گروه بورس کالا- کتایون دارابی: با وجود به انتها رسیدن سهمیه‌های خرید در ماه جاری، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد بخش زیادی از تناژهای عرضه شده در رینگ پتروشیمی و در روز سه‌شنبه وارد زمان مچینگ شود.
از این رو انتظار می‌رود حتی پلی‌اتیلن سبک ۲۰۹ که به دلیل شروع فصل مصرف و بارندگی‌ها با تقاضای بالایی در روزهای اخیر مواجه شده است، وارد زمان مچینگ شود و مابقی کالاها هم با نرخ پایه خریداری شوند. از سوی دیگر محصولات پلی‌اتیلن سبک (H ها) هم به گمان بسیاری از معامله‌گران وارد زمان مچینگ خواهد شد.

این در حالی است که در دو هفته اخیر حجم زیادی از محصولات پلیمری با وجود داشتن تقاضا وارد زمان مچینگ شده و سپس توسط معامله‌گران خریداری شدند. به عقیده معامله‌گران کاهش میزان سهمیه‌های خرید در هفته‌های اخیر سبب شده تا بیشتر کالاهای عرضه شده وارد زمان مچینگ شوند.
البته روز گذشته عرضه ۴ هزارتنی پلی اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ هم در رینگ پتروشیمی تنها ۸۰ هزارتن تقاضا داشت و نهایتا ۷۰۰ تن از این کالا فروخته شد. البته معاملات مچینگ مانند یکی، دو هفته گذشته در این روز انجام نشد و طبق روال این مدت به صبح امروز موکول شد.
در یکی دو هفته اخیر همواره مبادلات مچینگ به یک روز بعد از رینگ پتروشیمی موکول شده است و این موضوع از سوی معامله‌گران دلیل واضحی ندارد. گرچه برخی از معامله‌گران می‌گویند عدم اطمینان به نرخ‌های اعلامی از سوی عرضه‌کننده و اینکه احتمال تغییر نرخ‌ها در هر زمان وجود دارد، شاید یکی از دلایل تغییر زمان مچینگ به روز بعد از معاملات باشد.
این در حالی است که در روزهای اخیر قیمت پلی‌اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ در بازار داخل متاثر از ضعف بارگیری به ۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
بیشتر معامله‌گران می‌گویند: اگر میزان سهمیه‌های خرید به یک سوم کاهش نمی‌یافت، با وجود افزایش تقاضا متاثر از پیش‌بینی‌های مثبت در خصوص بازار پتروشیمی، میزان خریدها در بورس کالا افزایش یافته و اکثر کالاها با رقابت معامله‌گران هم مواجه می‌شد.
با این حال روز گذشته بازار پتروشیمی پس از گذر از روزهای مثبت اخیر با شایعات ریز و درشت درگیر بود و از این رو با آرامش خاصی دنبال شد، گر چه در این روز خرید و فروش‌ها به گمان بسیاری از معامله‌گران روندی عادی داشت و قیمت‌ها هم مانند روز گذشته رقم خورد، اما شایعه گرانی و ارزانی نرخ‌های پایه که به طور همزمان در بازار داخل اوج گرفته بود، سبب شد تا در بخشی از روز بازار محصولات پتروشیمی با ثبات دنبال شود و بسیاری از معامله‌گران از بازار عقب‌نشینی کنند. گرچه برخی از معامله‌گران معتقدند؛ شایعه همزمان افت و رشد قیمت‌های پایه با وجود نزدیکی به ابتدای ماه آینده با سکوت بازار بی ارتباط نیست، اما بیشتر فعالان بازار پتروشیمی انتظار ندارند که این ثبات و سکوت دنباله دار شود.
در عین حال برخی از آگاهان بازار می‌گویند: سکوت و احتیاط معامله‌گران روز گذشته در بازار پتروشیمی آنقدر شدت داشت که بیشتر معامله‌گران ترجیح دادند در بخشی از روز در انتظار باقی مانده و تا لحظه آخر صبر پیشه کنند و سپس وارد مبادلات شوند.
این در حالی است که برخی از کارگزاران معتقدند؛ در هفته‌های اخیر میزان عرضه‌ها افزایش یافته و اگر حجم عرضه‌ها بر همین منوال باقی بماند، بعید به نظر می‌رسد که قیمت‌ها بیش از ۲ تا ۳ درصد یا نهایتا ۵ درصد افزایش یابد.
البته بیشتر معامله‌گران در روزهای اخیر به کاهش خریدهای موجود بندر اشاره کرده و می‌گویند: با توجه به اینکه میزان خریدهای مصرف‌کنندگان واقعی روزانه شده است و حجم آنها هم به 5 تا 10 تن رسیده، بیشتر خریداران ترجیح می‌دهند بارهای موجود تهران را خریداری کنند و از خرید حجم‌های 22 تنی از بندر صرف‌نظر می‌کنند.
از سوی دیگر به گفته معامله‌گران میزان خریدهای گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن هم در روزهای اخیر به شدت کاهش یافته؛ چرا که صادرات این کالاها ممنوع اعلام شده و میزان مصرف تولیدکنندگان واقعی با توجه به نوسانات موجود در بازار با کاهش روبه‌رو شده است.