رییس سازمان بورس خبر داد:
ابزار مشتقه وارد بورس کالا میشود
گروه بور س کالا- برای ورود ابزارهای مشتقه جدید که شامل آتی و ابشن هستند، از ابتدای فعالیت بورس کالا یعنی بیش از ۴سال است که کار مطالعاتی و تحقیقاتی انجام میشود، اما متاسفانه به دلیل برخی مشکلات و عدم آمادگی بازار برای پذیرش و اجرای این نوع مبادلات با وجود اجرای آزمایشی آن در مبادلات مس تاکنون شاهد انجام این مبادلات در بورس کالا نبودیم. گرچه این بار پس از ادغام بورسهای کالایی حضور ابزارهای جدید به صورت جدیتر دنبال شده و رییس سازمان بورس چندینبار در مصاحبههای خود مستقیما به اجرای این ابزارها اشاره و مشکلات شرعی آن را حل شده اعلام کرده است، امیدواریم اینبار نیز این ابزارها قابلیت مبادلاتی اجرایی پیدا کنند چرا که بسیاری از فعالان بازار تنها راهحل نجات بازار از شوکهای ناگهانی ناشی از نوسان بیرویه قیمتها، اجرای ابزارهای جدید مبادلاتی در بورس کالا میدانند و این درست همان راهحلی است که تمامی بورسهای معتبر دنیا آن را انجام میدهند.
دیروز صالحآبادی در کنفرانس تامین مالی اسلامی گفت: تا پایان امسال چارچوبهای فقهی ابزار مشتقه تعریف و در بورس کالایی و برای فلزات مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان این که اگر از اطلاعات نهانی درباره سهام همانند شایع پراکنی استفاده شود، معاملههای انجام شده مردود به شمار میآید، خاطرنشان کرد: در بقیه موارد اگر اصول مالی رعایت شود، معامله مورد قبول خواهد بود.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به عقود مضاربه، مراوده، سلف و استصناع گفت: نظام مالی اسلامی در سه حوزه بیمه اسلامی ، بانکداری اسلامی و بازار سرمایه اسلامی فعالیت میکند. در حوزه بازار سرمایه اسلامی نیز درحالحاضر ابزارهایی در دنیا مرسوم است که در ایران نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ابزار سهام اوراق مشارکت، ابزار مشتقه و صکوک از جمله آنها هستند.
به گفته او، چارچوب فقهی ابزار مشتقه در حال پیگیری است که امسال از ابزار مشتقه در بورس کالایی و برای فلزات استفاده خواهد شد.
وی ادامه داد: درحالحاضر هشت نوع صکوک شناسایی شده است که تا پایان امسال چارچوبهای استفاده از آنها نیز به تصویب خواهد رسید.
صالحآبادی با بیان این که درحالحاضر در بورس کالای تهران معاملات به صورت فیزیکی انجام میگیرد، اضافه کرد: در کنار بازار سرمایه صندوقهای بازنشستگی بیمه و تامین سرمایه نیز در بورس فعالیتهایی را انجام میدهند.
وی با بیان این که سازمان بورس به لحاظ رسالت خود وظیفه طراحی ابزارهای مالی را بر عهده دارد، تصریح کرد: این ابزارهای مالی باید به شورای بورس برای تصویب ارائه شود از سویی با توجه به تشکیلات سازمان بورس و اوراق بهادار در ابتدای امسال کمیته تخصصی فقهی تشکیل شده است.
به گفته او، این کمیته دارای وظایف مشخصی از جمله ارزیابی ابزارهای مالی و تصویب و رد آنها است. در عین حال شبهات فقهی در مورد استفاده از ابزارهای مالی نیز در کمیته رفع و پاسخ گفته میشود و در عین حال حسن استفاده در اجرای این ابزارهای مالی نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در ادامه به ارائه وظایف این کمیته اشاره کرد و گفت: نه تنها همکاری با دستگاههای مشابه در ایران و سایر کشورها جزو وظایف این کمیته است؛ بلکه همکاری در توسعه و گسترش برنامههای آموزشی و انتشارات علمی نیز بر عهده این کمیته است. کتابی نیز در خصوص بانکداری اسلامی به زبان انگلیسی به زودی از سوی این کمیته درجهان اسلام توزیع خواهد شد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به این که طراحی ابزارهای مالی و اسلامی از جمله وظایف این کمیته است، گفت: چهار فقیه از جمله مصباحیمقدم، هادوی تهرانی، حجتالاسلام و المسلمین موسویان و آقانظری اعضای این کمیته هستند که تاکنون نیز بیش از ۱۰ جلسه تشکیل دادهاند که تصویب استفاده از هشت نوع صکوک از جمله مصوبات این کمیته است که در مراحل اجرایی است.
ارسال نظر