بازار پتروشیمی
بازار پتروشیمی در تب و تاب
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: روند بازار پتروشیمی باز هم روز گذشته افزایشی بود، به طوری که اکثر محصولات پلیمری نسبت به روز یکشنبه ۵۰ تا ۱۰۰ تومان در هر کیلو رشد داشتند. به گفته فعالان بازار، در هفتههای اخیر روند بازار پتروشیمی به یک چرخه تبدیل شده است؛ چرا که پیش از عرضههای بورس قیمت محصولات افزایش یافته و بعد از عرضههای بورس اندکی بازار روند نزولی پیدا میکند. به عقیده این گروه، اگر چه افتوخیز قیمتها در بازار ارز هم توانسته بیش از پیش بر بازار پتروشیمی تاثیرگذار باشد، اما نمیتوان نوسانات بازار پتروشیمی را تنها به ارز محدود دانست. این در حالی است برخی از معاملهگران از افزایش قیمتها به صورت روزانه ابراز نگرانی میکنند و معتقدند؛ بازار پتروشیمی بیش از این کشش ندارد، اما با این حال پیشبینی هم بسیار دشوار شده است. حال آنکه خرید و فروشها در بازار پتروشیمی به دلیل عدم اعلام نرخهای یکسان از سوی تاجران بازار با توافق فروشنده و خریدار طی هفته اخیر انجام میشود. در همین حال خرید مصرفکنندگان واقعی هم به گفته کارشناسان بازار به شدت کاهش یافته و در برخی موارد به خریدهایی در حد نیاز روزانه تبدیل شده است.
از این رو روز گذشته اگر چه نرخ دلار در بازار آزاد همچنان در محدوده سه هزار تومان عنوان میشد، اما هنوز برخی از صرافان از معامله ارز به خصوص دلار شانه خالی میکنند و میگویند: نرخ دلار در بسیاری از صرافیها فقط بر تابلوها نوشته میشود و مبادلات بسیار اندک است.
با این حال روز گذشته برخی از تجار نرخهای پیشنهادی خود را برای گریدهای متفاوت پلیپروپیلن در محدوده ۵۴۵۰ تومان، تزریقیها را هم ۳۶۰۰ تومان عنوان کردند. حال آنکه فروش خوراک به مجتمعهای پتروشیمی با نرخ ارز آزاد هم در هفتههای اخیر موضوعی بوده که گفته میشود تنها مرحله ابلاغ به مجتمعهای پتروشیمی را پیش رو دارد.
اما برخی از آگاهان بازار میگویند: ابلاغ این مصوبه در هفته گذشته با تشدید التهاب در بازار ارز به فراموشی سپرده شد. البته در این روز مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت و گو با شانا اعلام کرد که تامین خوراک واحدهای پتروشیمی در وضعیتی مطلوب قرار دارد و با به مدار آمدن گاز فازهای جدید پارس جنوبی، به تدریج حجم خوراک افزایش خواهد یافت. وی با بیان اینکه برخی از مجتمعهای پتروشیمی با کمبود خوراک روبهرو هستند، گفت: با برنامهریزیهای وزارت نفت و با همکاری شرکتهای تابعه، خوراک مورد نیاز این مجتمعها تامین و فرآوردههای پتروشیمی با ظرفیت بیشتر تولید خواهد شد.
بساقزاده تصریح کرد: بسیاری از واحدهای پتروشیمی قراردادهای بلندمدت با مراکز تامینکننده خوراک مانند پالایشگاهها دارند و دیگر واحدها نیز باید با انعقاد قراردادهای مناسب با پالایشگاهها با برنامهریزیهای بلندمدت خوراک خود را تامین کنند.
وی افزود: همکاری خوبی میان شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و شرکت ملی گاز ایران و دیگر مراکز تامینکننده خوراک مجتمعهای پتروشیمی وجود دارد و امیدواریم با برنامهریزیها و هماهنگیهای گستردهتر از سوی معاونت برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت برخی مشکلات نیز هرچه زودتر برطرف شود.
پیشتر وزیر نفت از تمرکز فعالیتهای توسعه پتروشیمی در پنج منطقه آزاد تجاری کشور خبرداده و گفته بود: روند تامین منابع مالی داخلی و خارجی برای توسعه صنعت پتروشیمی باید شتاب بیشتری بگیرد. پیشتر رستم قاسمی در نوزدهمین اجلاس مدیران عامل مجتمعهای تولیدی صنایع پتروشیمی که هفته گذشته در مشهد مقدس برگزار شد، بر حضور شرکتهای پتروشیمی در اتاق مبادله پایاپای ارز، نحوه قیمتگذاری خوراک مایع و گاز واحدهای پتروشیمی، روشهای رفع موانع بین المللی، توسعه پالایشگاههای پارس جنوبی و تامین خوراک صنایع پایین دست، راهاندازی سریع واحدهای NGL به منظور حداکثر استفاده از منابع گاز کشور و تامین منابع مالی داخلی و خارجی برای توسعه سریع صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تاکید کرد.
ارسال نظر