منطق قیمت فلزات در بازار و بورس هماهنگ نیست
بازار منفی، بورس در نوسان
گروه بورس کالا - روند معاملات فلزات پایه در بازار آزاد نسبت به روز گذشته با نوسان همراه شد، به طوری که قیمت سرب خالص و آلومینیوم با کاهش رو به رو شد، در حالی که روی افزایش ۳۰۰ تومانی را تجربه کرد.
گروه بورس کالا - روند معاملات فلزات پایه در بازار آزاد نسبت به روز گذشته با نوسان همراه شد، به طوری که قیمت سرب خالص و آلومینیوم با کاهش رو به رو شد، در حالی که روی افزایش ۳۰۰ تومانی را تجربه کرد.
همچنین سایر فلزات در این روز ثابت باقی ماندند. به گفته فعالان حوزه فلزات پایه، بازار همچنان در رکود است و خرید و فروشها با ضرر و در حد نیاز تولیدکنندگان انجام میشود.
در بازار آلومینیوم نیز این بیرونقی محسوس تر است بهخصوص اینکه در روز گذشته این فلز در بورس کالا با نرخ 7 هزار و 410 تومان در هر کیلو عرضه شد، اما در بازار با قیمت 7 هزارو 320 تومان معامله شد. به گفته کارشناسان با اینکه قیمت بازار پایینتر از عرضه این محصول در بورس بود، اما بازار در سکوت به سر میبرد و خرید و فروشی در آن اتفاق نمی افتد.
آنچه از معاملات مس مشهود است این است که این فلز روند صعودی پلهای در پیش گرفته، در حالی که قیمت جهانی این فلز نیز در این مدت با روند افزایشی همراه شده است، اما در اینجا این ابهام مطرح است که بعد از اینکه سازمان حمایت و وزارت صنایع اعلام کردند که قیمتها باید کاهش یابند و تقارن این دستورالعمل با تغییر مبنای محاسبات قیمت مس در بورس از بازار لندن به شانگهای به یک پرسش در زمینه استراتژی شرکت ملی مس نسبت به نرخگذاری این فلز تبدیل شده است.
برخی کارشناسان در پاسخ به این موضوع به خبرنگار دنیایاقتصاد گفتند: این تغییر فرمول به دلیل تطبیق قیمتهای ملی مس با خواسته های وزارت صنایع است، در حالی که در این رابطه، شرکت صنایع مس قائم طی نامهای به دنیایاقتصاد اعلام کرد:
تا قبل از یکسانسازی نرخ ارز شرکت ملی مس ایرانی قیمت مبنا را قیمت بورس لندن LME و قیمت ارز را حداکثر نرخ بازار آزاد ملحوظ مینمود؛ ولی با مشخص شدن نرخ ارز بر مبنای مرکز مبادلات ارزی، این شرکت ناگهان نرخ مس کاتد را بورس شانگهای در نظر گرفت که شاخص برای صنایع داخلی چین و شامل ۱۷ درصد ارزش افزوده مصرفکننده چینی است.
به عقیده مسوولان این شرکتها، به لحاظ نبودن نظارت بر عملکرد شرکت ملی مس ایران، مصرفکننده داخلی باید علاوه بر مالیات ارزش بر افزوده داخلی مالیات بر ارزشافزوده مصرفکننده چینی را هم متحمل شود.
نرخ مس کاتد معامله شده روز یکشنبه ۱۹/۹/۹۱ اساسا باید بر مبنای LME هفته قبل ۹/۷۹۹۴ دلار و ملحوظ نمودن نرخ متوسط مرکز مبادلات ارزشی ۲۴۵۰۰ برابر ۱۹ هزار و ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسید.
در این نامه آمده: دولت چین در جهت حمایت از تولیدکننده داخلی کشور خود سعی مینماید که قیمت پایه مس کاتد را قبل از اعمال مالیات بر ارزش افزوده (17 درصد) با پرمیوم منفی در بورس شانگهای حفظ نماید و از این رو در هفته مذکور مس کاتد را با پرمیوم منفی 164 دلار در هر تن به طور متوسط در اختیار صنعتگر کشور چین قرار داده.
از این رو در هفته مذکور متوسط قیمت مس کاتد در بورس شانگهای بدون ارزش افزوده مصرف کننده چینی برابر ۴/۷۸۳۷ دلار بوده که در صورتی که نرخ مرکز مبادلات ارزی ۲۴۵۰۰ ریال ملحوظ شود، قیمت مس کاتد در بورس فلزات باید برای هر کیلوگرم ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان باشد.
ارسال نظر