با ابلاغ دستورالعمل جدید تعیین قیمت مس در بورس
قیمت مس در بازار نزولی خواهد شد؟
گروه بورس کالا - سحر نمایشی: بازار فلزات داخلی مدتی است با چالشهای بیشماری مانند نوسان قیمتها و محدودیت صادرات و واردات روبهرو بوده که هزینههای مضاعفی را به تولیدکنندگان تحمیل کرده است. اما موضوعی که این روزها حائز اهمیت است خبر مهم تغییر روش قیمتگذاری مس است که با وجود اینکه خبرها حاکی از تصویب آن توسط ستاد تنظیم نهایی بازار و تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت است اما هنوز مصوبهای به دست ما نرسیده است. به گفته یکی از فعالان آگاه دلیل این خودداری از ارائه مصوبه، جلوگیری از آشفته شدن بازار است وگرنه این دستورالعمل تصویب شده و به زودی ابلاغ خواهد شد. این فعال بازار معتقد است که تاثیر این تغییر بر قیمتها از هفتههای آینده مشخص خواهد شد و طبیعتا قیمتها روند نزولی در پیش خواهند گرفت. از طرف دیگر یکی از فروشندگان مس در بازار آزاد انتشار این خبر را عامل موثری بر فروش محصولات مس دانست و به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: روز گذشته در بازار همه فروشنده بودند؛ چرا که تجار اطمینان دارند با ابلاغ این مصوبه به زودی قیمتها نزولی خواهد شد. این فعال بازار تاکید کرد اکنون زمان فروش است و بهتر است فروشندگان به جای انبار کردن کالاهای خود به فروش آنها بپردازند؛ چرا که در غیر این صورت موجب ضرر و زیان بازاریان خواهند شد.
همچنین این فعال بازار معتقد است به دلیل افزایش قیمت در این مدت ما شاهد کاهش قراضه در بازار بودیم در نتیجه قیمت قراضه یکباره سیر صعودی به خود گرفت. در نتیجه با تغییر روش قیمتگذاری این فلز و کاهش قیمت آن در بازار قیمت قراضه نیز به زودی با کاهش روبهرو خواهد شد.
البته روند رو به رشد قیمت قراضه در بازارهای جهانی نیز در افزایش قیمت قراضه بیتاثیر نبوده است. این در حالی است که قیمت قراضه مس هماکنون در بازارهای داخلی ما به نرخ محصول نهایی نزدیک شده است و از همین رو اگر قراضه به روند نزولی خود ادامه دهد، بسیاری از فعالان بازار معتقدند خرید شمش مس و تبدیل آن به قراضه به صرفهتر خواهد بود.
به گفته کارشناسان یکی از عوامل تعیینکننده قیمت جهانی ضایعات مسی، وجود شرکتهای بزرگی است که نفوذ بسیار زیادی در بازار دارند و کالاهای استراتژیک را قبضه میکنند؛ به طوری که از طریق بانکها و عواملی که در اختیار دارند قیمتها را هنگام فروش محصولاتشان بالا میبرند و بعد از فروش با استفاده از همان عوامل، باعث افت قیمتها میشوند و فروششان را جایگزین میکنند. برخی کارشناسان نیز تعیینکننده قیمتها را ارزش دلار نسبت به یورو میدانند و میگویند: یکی دیگر از عوامل تعیین قیمت ضایعات مسی، نسبت ارزش دلار به ارزش یورو است. در حال حاضر هرچه ارزش دلار بیشتر باشد قیمت فلزات پایینتر میآید؛ چراکه با افزایش قیمت دلار، قدرت خرید بین خریداران کم میشود. از سوی دیگر روند سایر فلزات نیز در بازار آزاد با ثبات همراه شد و قیمتها نسبت به روز گذشته بیتغییر باقی ماند.
تحلیل
مقاومت مس در برابر چند خبر منفی
دو روز اخیر قیمت مس جهانی نوسانی قابل ملاحظه داشته است. پس از انتشار خبر کاهش تولید ناخالص داخلی آلمان در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۲ و هشدار موسسه فیتچ درباره کاهش رتبه اعتباری آمریکا، قیمتها تا ۵/۰ درصد کاهش یافت اما اندکی بعد قیمتها رشد کردند. چند خبر منفی و مثبت دیگر هم بر بازار تاثیر گذاشتهاند که به شرح زیر است:
دفتر فدرال آمار آلمان اعلام کرد کاهش سرمایهگذاری شرکتها در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۲ سبب شده تولید ناخالص داخلی این کشور در آن مدت ۵/۰ درصد کاهش یابد. این نهاد در نخستین تخمین خود از وضعیت رشد اقتصادی در سال ۲۰۱۲ آورده است، سال پیش اقتصاد آلمان ۷/۰ درصد رشد کرده است. سال ۲۰۱۱ اقتصاد این کشور ۳ درصد رشد کرده بود.
بسیاری از اقتصاددانها معتقدند آلمان خیلی زود در مسیر رونق قرار خواهد گرفت اما کاهش سرمایهگذاری شرکتها در شرایطی که هزینه استقراض پایین، مصرف شهروندان مطلوب و نرخ بیکاری پایین است به آن معنا است که اقتصاد آلمان تاثیر منفی زیادی از بحران مالی منطقه یورو پذیرفته است. آلمان ۲۸ درصد تولید ناخالص داخلی کل منطقه یورو را تشکیل میدهد و افول تولید ناخالص داخلی این کشور تحلیلگران را مطمئن کرده که در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۲ رکود اقتصادی در منطقه یورو ادامه یافته است.
در سه ماهه سوم سال پیش اقتصاد منطقه یورو وارد رکود شد، اما ماریو دراگی، رییس بانک مرکزی اروپا و کریستین لاگارد، رییس صندوق بینالمللی پول پیشبینی کردهاند که از نیمه دوم سال جاری میلادی اوضاع اقتصادی منطقه یورو بهتر خواهد شد.
سال پیش سرمایهگذاری شرکتهای آلمان در ماشینآلات و زیرساختها ۱/۴ درصد کاهش یافت و این در حالی است که سال ۲۰۱۱ سرمایهگذاریها ۳/۷ درصد افزایش یافته بود. سال ۲۰۱۲ صادرات و واردات آلمان ۱/۴ و ۳/۲ درصد رشد کرده است.
کاهش تولید ناخالص داخلی آلمان در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۲ بالاترین میزان کاهش از سه ماهه نخست سال ۲۰۰۹ است. اما به سبب بهتر شدن وضعیت اقتصادی در چین و دیگر اقتصادهای آسیایی و تداوم روند بهبود وضعیت در آمریکا برخی تحلیلگران معتقدند اقتصاد صادرات محور آلمان در ماههای آینده وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد.
از سوی دیگر موسسه فیتچ هشدار داده در صورتی که دولت و کنگره آمریکا در مهلت مقرر بر سر افزایش سقف بدهیهای عمومی توافق نکنند رتبه اعتباری این کشور کاهش داده خواهد شد. خبر منفی دیگر کاهش فعالیتهای تولیدی در منطقه نیویورک است.
بر اساس گزارش دیروز جهان سهم، به رغم انتشار چند خبر منفی از اقتصاد اروپا و آمریکا سرمایهگذاران معتقدند در سال جاری میلادی به دلیل رشد تقاضا برای مس در چین قیمتها در بدترین حالت در حد کنونی باقی خواهند ماند.
ارسال نظر