پالایش و پخش مجوز افزایش قیمتها را میگیرد؟
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی روز گذشته محصولات پتروشیمی با ثبات قیمتها پس از بازگشایی بازارها روبهرو شدند که سومین هفته عدم عرضه فرآوردههای نفتی پیش روی فعالان این حوزه قرار دارد. گرچه اظهارنظرات متفاوتی در خصوص عدم عرضه شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در هفتههای اخیر با توجه به افزایش دو برابری قیمتها متاثر از جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای مطرح بوده است، اما در آخرین روز مبادلاتی هفته گذشته با لغو عرضه وکیوم باتوم و نفتا در رینگ صادراتی پس از عرضه و معامله قیر، شبهات بیشتری در بازار رواج یافت. به طوری که برخی از کارشناسان بازار لغو این عرضهها را پس از اینکه قیر با نرخهای جدید عرضه و معامله شد غیرمنطقی دانستند.
در همین حال بیشتر خریداران فرآوردههای نفتی، شرکت پالایش و پخش و همچنین بورس کالا بر سر تغییر قیمتها اختلاف نظرهای زیادی دارند که گویا سه هفته هم برای رفع این مشکلات کفاف نمی دهد.
این در حالی است که گروهی لغو عرضههای روز چهارشنبه رینگ صادراتی را به بورس کالا و عدهای هم آن را به کارگزار عرضهکننده و نهایتا به شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تعمیم میدهند. البته این عرضهها با ارسال نامهای از سوی شرکت نفت بندرعباس به پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و با ذکر دلایل متفاوت لغو شده است که برخی از آگاهان بازار این دلایل را قابل قبول نمی دانند. به هر حال دلایلی که بیش از همه به آنها پرداخته شده، نحوه قیمت گذاری و لزوم دریافت وجه به صورت ارزی است که در نهایت موجب لغو عرضههای رینگ صادراتی شده است.
حال آنکه پیشتر در رینگ صادراتی محمولههای فروخته شده با توجه به اتفاق نظر عرضهکننده و خریدار به صورت ریالی تسویه میشدند.
البته برخی از آگاهان بازار میگویند: با توجه به اینکه تصمیم شرکت پالایش و پخش برای جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای تاثیرات عمدهای بر بازار صنایع پایین دست خواهد گذاشت و از سوی دیگر تعیین قیمت فرآوردههای نفتی هم با مصوبه هیات وزیران انجام شده و سازمان حمایت هم خواستار ارائه مستندات از سوی پالایش و پخش شده، این شرکت در تلاش است تا مجوز افزایش دو برابری قیمت محصولات خود را از کارگروه تنظیم بازار اخذ کند.
البته با شروع هفته جدید یک مقام مسوول در سازمان حمایت اعلام کرد: نظر این سازمان این است که قیمت مواد اولیه شرکتهای روغنسازی تا پیش از اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها براساس همان ارز مرجع محاسبه شود یا اگر قرار است این تصمیم اتخاذ شود، افزایش قیمت مواد اولیه به صورت مرحلهای صورت گیرد.
با این حال برخی از آگاهان بازار میگویند: روز گذشته شرکت پالایش و پخش موفق شد تا مجوز افزایش قیمت فرآوردههای نفتی را از صالح آبادی برای عرضه در بورس بگیرد، از سوی دیگر هم روز گذشته یکی از نمایندگان مجلس به اجرای مخفی فاز دوم هدفمندی یارانهها اشاره کرد. این در حالی است که جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای در بورس کالا در تاریخ بیست و هشتم آذرماه برای تمامی کالاها انجام شد.
البته همچنان عده زیادی از خریداران قیر به افزایش دو برابری قیمت این کالا و جایگزینی ارز مرجع با مبادلهای معترض هستند و میگویند باید هزینههای تحریم از قیمت این کالا کم شود. گر چه برخی از کارشناسان بازار معتقدند؛ کاستیهایی به دلیل تحریمهای اقتصادی ایجاد شده است که معاملهگران را با مشکلات بسیاری همراه میکند و این هزینهها باید از سوی این شرکتها محاسبه شود، اما با این حال هزینه تحریمها برای هر مجموعهای متفاوت است و نمی توان نرخ دقیقی برای تحریمها مشخصا عنوان کرد.
با این حال بیشتر معاملهگران انتظار ندارند که فرآوردههای نفتی در هفته جاری عرضه شوند و میگویند: به احتمال زیاد شرکت پالایش و پخش تا زمانی که مجوز افزایش قیمتها را از کارگروه تنظیم بازار نگیرد، اقدام به عرضه نخواهد کرد.
ارسال نظر