گفتوگو - عضو هیات مدیره شرکت جهان فولاد غرب در گفتوگو با دنیایاقتصاد
ثبات ؛ مهمترین خواسته فولادسازان
گروه بنگاهها - آزاده حسینی: نوسان قیمتها و نبود ثبات در بازار باعث شده تا امکان برنامهریزی از تولیدکنندگان سلب شود. این موضوع پیامدهایی را به دنبال داشته که دغدغه امروز فولادسازان شده است. با جهاندار شکری عضو هیات مدیره شرکت جهان فولاد غرب به گفتوگو نشستیم تا تحلیل وی از شرایط امروز بازار فولاد و همچنین راهکارهای برون رفت از این شرایط بحران را بدانیم. ارزیابی شما از روند بازار فولاد چیست؟
قیمت فولاد یا هر فرآورده صنعتی دیگری بر اساس بهای تمام شده تعیین میشود. در مورد مقاطع فولادی چون قسمت اعظم هزینه تولید مربوط به مواد اولیه است، بهای شمش بسیار تعینکننده است. روشن است که به دلیل تامین مواد اولیه فولاد خارج از هرگونه نوسان ارز میتواند اثرگذار باشد بنابر این اگر عدم ثبات ادامه داشته باشد، قیمتها نیز نمیتواند ثابت بماند.
با توجه به نوسان نرخ ارز، چشمانداز بازار را چگونه میبینید؟
خارج شدن فولاد از شمار اولویتهای دهگانه و عدم شمول نرخ ارز مرجع برای واردات فولاد میتواند روند افزایش قیمت فولاد را در پی داشته باشد و این امر نه به نفع تولیدکننده است، نه مصرفکننده و نه دولت.
تولیدکننده باید سرمایه در گردش بیشتری را در قبال سود کمتر به خدمت بگیرد و نرخ سود بانکی هم که بالا است. بنابراین اگر راهکاری اندیشیده شود که واردات شمش فولاد از اولویت برخوردار شود و بتوان برای این مورد ارز با نرخ مرجع دریافت کرد، میتوانیم به بهبود شرایط خوشبین باشیم.
در غیر این صورت آینده به، اما و اگرها بستگی دارد.
امکان صادرات محصول در شرکت جهان فولاد غرب وجود دارد؟
بله، در سال ۱۳۹۰ رقم قابل توجهی صادرات تیر آهن داشتیم و امسال نیز علاوه بر کشور عراق، روی بازار افغانستان هم کار میکنیم. اما مهم است که بتوانیم شمش مورد نیاز را تهیه کنیم. به نظر میرسد اگر دولت به واحدهای تولیدکننده محصول نهایی در قبال میزان صادرات شمش داخلی سهمیه دهد و تولیدکنندگان شمش داخل کشور را به فروش شمش در قبال گشایش اعتبار ریالی موظف کند، هم زمینه فعالیت بیشتر تولیدکننده فراهم میشود و هم زمینههای تشویق صادرات به وجود میآید.
روشهای پیشنهادی شما برای تامین شمش یا مواد اولیه چیست؟
با مشکلاتی که برای گشایش اعتبار بانکی وجود دارد خود به خود گزینه زیادی در اختیار نداریم. ما چند بار پیشنهاد کردهایم دولت برای کنترل بازار میتواند راسا شمش خریداری کرده و در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد و آنها را موظف به عرضه محصول با قیمت کنترل شده کند. در این صورت هم قیمتها مهار میشود و هم واحدهای تولیدی فعال خواهند بود.
در مورد راههای تامین شمش از همین امروز باید برای سالهای آینده فکر کنیم. از جمله راهکارها این است که داوطلبان سرمایهگذاری در ایجاد واحدهای ذوب آهن و تولید شمش را با اعطای مشوقها به این امر تشویق کنیم. از جمله مشوقها نیز تسهیلات بانکی آسان وکمبهره، برق و گاز ارزان است.
در همین حال بهتر است شرکتهای برق هزینه انتقال انرژی را کاهش دهند و برای ایجاد امکانات انتقال انرژی راسا اقدام کنند تا داوطلب سرمایهگذاری راحتتر به انرژی دسترسی داشته باشد. به هر حال اگر ارادهای برای کمک به بهبود شرایط وجود داشته باشد نظرات کارشناسی را دریافت و اجرا کنند.
چه راهکارهایی برای بهبود بازار پیشنهاد میکنید؟
مهمترین مشکل ما در حال حاضر عدم ثبات و عدم امکان برنامهریزی است و اینکه نمیشود برای آینده پیشبینی دقیق کرد، عامل بازدارنده است. در حال حاضر کارها روزمره شده و هر گونه اتفاق غیر منتظره میتواند تولیدکننده و تاجر و مصرفکننده را با زیان مواجه کند. تنها راهکاری که میتوانم پیشبینی کنم چارهاندیشی برای فعال نگه داشتن واحدهای تولیدی است تا هم مانع بیکاری افراد شویم و هم محصول مورد نیاز متقاضیان را عرضه کنیم. این امر مستلزم تامین مواد اولیه و شمش با قیمت مناسب است.
ارسال نظر