اصلاح قیمت جو و ذرت بازار گندم را آرام می‌کند

خبرگزاری موج - قیمت‌های جهانی ذرت و جو کمتر از گندم بوده؛ اما در ایران عکس این موضوع حاکم است بنابراین با اصلاح قیمت این دو محصول، وضعیت بازار گندم بهبود می‌یابد. مهدی امینی، عضو انجمن صنفی آرد با بیان مطلب فوق اظهار کرد: در پنج ماه ابتدای سال جاری، کارخانه‌های آرد، فعالان صنعت دام و طیور و واسطه‌ها مشغول خرید گندم بوده‌اند. وی افزود: کارخانه‌های آرد ماهانه یک میلیون تن گندم مصرف می‌کنند و در طول یک سال نیاز به ۱۲ میلیون تن گندم دارند. امینی با اشاره به بالا بودن قیمت ذرت و جو در بازار کشور، خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی دامداران و مرغداران گندم را جایگزین این نهاده‌ها کرده و ماهانه حدود ۵۰۰ هزار تن از سهم گندم تولیدی کشور را به خود اختصاص می‌دهند.

عضو انجمن صنفی آرد ادامه داد: شرکت غله و خدمات بازرگانی نیز حدود دو میلیون تن از محصول سال جاری را خریداری کرده است. وی حجم خرید گندم به‌وسیله کارخانه‌های آرد در ماه‌های ابتدایی سال جاری را حدود سه میلیون تن اعلام کرد.

امینی در پاسخ به این سوال آیا کارخانه‌های آرد ظرفیت ذخیره‌سازی گندم را به میزان لازم در اختیار دارند؟ بیان کرد: خوشبختانه ظرفیت ذخیره‌سازی آرد منطبق بر نیازهای کشور است.

وی اضافه کرد: ایران امکان ذخیره‌سازی هشت میلیون تن گندم منطبق بر استانداردهای لازم را دارد.

عضو انجمن صنفی آرد در پاسخ به این سوال که اگر در مزارع ایران ۱۴ میلیون تن گندم تولید شده، پس چرا در ماه‌های ابتدایی سال جاری پنج میلیون تن از این محصول به کشور وارد شده است، گفت: سال گذشته تمام ذخایر استراتژیک گندم کشور مصرف شد.

وی ادامه داد: ایران همواره سه میلیون تن ذخیره استراتژیک گندم را در انبارها داشته و در سال جاری نیز با توجه به اینکه میزان خرید شرکت غله و خدمات بازرگانی فقط ۵/۲ میلیون تن گندم بوده، پس تمامی خریدهای این شرکت به مصارف مستمر ماهانه رسیده است.

امینی تصریح کرد: ورود دامداران و مرغداران به چرخه مصرف گندم نیز سبب شده حدود ۵۰ درصد سهم بازار به این صنعت اختصاص یابد و در واقع در شش ماه ابتدای سال جاری، تقریبا ۱۱ میلیون تن گندم در کشور به مصرف رسیده است.

وی افزود: بخشی از گندم تولیدی نیز در انبار دلال‌ها و واسطه‌ها ذخیره شده و متاسفانه سفته‌بازی به بازار گندم وارد شده است. عضو انجمن صنفی آرد با تاکید بر اینکه در روند فعلی تعزیرات باید وارد عمل شود، بیان کرد: برخی محتکران گندم را در انبارهای خود نگه داشته و به دنبال گران شدن این محصول هستند تا ذخایر خود را به بازار عرضه کنند. وی ادامه داد: دامداران و فعالان صنعت دام و طیور مدام قیمت گندم را با ذرت و جو مقایسه کرده و به دلیل اختلاف قیمت‌ها، این نهاده را به جیره غذایی دام و طیور وارد کرده‌اند.

امینی افزود: در تولید کالاهایی نظیر نان، کیک و کلوچه، ماکارونی و غیره گندم یک کالای اصلی بوده و جایگزین ندارد، اما ذرت و جو قابلیت جایگزینی دارند، بنابراین تمام فشارها به این محصول وارد می‌شود. وی با اشاره به قیمت‌های پایین‌تر گندم نسبت به گندم و جو، اذعان کرد: در حال حاضر در بازار گندم یک چرخه معکوس ایجاد شده و تمامی فشارها به بازار این محصول وارد می‌شود. عضو انجمن صنفی آرد افزود: قیمت‌گذاری تمامی کالاها بر اساس گندم کیلویی ۴۶۵ تومان انجام شده، اما آیا این محصول به میزان کافی و با همین قیمت در بازار یافت می‌شود؟ وی ادامه داد: گندم با نرخ دولتی در بازار وجود دارد؛ اما فقط در یک سیکل خاص و تعریف شده و طبق قوانین مدون توزیع می‌شود، اما قیمت این محصول در بازار آزاد، ارقامی بالاتر از ۵۷۰ تومان است. امینی نگه داشتن گندم در انبارها را از مصادیق احتکار دانست و تصریح کرد: جو، ذرت و گندم با نرخ ارز مرجع وارد کشور می‌شود قیمت تمام شده واردات آن کمتر از ۵۰۰ تومان باشد اما چرا برخی واسطه‌ها به خود اجازه می‌دهند آن را به قیمت بالای ۵۹۰ تومان بفروشند.

وی تاکید کرد: ارز مرجع به گندم و جو برای ایجاد تعادل در بازار اختصاص می‌یابد نه اینکه عده ای دلال و تاجر را پول‌دار کند. عضو انجمن صنفی آرد اضافه کرد: متاسفانه دلالان از نوسانات بازار به نفع خود استفاده می‌کنند.