گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در شرایطی افزایش دوبرابری قیمت فرآورده‌های نفتی با حضور وزیر نفت، نماینده سازمان بورس و بورس کالا، نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرکت‌های قیر و روغن‌سازی تایید شد که تحرک در بازار پتروشیمی بیش از روزهای دیگر به چشم می‌خورد. افزایش قیمت پایه برخی از محصولات پلیمری برای عرضه در روز سه‌شنبه یکی از دلایل رشد قیمت‌ها در بازار داخل عنوان شده است.

گرچه اختلاف‌ها در خصوص افزایش دوبرابری قیمت فرآورده‌ها طی سه هفته گذشته، عرضه این کالاها را متوقف کرده بود، اما یک مقام آگاه در این باره می‌گوید: به احتمال زیاد عرضه فرآورده‌های نفتی، از قبیل وکیوم باتوم، قیر، لوبکات و حلال‌ها از هفته جاری در بورس کالا آغاز خواهد شد.
شنیده‌ها حاکی است که شرکت پالایش و پخش در این جلسه به کسری بودجه این شرکت اشاره و اعلام کرده که اگر دولت اجازه افزایش دوبرابری قیمت فرآورده‌های نفتی را ندهد، باید مابه‌التفاوت ارز مرجع و دولتی را به آنها پرداخت کند. این در حالی است که آگاهان بازار احتمال می‌دهند، نماد پالایشگاه‌ها در روزهای آتی بازگشایی و از سوی دیگر خوراک پالایشگاه‌ها نیز از این پس با ارز مبادله‌ای جایگزین شود.
البته در این روز و در ابتدای مبادلات، بازار پتروشیمی بدون تغییر محسوسی نسبت به روز یکشنبه به کار خود ادامه داد، اما با ورود به بعدازظهر و اعلام افزایش قیمت پایه برخی از محصولات پلیمری مانند پلی‌استایرن معمولی و مقاوم، ABS، پلی‌اتیلن سبک خطی ۲۰۹ و گریدهای متفاوت پلی‌اتیلن ترفتالات جنب و جوش معامله‌گران افزایش یافت و در نتیجه خریدها آغاز شد.
این در حالی است که هفته گذشته تعدادی از کالاها در رینگ پتروشیمی با افت قیمت روبه‌رو شده بودند و دلیلی هم برای آن از سوی بازرگانی پتروشیمی اعلام نشد. پویان دارابی، مدیر معاملات کالایی کارگزاری آتی‌ساز بازار در این باره می‌گوید: دلیل نوسان قیمت برخی از کالاها مانند استایرن منومر و پلی استایرن در هفته گذشته نامعلوم است. هفته گذشته در حالی نرخ پایه استایرن منومر 1100 تومان به میزان 40 درصد افزایش قیمت داشت که نرخ جهانی این کالا با رشد روبه رو شده بود، اما در همان زمان نرخ پلی استایرن 10 درصد کاهش داشت و این نوسان قیمتی غیرمنطقی به نظر می‌رسد.
از سوی دیگر هفته گذشته پلی‌اتیلن سبک خطی ۲۰۹ هم با رشدی معادل ۱۰۰ تومان در قیمت پایه روبه‌رو شد، اما برای عرضه در روز سه‌شنبه هفته جاری ۷۰ تومان افزایش قیمت داشته است. برخی از معامله گران اعتقاد دارند؛ نوسان قیمت محصولات پلیمری در دو هفته اخیر بازارسازی یا تصمیمات مدیریتی بوده است.
با این حال برخی از معامله‌گران، بازار پتروشیمی را با توجه به عرضه‌های بالا به دلیل ممنوعیت صادرات تعداد زیادی از کالاها و همچنین کاهش تولید کارخانه‌ها فعلا رکودی می‌بینند، البته این عده، رکود را در بازار پتروشیمی کوتاه‌مدت پیش‌بینی می‌کنند و می‌گویند: با توجه به اینکه تا آغاز سال جدید دو ماه دیگر باقی مانده، احتمال می‌رود مبادلات در بازار پتروشیمی افزایش یابد.
این در حالی است که امید به بازگشایی صادرات و همچنین افزایش قیمت‌ها در آینده‌ای نزدیک از میزان خریدهای معامله‌گران در رینگ پتروشیمی کم نکرده است.