گروه بورس کالا - منیژه حیاتی : بازار فولاد تحت تاثیر رشد قیمت شمش وارداتی و افزایش قیمت‌های بورس کالا با نرخ‌های بالاتری روبه‌رو شد، به طوری که پس از رسیدن قیمت شمش به مرز 2هزار تومان در روز چهارشنبه قیمت میلگردهای موجود در انبار با نرخ 2 هزارو 90 تومان پیشنهاد شد.

اگرچه این روند قیمتی برای برخی کارخانه‌ها مثبت ارزیابی می‌شد و توان آنها را برای خرید بیشتر مواد اولیه ترغیب کرد، اما از آنجا که گفته می‌شود حجم موجودی شمش در بنادر کشور به خصوص در بنادر شمالی پایین است در نتیجه ادامه این شرایط در هر صورت برای کارخانه‌ها نتایج خوبی نخواهد داشت؛ چرا که نوردی‌ها از رشد قیمت‌های ایجاد شده تنها چند روز می‌توانند استفاده کنند و به محض بالا رفتن قیمت مواد اولیه دوباره با کاهش فاصله قیمت شمش و محصول نهایی روبه‌رو خواهند شد. از سوی دیگر این شرایط به گفته برخی معامله گران باعث شد تا میزان خریدهای واقعی و پروژه‌ای از سوی مصرف کننده‌های شخصی کوچک‌تر کاهش پیدا کند و حتی برخی از آنها خریدهای خود را که تا هفته قبل جلوتر از زمان موعد انجام می‌دادند، طی هفته گذشته به تعویق انداختند.
اما این موضوع باعث نشد تا روند افزایش قیمت‌ها متوقف شود و بازار همچنان دستخوش تحولات زیادی بود. این شرایط به گفته معامله‌گران فرصت خوبی را برای خریدارانی که امکان معامله در بورس را دارند فراهم کرد به طوری که حاضر به رقابت تا سقف نوسان تعیین شده از سوی بورس که 5 درصد است شدند. در همین حال در هفته گذشته علاوه بر بازار مقاطع، قیمت ورق نیز روند صعودی داشت و به واسطه رقابت خریداران قیمت بورسی آن با رشد مواجه شد و از این طریق تفاوت‌های موجود در نرخ‌های بورس و بازار کاهش پیدا کرد.
جدا از وضعیت فعلی بازار فولاد، موضوع اصلی و دغدغه معامله گران پیش‌بینی وضعیت آتی بازار است؛ چرا که نمی‌توان ارزیابی کرد دقیقا با توجه به عرضه شمش وارداتی، قیمت‌ها از یک سو بر چه رقمی متمرکز خواهد شد و در عین حال با توجه به کاهش توان خرید تجار و مصرف‌کننده‌ها روند بازار به کجا می‌رسد.
یکی دیگر از مواردی که اهمیت زیادی برای معامله گران بازار فولاد و تولیدکننده‌ها دارد شرایط نوسان قیمت ارز است، چرا که علاوه بر افزایش هزینه‌‌های تولید برای کارخانه‌ها، تاثیر زیادی بر توان تجار و واردکننده‌های شمش دارد به طوری که به گفته برخی از این فعالان، هرچند ممکن است در مقایسه با نرخ تمام شده واردات و قیمت فروش سود خوبی داشته باشند اما به دلیل اینکه سرمایه زیادی را باید درگیر واردات کنند که علت آن رشد قیمت ارز است، بنابراین در مقایسه با وجهی که درگیر بازار کرده‌اند و ریسک بیشتری که دارد، ترجیحشان بر فعالیت نکردن در این حوزه است.
البته از سوی دیگر برخی به موضوع ارتباط مستقیم تولیدکننده‌ها و فروشنده‌های شمش اشاره می‌کنند که از بعضی جهات به نفع بازار بوده و از رشد بیشتر قیمت‌ها جلوگیری کرده است.
عده‌ای انتظار دارند قیمت میلگرد در بازار آزاد تا قبل از پایان سال به بالاتر از این ارقام برسد که تحلیل آنها این است: روند نرخ ارز صعودی است و احتمال اجرای مرحله دوم هدفمندی بسیار جدی است.
اما واقعیت این است که نباید فراموش کرد مصرف فولاد افزایش نیافته و در واقع افزایش قیمت ناشی از بالا رفتن قیمت تمام شده کالا است. حتی با فرض ثبات نرخ ارز و عدم اجرای طرح یارانه‌ها تورم ماه‌های اخیر بازار فولاد را تغییر داده است. این انتظار در ماه‌های پایانی هر سال وجود دارد و باعث رونق بازار می‌شود اما افزایش قیمت ناشی از بالا رفتن قیمت تمام شده به معنای رونق نیست، بلکه پیامد آن رکود است.
در نتیجه نگرانی اصلی بازار روبه‌رو شدن با رکود است به خصوص که پیش‌بینی می‌شود عرضه‌های اصلی فولاد سازان بزرگ و اصلی بورس تا پایان بهمن ماه به اتمام برسد و در اسفند عرضه‌ای نداشته باشیم. این امر از یک سو باعث تشدید جو روانی و بالا ماندن تقاضا در مقایسه با عرضه می‌شود که باقی ماندن قیمت‌ها در این سطح را حمایت می‌کند و در نهایت از آنجا که بازار نیز ممکن است کشش قیمت‌های بالاتر را نداشته باشد با رکود همراه می‌شود.
در همین حال گفته می‌شود این هفته و از روز یکشنبه شرایط بازار فولاد با رونق بیشتری همراه خواهد شد چرا که با رسیدن به عرضه هایی که تحویل آنها آخرین زمان تا پایان سال است، تعداد خریداران بیشتر شده و رونق بیشتری خواهیم داشت به خصوص که تجار ترجیح می‌دهند با موجودی‌های بالا وارد سال جدید شوند. در همین حال تعیین نوسان ۵ درصدی از سوی بورس این انگیزه و پیش بینی را در خصوص بالا رفتن دوباره قیمت‌ها در رینگ فولاد تایید و حمایت می‌کند که خود موجب رقابت بیشتر تجار می‌شود. در این میان به نظر می‌رسد بازیگران بازار فولاد همچنان تجار هستند و خریدهایی که دست به دست می‌شود و بین انبارداران جا به جا می‌شود مبنای اصلی بازار است.