نمی‌خواهیم بورس برق صوری باشد

ایسنا- نمی‌خواهیم یک بورس برق صوری راه‌ بیاندازیم و طولانی شدن روند تشکیل بورس برق نیز از همین بابت است. سید پرویز فتاح، وزیر نیرو، در خصوص راه‌اندازی بورس برق با بیان مطلب فوق تصریح کرد: تجربه‌ای که از بازارهای مختلف بورس کسب شده، درمجموع تجربه‌ موفقی نبوده است.

وی با بیان این که وزیر اقتصاد به طور رسمی نظر مثبت خود مبنی بر تشکیل بورس برق در سال آینده را اعلام کرده است، ابراز امیدواری کرد که با تامل و تانی محاسبات که این وزارتخانه در مورد بورس برق انجام داده است، این بورس به جمع بورس‌های

ناموفق اضافه نشود و بخش غیردولتی و خصوصی به رقابت واقعی در این عرصه بپردازند.

او بورس برق را به نفع کشور دانست و گفت: این‌که هر کسی دارایی‌اش را عرضه کند و خریدار نیز مجاز به انتخاب باشد، سبب ایجاد جوی رقابتی شده که این امر منافع زیادی در پی خواهد داشت. در وضعیت فعلی تنها یک فروشنده و تعداد زیادی خریدار وجود دارد که این نمی‌توانند سبب ایجاد رقابت شود.

وزیر نیرو با اشاره به تک نرخی بودن قیمت خرید برق از نیروگاه‌های مختلف عنوان کرد: با واگذاری نیروگاه‌ها، فروشنده‌های مختلف برق را با کیفیت و قیمت‌های مختلف عرضه خواهند کرد که این قیمت با توجه به راندمان، موقعیت و سوخت نیروگاه‌ها تعیین می‌شود.

او با بیان این‌که تجربه بورس برق در کشورهای پیشرفته و اروپایی طی شده است، افزود: در ابتدای راه‌اندازی این بورس ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم که آن‌ هم به مرور زمان برطرف می‌شود.

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه پیگیری کارهای راه‌اندازی بورس برق را سازمان بورس و اوراق‌بهادار انجام می‌دهد، تصریح کرد: وزارت نیرو نیز موافقت خود را با ایجاد این نوع بورس اعلام کرده است.

در حال حاضر بازاری که برای فروش برق در کشور وجود دارد توسط شرکت مدیریت شبکه برق کشور اداره می‌شود که به واحدهای تولیدکننده و شرکت‌های برق منطقه‌ای همچنین مصرف‌کنندگان بزرگ صنعتی اجازه خرید و فروش عمده برق را می‌دهد؛ اما مطالعه درخصوص بورس‌های برق نشان می‌دهد که این بورس‌ها معمولا در کشورهایی راه‌اندازی شده که قبل از آن آزادسازی صنعت برق را نیز تجربه کرده باشند.

از این رو یکی از مقدمات و ملزومات اساسی شکل‌گیری بورس برق، آزادسازی صنعت برق، کاهش تصدی‌گری دولت و حضور بخش خصوصی در این حوزه می‌باشد.

از جمله رسالت‌های اساسی بورس برق در ایران فراهم کردن یک مرجع قیمتی برای بازار برق، ایجاد بازار نقدی و بازار سازماندهی شده برای ابزارهای مالی نظیر قراردادهای آتی، استفاده از مکانیزم‌های قیمتی بازار نقدی جهت کاهش تجمع شبکه عنوان شده است. در ایران تولید برق در حال حاضر در انحصار دولت است به طوری که در سال ۸۵، وزارت نیرو ۴۲هزار و ۱۸۸مگاوات ساعت تولید کرده است که در مقابل آن بخش خصوصی تنها ۱۹۰۰مگاوات ساعت و مولدهای صنایع بزرگ ۲هزار و ۳۲۲مگاوات ساعت تولید کرده اند.