قیمت سویا افزایش می‌یابد، ذرت نوسان دارد
گروه بورس کالا - سردار خالدی: چند صباحی است که معامله‌ای در رینگ کشاورزی بورس کالای ایران انجام نشده؛ این در شرایطی است که در بازار آزاد روند مبادلات متاثر از بازارهای جهانی و تداوم افزایش هزینه‌ها با افزایش پلکانی قیمت‌ها روبه‌رو بوده است.

در شرایطی معاملات رینگ کشاورزی بیش از یک ماه است که به صورت غیررسمی تعطیل شده که به نظر می‌رسد فشارهای بیرونی و محدودیت‌های اعمال شده بر رکود فعلی مبادلات و عدم از سرگیری عرضه محصولات تاثیر گذاشته است. حسن رضایی پور یکی از کارشناسان بخش کشاورزی با اشاره به اینکه نامه مکتوبی برای بسته یا باز شدن مبادلات صادر نشده، اظهار کرد: پروسه عرضه کالا در بورس متوقف نیست و البته بورس هم مقصر نیست زیرا مدیریت بورس قصد دارد شرایط را حفظ کند تا مشکلی برای بازیگران بازار ایجاد نشود، این در حالی است که از لحاظ سیستماتیک مشکلی برای عرضه وجود ندارد، اما قطعا با شرایط ایجاد شده و محدودیت‌های اعمال شده، خریداران حاضر به از سرگیری مبادلاتشان نیستند.
این کارگزار بورس کالا در ادامه می‌گوید: مساله اصلی در توقف عرضه‌های کالای کشاورزی توسط بورس به محاسبات نرخ گذاری برمبنای ارز مرجع بر می‌گردد. وی بر این باور است در شرایطی محصولات کشاورزی برای ورود نرخ ارز مرجع دریافت می‌کنند که در بازار با نرخ آزاد قیمت آنها محاسبه می‌شود و محصولشان به فروش می‌رسد و همین موضوع یکی از دلایلی بوده که مدیریت برای شفاف شدن موضوع، تصمیم به توقف معاملات گرفته است.
به اعتقاد رضایی پور، بورس همواره در پی شفاف شدن قیمت‌ها بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا بوده، اما باید این موضوع را نیز در نظر بگیرد که گرچه اعمال محدودیت‌ها و تصمیم‌گیری‌ها به تناسب وضعیت اقتصادی کشور صورت گرفته، اما نباید فراموش کرد خریداران و فروشندگان به رفتار بورس توجه می‌کنند و اعمال سختگیری‌ها شاید تنها باعث تداوم رکود و عدم تمایل عرضه‌کنندگان به حضور در بورس باشد.
به اعتقاد این کارشناس بخش کشاورزی، محدودیت‌ها برای فعالان تنها توسط بورس اعمال نمی‌شود، بلکه سیاست‌گذاری نهادهای ذی ربط بخش دولتی نیز به رکود فعلی دامن‌زده است.
البته رضایی پور به روند مبادلات در بازار آزاد اشاره می‌کند و درباره روند قیمت‌ها تصریح می‌کند قیمت‌ها مسیر افزایشی را دنبال می‌کند، این در شرایطی است که برای قیمت محصولات ذرت و سویا فصل برداشت داخلی رو به اتمام است و به نظر می‌رسد وضعیت کنونی بازار مشابه سال گذشته باشد؛ این در شرایطی است که بازار بیشتر سمت و سوی افزایشی دارد.
به نظر رضایی پور، روند دیگر اقلام همچون برنج به گونه‌ای است که شرایط بیشتر افزایشی بوده، زیرا با محدودیت‌های اعمال شده و تقاضای فعلی پیش بینی می‌شود قیمت‌ها با تداوم تحرکات قیمتی دنبال شود. در بازارهای جهانی و در آستانه سال جدید میلادی، مسیر حرکت قیمت‌ها رو به پایین بوده است. البته در بازارهای داخلی، نرخ ارز برای واردکنندگان بر مبنای ارز مرجع بود ولی عملا واردکنندگان با نرخ‌های بالاتر محصولاتشان را وارد بازار می‌کنند.
اعمال برخی محدودیت‌ها و سختگیری‌ها در قبال ورود کالاها به کشور به تناسب موضوع تحریم و شرایط اقتصادی کشور باعث شده هزینه نهایی محصولات بالا رود و همین موضوع در تغییر شرایط بی تاثیر نبوده است.
پروسه گشایش ال‌سی‌های ارزی و ریالی (LC)، موضوع ثبت سفارش کالا، هزینه‌های مربوط به ترخیص کالا و سایر هزینه‌های در نظر گرفته شده از مواردی است که به اعتقاد رضایی پور در افزایش قیمت‌ها تاثیرگذار بوده است.
اما انتظار از روند مبادلات در بازارهای داخلی حداقل تا پایان سال جاری تداوم تحرکات قیمتی است، این در شرایطی است که برای هر یک از محصولات روایت‌ها متفاوت است؛ به اعتقاد این فعال بخش کشاورزی به دلیل اتمام فصل برداشت سویا و شرایط پیش روی بازارها قیمت سویا شاهد خیز جدیدی برای افزایش خواهد بود، برای ذرت به دلیل ادامه برداشت این محصول تا اواسط اسفندماه افت و خیزها در مقابل سویا بسیار اندک خواهد بود؛ زیرا نیاز داخل با توجه به تداوم فصل برداشت، تامین می‌شود.