نگاهی به روند نزولی بازار آهنآلات در هفته گذشته
بازار فولاد در انتظار کشف حداقل قیمت
این در حالی است که به گفته تجار حجم کالاهای وارداتی نیز در این مدت تغییر زیادی نداشته و همچنان آمارها از کاهش واردات شمش حکایت دارد، اما به نظر میرسد با توجه به عدم وجود تقاضا برای عرضههای اولیه و میزان تولید بخش خصوصی، تولید شمش داخلی فعلا کفاف بازار داخلی را میدهد و برخلاف تصور غالب بر بازار که انتظار خلأ شمش را داشت، به نظر میرسد خبری از کمبود شمش نیست.
این در حالی است که به گفته تجار حجم کالاهای وارداتی نیز در این مدت تغییر زیادی نداشته و همچنان آمارها از کاهش واردات شمش حکایت دارد، اما به نظر میرسد با توجه به عدم وجود تقاضا برای عرضههای اولیه و میزان تولید بخش خصوصی، تولید شمش داخلی فعلا کفاف بازار داخلی را میدهد و برخلاف تصور غالب بر بازار که انتظار خلأ شمش را داشت، به نظر میرسد خبری از کمبود شمش نیست.
در هفته گذشته با وجود امیدواریهایی که برخی از تولیدکنندهها نسبت به ثبات بازار داشتند، روند نزولی قیمت محصولات فولادی ادامه پیدا کرد و سقوط ارزش دلار به این روند کمک کرد.
کاهش نرخ ارز بازار فولاد را که با کاهش تقاضا روبهرو است مجبور کرد تا میلگرد را به پایینتر از ۲ هزار تومان برساند.
این روند باعث شد تا از اوایل هفته تا روز چهارشنبه که قیمتها در بورس کالا هم نزولی شد، تفاوت قیمت این بار به صورت بالعکس بین نرخهای بورس و بازار به وجود آید به طوری که به گفته معاملهگران بیشتر مقاطع به خصوص کالاهای بخش خصوصی پایینتر از قیمتهای بورس کالا در بازار آزاد معامله میشد.
دلایل تداوم رشد قیمت محصولات فولادی در بازار
دلیل اصلی بروز این پدیده در بازار این بود که از یک طرف افرادی که کالاهای ارزان قیمت در انبارهای خود داشتند با ترس از تداوم روند نزولی شمش، اقدام به فروش کالا کنند و با این اقدام جلوی کاهش میزان سود خود را بگیرند و علت دیگر هم روند نزولی قیمت ارز بود.
این جریان باعث شد تا برخی کارخانهها از فروش حجم زیادی از کالاهای خود به صورت روزانه کاسته یا اینکه فعلا فروشی نداشته باشند. البته برخی دیگر نیز به دلیل برخی برخوردهایی که از سوی دستگاههای نظارتی در بازار صورت گرفته، با قیمتهای پایینتر و در سطح قیمتهای واقعی بازار اقدام به فروش کردند به خصوص این جریان از روز چهارشنبه که قیمتهای پایه بورس هم کاهش پیدا کرد بیشتر شد. یکی از تجار در این خصوص میگوید: روند نزولی بازار فولاد باعث شد تا از روز سهشنبه برخی کارخانهها از ترس از دست دادن خریداران، اقدام به کاهش قیمت کنند، البته برخی هم فقط بر سر قیمت توافق میکردند، اما معاملهای را انجام نمیدادند که این نشان میدهد تا حدودی مقاومت همچنان در بازار وجود دارد.
البته با وجود اینکه انتظار بازار متفاوت شده، اما به نظر بسیاری از معاملهگران بعید است که قیمت به سطوح قیمتهای دی ماه برگردد، اما در هر صورت به نظر میرسد نتایج نشستهای آتی بر سر مسائل هستهای و گفتوگوهایی که در این خصوص انجام میشود و تاثیری که بر بازار ارز خواهد داشت تعیینکننده شرایط واقعی بازار است.
یکی از معاملهگران معتقد است اگر روند بازار ارز تغییر کند احتمال بالا رفتن خریدهای انباری وجود دارد.
میزان نقدینگی پایین بازاریها
البته موضوع دیگری که باعث شد بازار روند نزولی داشته باشد این است که بسیاری از تجار و معاملهگران بازار فولاد در حال حاضر درگیر نقد کردن چک و بدهیهای قبلی خود در پایان سال هستند تا بتوانند از این طریق میزان نقدینگی خود را بالا ببرند از این رو بعید نیست که خریدهای تجاری با بالا رفتن نقدینگی دوباره به بازار برگردد. اما مشکلی که هفته گذشته وجود داشت عدم توانایی برخی بانکها در ارائه وجوه به تجار است که دلیل اصلی آن قرار داشتن در روزهای پایانی سال و برداشت زیاد از سیستم بانکی عنوان میشود.
در همین حال همزمان با تشدید کاهش قیمتها در بازار مقاطع میانگین قیمت شمش هم در بازار آزاد کاهش پیدا کرد به طوری که در بنادر جنوبی به 1820 و در روز پنجشنبه به 1800 تومان هم رسید.
یکی از اتفاقات قابل توجه در معاملات هفته گذشته کاهش قیمتهای بورس کالا بود به طوری که میلگرد ۱۹۰۰ تومانی به حدود ۱۸۸۰ تومان رسید. اگرچه تقاضا در معاملات بورس بالاتر از میزان عرضه بود، اما بخشی از این عدم تعادل به دلیل حجم پایین عرضهها بود.
البته به نظر معاملهگران روند تقاضا در هفته گذشته خیلی آرامتر از سالهای گذشته بود به نظر معاملهگران در سالهای گذشته درخواست کالا در پایان سال برای کالاهایی که زمان تحویل آنها پایان سال یا ابتدای سال آینده بود بیشتر میشد، اما امسال حتی عرضههایی که برای سال آینده انجام میشود هم در بورس کالا خریداران زیادی ندارد.
از نظر این افراد شرایط موجود به این دلیل است که برای معاملهگران مشخص نیست سال آینده بازار ممکن است با چه شرایطی در عرضه و تقاضا روبهرو شود یا اینکه معلوم نیست دولت بعدی چه برنامههایی در پروژههای عمرانی داشته باشد و آیا اولویتها در این بخش مورد توجه قرار خواهد گرفت یا خیر.
البته طبق اظهارات برخی کارشناسان خریدهای شخصی در نیمه دوم سال 91 بالاتر ازنیمه اول سال بوده و میزان ساخت و سازها دراین بخش تاثیر زیادی بر بازار فولاد داشته، اما این نوع تقاضا اگرچه ممکن است بخشی از عرضههای بازار را به اصطلاح جمع کند، اما برای تولید و میزان ظرفیت تولید واحدهای خصوصی بسیار پایین است به خصوص با در نظرگرفتن طرحهای توسعهای که در بخش فولاد دیده شده بعید است که بتوان تنها با استفاده از این خریدها بازارتقاضا را پوشش داد.
اما به نظر میرسد در حال حاضر مشکل اصلی بازار فولاد و چالشی که در این هفته با آن روبهرو خواهد شد، موضوع تعیین کف قیمتی است. از آنجا که خیزش قیمت میلگرد از قیمت ۱۸۰۰ تومان طی مدت زمان کوتاهی رخ داده سوال اصلی این است که سطح مقاومت قیمتی میلگرد در حال حاضر چه عددی است؛ به خصوص با در نظر گرفتن این موضوع که در روند واردات شمش که دلیل اصلی بالا رفتن قیمتها است تغییری خاص یا رشدی دیده نشده است.
ارسال نظر