قیر در دست دلالان
ایسنا- رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان آسفالت استانهای تهران و البرز با اشاره به افزایش ۶۰۰ هزار تومانی قیمت هر تن قیر در چند روز گذشته درباره تاثیر این افزایش قیمت بر پیشرفت پروژههای عمرانی و فنی در بخش آسفالت ریزی توضیح داد: با توجه به اینکه برآورد بودجه برای کارفرمایان مختلفی که متولی ساخت جادههای جدید و ترمیم آسفالتهای فعلی و نگهداری جادههای موجود هستند براساس ریال تنظیم میشود، نه براساس مقدار آسفالت موردنیاز و با توجه به افزایش قیمت قیر و دیگر هزینههای تاثیرگذار در قیمت آسفالت مانند سوخت، انرژی، حقوق، هزینههای تهیه قطعات یدکی، تعمیرات و کرایه ماشین آلات، قیمت تمام شده آسفالت و خدمات جانبی آن برای کارفرما به بیش از تنی ۲۳۰ هزار تومان رسیده است. در حالی که بودجه برای نصف این قیمت صورت پذیرفته است. بنابراین خرابی آسفالت و عدم نگهداری صحیح از جادهها و ترمیم آسفالت خیابانها برای دوره اجرایی سال ۱۳۹۲ با مشکل جدی مواجه خواهد شد. مگر اینکه کارفرمایان از هم اکنون افزایش قیمتها را در بودجههای خود لحاظ کنند.
وی با اشاره به احتمال افزایش دوباره قیمت قیر گفت: قیر در بورس عرضه میشود و چون موارد به صورتی مدیریت میشود که بیشتر زمینه کسب سود کاذب برای دلالها و واسطهها فراهم میشود، تولیدکنندگان، خریداران و مصرف کنندگان واقعی قیر تاکنون نتوانسته اند به حق و حقوق قانونی خود برسند. بنابراین با ایجاد کمبود از سوی یک یا دو شرکت عمده تولیدکننده قیر و شرکت پخش و پالایش فرآوردههای نفتی که متولی اصلی تامین و تحویل و فروش مواد اولیه قیر است، موجبات عدم عرضه روزانه و مداوم این کالا در بورس کالا را فراهم میسازند و با این کار، کمبود و بازار سیاه برای مواد اولیه و قیر به وجود میآورند. تاکنون به همین شکل چندین بار قیمت قیر را بالا بردهاند. بنابراین مصرف کننده در روزهایی قیر در بورس کالا عرضه نمیشود چارهای جز تهیه آن از بازار دلالی ندارد. بنابراین قیمت قیر را دلالها تعیین میکنند نه بازار واقعی مصرف.
رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان آسفالت استانهای تهران و البرز افزود: از طرفی بورس کالا قیمت سقف و پایه را براساس قیمت فروخته شده بازار مشخص میکند. به این ترتیب و با توجه به اینکه بورس کالا تکلیف بر عرضه مداوم کالا در خصوص عرضهکننده کالا را از اختیار خود خارج میکند، پیشبینی میشود شرکتهای فروشنده قیر و شرکت پخش فرآوردههای نفتی با این گونه راهکارها قصد دارند در مقاطع مختلف با گران کردن مواد اولیه قیر قیمت آن را به تنی بالای یک میلیون و پانصد هزار تومان برسانند، یعنی حدودا تنی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان دیگر گران کنند.
طباطبایی درباره میزان مصرف آسفالت و بودجه موردنیاز برای پروژههای آسفالت ریزی در بودجه سال ۱۳۹۱ دو استان تهران و البرز توضیح داد: با توجه به خرابی آسفالتهای موجود و نگهداری جادههای مربوطه و ساخت جادههای جدید دستکم نیاز به ۱۲ میلیون تن آسفالت است. هرچند این مقدار آسفالت یک سوم ظرفیت تولید کارخانههای موجود و فعال نصب شده در این دو استان است. با این حال کارفرمایان حداکثر میزان بودجهای که در نظر میگیرند نمیتواند بیش از سه تا چهار میلیون تن آسفالت را پوشش بدهد. این نیز یک سوم نیاز واقعی مصرف است.
این فعال صنعتی درباره تامین باقیمانده آسفالت موردنیاز این دو استان گفت: با توجه به افزایش ساختوساز در شهرهای مختلف و رونق ساختمانسازی و وضعیت مالی مساعدی که شهرداریها دارند، مدیران شهرداریها و مسوولان شوراهای شهر باید برای سال ۱۳۹۲ مبالغ ویژهای را برای تامین آسفالت مناطق تحت مدیریت خود در نظر بگیرند.
ارسال نظر