گروه بورس کالا- کتایون دارابی: گرچه بیشتر فعالان بازار با وجود تلاطم بازار ارز و فشار قیمت دلار انتظار داشتند، بازار پتروشیمی با افزایش تقاضا در بورس و بازار داخل طی هفته گذشته همراه باشد، اما با توجه به ذخیره‌سازی کالا بیش از انتظار در هفته‌‌های قبل، رینگ پتروشیمی شاهد معاملاتی بی‌رونق بود. به طوری که تقاضا برای خرید پلی اتیلن سبک ۰۰۷۵ نسبت به هفته ماقبل نصف شده بود و بیشتر خریداران ترجیح دادند با توجه به عرضه‌‌های زیاد در رینگ پتروشیمی حجم خریدهای خود را نسبت به هفته گذشته کاهش دهند.

از سوی دیگر افزایش تناژ برخی از گریدهای سنگین و تزریقی نیز در هفته گذشته که برای بسیاری معامله‌گران عجیب بود، سبب شد تا خریداران برای خرید عجله‌ای نداشته باشند. البته در آخرین روز مبادلاتی هفته گذشته بازار داخل هم با کاهش حجم مبادلات و نوسان قیمت‌‌ها همراه بود، به طوری که با وجود افزایش قیمت دلار، تاجران پیشنهادهای خود را اندکی ارزان تر از روز سه شنبه اعلام کردند. از سوی دیگر برخی از تاجران هم با ورود به بعدازظهر و تثبیت قیمت دلار اندکی قیمت‌‌ها را گران‌تر پیشنهاد دادند و با توجه به این نوسانات قیمتی بیشتر خریداران در تردید به سر بردند.

در همین حال بیشتر آگاهان بازار معتقدند؛ نزدیکی به زمان تشدید تحریم‌‌های نفتی یعنی ۱۸ بهمن ماه و همچنین تردیدها در خصوص اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه‌‌ها می‌تواند در روزهای آتی بر بازار ارز و سکه بیش از پیش تاثیر بگذارد. از این رو شیب بازار در هفته جاری به تصمیمات بانک مرکزی در خصوص ارز و تزریق دلار به بازار بر می‌گردد. به گفته کارشناسان اگر بازار ارز کنترل نشود، بازار پتروشیمی با افزایش قیمت روبه رو خواهد شد و نتیجه آن ایجاد فاصله قیمتی در بازار و بورس خواهد بود و در این صورت رانت حاصل از فروش کالاها در بازار آزاد افزایش خواهد یافت. اتفاقی که با احتمال اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه‌‌ها تشدید می‌شود و نهایتا فروشنده‌‌ها را هم ترغیب به نفروختن کالاهایشان خواهد کرد، البته فاصله قیمت دلار در بازار آزاد و مبادله‌ای هم می‌تواند بر عرضه‌کننده‌‌های بورس کالا تاثیر‌گذار باشد و آنها را وادار به کاهش عرضه‌‌هایشان کند.

با این حال هنوز موضوع تغییر قیمت گاز مصرفی مجتمع‌‌های پتروشیمی از نظر بسیاری از کارشناسان بازار بی‌نتیجه باقی مانده است؛ چرا که عده‌ای از مسوولان مجتمع‌‌ها ادعا می‌کنند هنوز بخش نامه‌ای در خصوص تغییر قیمت‌‌ها دریافت نکرده‌اند، این در حالی است که برخی از آگاهان بازار می‌گویند: ادعای برخی از مسوولان مجتمع‌‌ها تنها جنبه احتیاط دارد؛ چرا که در حال حاضر برخی از مجتمع‌‌های پتروشیمی موظف شده اند با نرخ‌‌های جدید خوراک مصرفی شان را خریداری کنند؛ هر چند در ماه‌های قبل هم این افزایش قیمت رخ داده است. البته از تغییر قیمت محصولات پتروشیمی با ارز مبادله‌ای که در یکی دو ماه گذشته و رینگ پتروشیمی روی داده انتظار می‌رفت که قیمت خوراک هم تغییر یابد، به طوری که برخی از مجتمع‌‌ها به پرداخت نرخ جدید خوراک از سه ماهه دوم سال جاری اشاره می‌کنند، البته عده‌ای از مجتمع‌‌های پتروشیمی هم در انتظار بخش نامه جدید قیمت گاز هستند و معتقدند؛ تا کنون بخش نامه‌ای برای آنها ارسال نشده است.