امید خریداران بورسی به بهبود بازار در مهر ماه

منیژه حیاتی - بازار آهن اگرچه معاملات پراکنده و نامنظمی را این روزها به خود می‌بیند، اما در مقایسه با شرایط عادی همچنان با معضل پایین بودن تقاضا روبه‌رو است. این شرایط دیروز به معاملات بورس نیز کشیده شد و ذوب‌آهن را مجبور کرد تا نرخ پایه یکی از دو کالای عرضه شده خود را کاهش دهد و با قیمت پایین‌تری در مقایسه با نرخ اعلام شده قبلی روی تابلو آورد.

بر این اساس سبد مخلوط میلگردA-۲، و ۱۴تا ۲۰ و تیرآهن ۲۰ تا ۲۷ این شرکت با قیمت ۶۱۵‌تومان عرضه شد که پس از رقابت کارگزاران به ۶۱۷‌تومان رسید و معامله شد. این کالا ابتدا قرار بود با قیمت ۶۲۵‌تومان عرضه شود. از این کالا ۲۹‌هزار و ۸۰۰ تن معامله شد. تیرآهن ۲۰ تا ۲۷ نیز با قیمت ۷۷۰‌تومان عرضه شد که در رقابت قیمت آن به ۷۸۰‌تومان رسید و ۹‌هزار تن آن فروش رفت. یکی از فعالان بازار در خصوص رقابت کارگزاران در بورس معتقد است این رقابت‌ها با شرایط بازار مغایرت دارد و به نظر می‌رسد بیشتر کارگزاران به دنبال بازار سازی هستند.

در همین حال برخی دیگر رقابت در بورس را به فروش سلف این کالاها مربوط دانسته و معتقدند کسانی که وارد رقابت می‌شوند افرادی هستند که احتمال رشد قیمت‌ها در مهر ماه و رونق بازار را قوی می‌بینند، از این‌رو ترجیح می‌دهند کالای سلف را از بورس خریداری کنند. بدین ترتیب این امکان را پیدا می‌کنند تا وجوه خود را سرمایه‌گذاری کرده و به بلوکه شدن نقدینگی خود خاتمه دهند.

یکی از خریداران آهن از بورس با اشاره به اینکه تجار بازارآهن مدت‌هاست که پول‌های خود را به گردش در نیاورده‌اند، می‌گوید: این افراد بیش از این نمی‌توانند از بازار عقب نشسته و منتظر باشند؛ چرا که تنها حرفه‌ای که در آن تخصص دارند خرید و فروش آهن در بازار است. از این رو با توجه به انتظار بهبود بازارهای جهانی در فصل پاییز و همچنین شروع به کار وزارتخانه‌ها، از این موارد به عنوان انگیزه‌ای استفاده کرده و خرید می‌کنند. البته این مساله بیشتر در بورس وجود دارد و در بازار آزاد به دلیل غالب بودن معاملات نقدی، تقاضا در سطح پایینی قرار دارد و انگیزه در میان تجار کمتر است.

یکی دیگر از فعالان بازار نیز با بیان این مطلب که تجار بازار آهن به صورت سنتی حتی سپرده‌گذاری کردن در سیستم بانکی را هم درست نمی‌دانند و معتقدند نقدینگی خود را باید حتما در بازار به کار بیندازند، می‌افزاید: از این رو به نظر می‌رسد در حال حاضر که این ذهنیت که قیمت‌ها در ماه هفتم رشد می‌کند در بازار وجود دارد از خرید‌های سلف بورس استقبال می‌کنند.

نگرانی بازار از کاهش قیمت‌ها در چین

به‌رغم امیدواری بازار به رشد قیمت‌ها در ماه‌های آتی و این مساله که دولت و خصوصا وزارت صنایع برای حمایت از تولید داخلی چه تمهیداتی را به کار خواهد بست، نگرانی‌هایی از بابت کاهش قیمت‌ها در برخی کارخانه‌های چینی و تاثیر آن بر بازار ایران به‌وجود آمده است.

یکی از تجار با اشاره به بالاتر بودن قیمت محصولات وارداتی در بازار می‌گوید: در حال حاضر قیمت محصولات وارداتی بالا است؛

چرا که نرخ‌ها در بازارهای دیگر بالاتر است، اما اخیرا برخی اخبار حاکی از کاهش قیمت‌ها در چین است و از آنجا که به لحاظ روانی میلگردهای چینی در بازار ایران تاثیر زیادی می‌گذارد، از این مساله نگرانند که این افت قیمت‌ها به بازارایران برسد. در معاملات روز قبل ورق گرم ۲۰ تا ۴۰ کاویان با قیمت ۶۱۵‌تومان ۴۰۰ تن معامله شد. آخرین نرخ ثبت شده برای این کالا در بورس ۷۶۰‌ تومان بوده است.