آزاده حسینی
شایعات بسیاری پیرامون آمار واردات آهن‌آلات به کشور وجود دارد؛ برخی از واردکنندگان حجم واردات کشور را نسبت به نیاز بازار کافی ندانستند و میزان آن را نسبت به سال جاری کمتر اعلام می‌کنند و از پایین آمدن حجم ثبت سفارش خبر می‌دهند،

از سوی دیگر رییس اتحادیه آهن‌فروشان کشور رقم واردات آهن‌آلات را تا پایان سال جاری 11میلیون تن پیش‌بینی کرده است و رقم آن را در مقایسه با سال قبل با رشد همراه دانستند؛ اما آنچه که مسلم است و فعالان بازار آهن و اکثر مصرف‌کنندگان به آن اذعان دارند، این است که آهن‌آلات به میزان کافی در بازار وجود دارد و همین عامل هم باعث شده تا میان عرضه و تقاضا تعادل برقرار شود و طبق اصل اقتصادی برقراری تعادل در بازار مهم‌ترین عامل برای ثبات بازار است که هم‌اکنون در بازار آهن شاهد آن هستیم.
طبق آمار کارشناسی نشده گمرک جمهوری اسلامی ایران حجم واردات انواع آهن‌آلات به کشور طی ۸ماه نخست سال جاری معادل ۷میلیون و ۳۲۶هزار و ۷۱۵تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۱درصد رشد داشته است.
این رقم در مدت مشابه سال گذشته 4میلیون و 275هزار و 966تن بوده است.
میزان واردات تیرآهن به کشور در ۸ماه نخست سال جاری معادل ۸۹۴هزار و ۷۱تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۴۸درصد رشد نشان می‌دهد. این رقم در مدت مشابه سال قبل ۱۰۵هزار و ۴۷۱تن بوده است.
از میزان تیرآهن وارداتی به کشور 853هزار و 221تن آن تیرآهن ساده I و 40هزار و 850تن آن تیرآهن بال پهن H بوده است.
آنچه که مهم است این است که از مقدار آهن‌آلات وارداتی به کشور حدود یک‌سوم شمش آهن بوده که این رقم در سال‌جاری به ۲میلیون و ۴۷۷هزار و ۳۱۲تن رسید، در حالی که این رقم مدت مشابه سال قبل معادل یک‌میلیون و ۳۵۱هزار و ۵۹۱تن بود که نشان‌دهنده رشد ۸۳درصدی واردات شمش در ۸ماه نخست سال‌جاری است.
میزان واردات میلگرد در 8ماه نخست امسال معادل یک‌میلیون و 331هزار و 166تن بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 282درصد بود. این رقم در مدت مشابه سال قبل 348هزار و 285تن بود.انواع ورق نیز در 8ماه نخست سال‌جاری با حجم یک‌میلیون و 728هزار و 545تن وارد کشور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 7درصد کاهش داشته، این رقم مدت مشابه سال گذشته یک‌میلیون و 863هزار و 971تن بوده است.
شاید یکی از عوامل رشد قیمت ورق در ماه‌های اخیر همین کمبود واردات باشد.