصولات پتروشیمی عنوان شد:
واردکنندگان توان رقابت با بازرگانی پتروشیمی را ندارند
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: عرضه اندک و تقاضای بسیار برای خرید سودکاستیک در رینگ محصولات پتروشیمی طی دو ماه گذشته سبب شد تا خریداران این کالا هر بار برای خرید سودکاستیک دچار مشکلات فراوانی شوند.
اگر چه بازرگانی پتروشیمی محدودیت در ظرفیت مجتمعهای پتروشیمی را علت اصلی عرضه اندک سودکاستیک میداند، اما گفته میشود خط تولید سود پتروشیمی شیراز به دلیل مشکلات زیست محیطی تعطیل شده و پتروشیمی بندرامام به تنهایی قادر به تولید سودکاستیک مورد نیاز خریداران نیست.
به گفته بسیاری از فعالان اقتصادی انحصاری بودن عرضه توسط بازرگانی پتروشیمی نیز سبب شده است تا تولیدکنندگان داخلی و همچنین واردکنندگان محصولات شیمیایی قادر به رقابت با بازرگانی پتروشیمی نباشند. به همین دلیل گفتوگویی داشتیم با دکتر خضری یزدان، اولین تولیدکننده سودپرک در ایران که گوشهای از آن را میخوانید.
چرا مجتمعهای پتروشیمی در کشور قادر به تولید سودکاستیک مورد نیاز خریداران نیست؟
روش تولید سود در مجتمعهای پتروشیمی ۲۰ سال است که در کشورهای دیگر منسوخ شده است، جیوه باقی مانده از این روش تولید مشکلات زیست محیطی بسیاری برای جانداران و گیاهان ایجاد میکند و به مرور زمان خطرات جبران ناپذیری را برای انسانها به ارمغان میآورد، به همین دلیل خط تولید سود پتروشیمی شیراز تعطیل شده است، همچنین خط تولید سود در پتروشیمی بندرامام نیز سبب شده تا آبزیان خلیج فارس در معرض آلودگی قرار گیرند.
عرضه محصولات شیمیایی در بورس کالا دارای چه مشکلاتی است؟
مواد شیمیایی به مرور زمان دچار فعل و انفعال میشوند و تغییر ماهیت میدهند، به همین دلیل برای عرضه این محصولات در بورس کالا باید افرادی به خریداران مشاوره بدهند که دارای تخصص و تحصیلات دانشگاهی در این زمینه باشند. همچنین درصد خلوص در محصولات پتروشیمی بسیار مهم است، که باید با دقت به اطلاع خریداران بورس برسد، اما در رینگ محصولات پتروشیمی این اتفاق نمیافتد، بیشتر عرضهکنندگان محصولات تنها ظاهر مواد شیمیایی را میبینند و به کیفیت آن توجه نمیکنند، این در حالی است که خلوص پایین مواد شیمیایی قیمت این محصولات را تحت تاثیر قرار میدهد.
به عقیده من باید کالاهای پتروشیمی قبل از ورود به بورس مورد ارزیابی قرار گیرند و درصد خلوص آنها در تالار به اطلاع مشتریان برسد، در این صورت مصرفکنندگان محصولات شیمیایی برای خرید و فروش در بورس کالا احساس امنیت و انگیزه خواهند کرد. همچنین انحصاری بودن عرضه توسط بازرگانی پتروشیمی نیز برای خریداران مشکل ایجاد کرده است؛ چرا که خریداران برای خرید کالاهای مورد نیازشان حق انتخاب نخواهند داشت و مجبور خواهند بود کالای عرضه شده بازرگانی پتروشیمی را خریداری کنند.
چرا تولیدکنندگان داخلی موفق نمیشوند کالاهای خود را در بورس کالا عرضه کنند؟
بورس کالا باید جایگاهی برای رقابت تولیدکنندگان باشد، اما بازرگانی پتروشیمی رقابت را از بین برده است و به سادگی میتواند با عرضههای نامنظم و بالا و پایین کردن تناژها واردکنندگان و تولیدکنندگان داخلی را از بورس کالا حذف کند.
همچنین صادرات بازرگانی پتروشیمی به کشورهای دیگر نیز برای تولیدکنندگان مسالهساز شده است؛ چرا که بازرگانی پتروشیمی مواد اولیه تولیدکنندگان را کاهش داده است و در عوض اقدام به صادرات این کالاها به خارج از کشور کرده است.
با این حال قدرت بازاریابی بازرگانی پتروشیمی در بحث صادرات نیز ضعیف است، تا آنجا که صادرات محصولات پتروشیمی امسال بسیار کم شده است.
ارسال نظر