دلایل رشد قیمت قیر صادراتی

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: در پی تداوم افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، دو هفته قبل عرضه‌کنندگان قیر در بورس کالای ایران، نرخ پایه پیشنهادی این کالا را در رینگ صادراتی افزایش دادند. به این ترتیب هر تن از قیر ۷۰/۶۰ صادراتی به نرخ ۳۰۰ تا ۳۲۵دلار رسید.

این اقدام در حالی صورت گرفت که به عقیده برخی از فعالان بازار، در حال حاضر بازار کشش کافی نسبت به این قیمت‌ها را ندارد؛ از این رو با استناد به این تحلیل برخی پیش‌بینی می‌کردند، توان رقابت محصولات ایرانی در بازارهای منطقه تاثیر منفی خواهد گذاشت.

در مقابل برخی دیگر با اشاره به رشد قیمت این کالا در بازارهای جهانی به دنبال رشد قیمت نفت، افزایش نرخ قیر در ایران را منطقی دانسته و برای این ادعای خود به فروش چندین هزار تنی قیر در۲ روز گذشته اشاره می‌کنند. یکی از فعالان بازار قیر در خصوص شرایط فعلی بازار صادراتی قیر ضمن اشاره به نکات مثبتی که کالاهای ایرانی در مقایسه با کالای دیگر کشورها دارند، می‌گوید: درست است که قدرت تحویل و حجم تناژ تحویلی کالاهای ایرانی در حد بالایی است و کیفیت محصولات ما در مقایسه با کشورهایی چون عربستان بهتر است، اما در ایران ما با مسائل دیگری درگیر هستیم که در دیگر کشورها وجود ندارد؛ از جمله مشکلاتی که در پروسه دریافت LC و نقل و انتقالات مالی وجود دارد.وی با توجه به این مساله رشد قیمت قیر صادراتی ایران را حرکتی درست نمی‌داند.

به گفته وی، با توجه به اینکه اغلب خریداران خارجی توان بالای نقدینگی ندارند، با توجه به کاستی‌هایی که خرید کالا از ایران دارد، سریعا به دنبال جایگزین می‌روند.

وی خاطرنشان ساخت: در این شرایط خاص، برای فروش کالاهایمان در بازارهای منطقه باید ویژگی‌هایی را در نظر بگیریم تا خریداران نسبت به دریافت کالا از ما رغبت پیدا کنند که از جمله این اقدامات ایجاد جاذبه در قیمت‌گذاری است.

این کارشناس بازار قیر یادآور شد: هر تولیدکننده‌ای در شرایط عادی این حق را دارد که قیمت محصولات خود را با هر نرخی که می‌خواهد، اعلام کند و این خواسته به حقی است؛ اما در شرایط فعلی باید قیمت کالا را با توجه به کشش بازار تعیین کرد؛ از این رو نرخ قیر صادراتی ایران اگر بیش از ۱۰درصد گران تر از نرخ‌های عربستان باشد، بر جایگاه کالاهای ایرانی در بازار منطقه تاثیر می‌گذارد.

یکی دیگر از تجار بازار قیر نیز با اشاره به تخفیف‌های خاصی که برخی کشورها در برخی مناطق آسیا در ارتباط با یکدیگر و منطقه اقتصادی خود دارند، گفت: در برخی بازارهای آسیا در حال حاضر کشورهای همجوار تخفیف‌های ویژه‌ای را در عوارض گمرکی در نظر می‌گیرند که این باعث می‌شود قیمت تمام شده کالاهای این کشورها در مقایسه با قیمت تمام شده کالاهای ایرانی برای مصرف‌کننده ارزان‌تر شود.

وی وجود این مشکلات را عامل اصلی از دست دادن بازارهای ویتنام و اندونزی در سال‌های اخیر ذکر و خاطرنشان کرد: در حال حاضر به دلیل موقعیت ویژه‌ای که وجود دارد؛ اگرچه کالاهای ایرانی کیفیت بهتری از کالاهای عربستان دارد، اما برای رقابت با این کشور باید از افزایش بیش از حد قیمت صادراتی محصولات داخلی جلوگیری کنیم.

قیمت مازوت عامل رشد قیمت‌ها بود

اما در مقابل محمدتقی فتحی، یکی از کارشناسان بازار قیر در خصوص قیمت‌های فعلی قیر صادراتی ایران معتقد است با توجه به تغییراتی که در قوانین صادراتی عربستان از فروردین‌ماه امسال اجرا شده، بازار صادراتی این کشور در حال حاضر رقیبی برای ایران محسوب نمی‌شود.

وی با بیان اینکه رشد قیمت پایه قیر در بورس نه به دلیل افزایش قیمت نفت، بلکه به دلیل رشد نرخ مازوت بوده، گفت: پس از رشد قیمت مازوت در بازارهای جهانی ۲هفته قبل اغلب کشورها نرخ خود را افزایش دادند. برای مثال محموله‌های سنگاپور به مقصد مالزی در این زمان ۴۳دلار رشد کرد و FOB همین کالا تا ۱۶دلار افزایش نرخ داشت. طی این مدت بحرین نیز با قیمت ۳۵۰دلار کالای خود را عرضه کرد که نسبت به قبل آن رشد داشت. آفریقا نیز قیمت کالاهای خود را ۱۵دلار افزایش داد.

نرخ جهانی قیر یکنواخت شد

این کارشناس بازار قیر در ادامه در خصوص آخرین تغییرات قیمت قیر گفت: طبق آخرین آمار پس از آنکه در هفته‌های اخیر اغلب کشورها نرخ صادراتی قیر را افزایش دادند، در هفته جاری نیز در برخی بازارها و علی‌الخصوص در بازار اروپا قیمت‌ها همچنان افزایشی بود. وی خاطرنشان ساخت: در هفته جاری بازار آسیا تا حدودی آرام‌تر بود و عمده افزایش در بازار بحرین اتفاق افتاد که در حدود ۲۵ دلار بود.

وی با بیان اینکه قیر بحرین در این مدت ۳۷۵ دلار پیشنهاد شد، گفت: از آنجا که قیمت قیر اروپا همیشه تا ۸۰ دلار پایین‌تر از آسیا بود. این هفته با ثبات نسبی بازار آسیا و رشد قیمت‌های اروپا به نظر می‌رسد، نرخ قیر در بازار‌های جهانی در حال یکنواخت شدن و یکسان سازی است. وی درخصوص محدودیت‌های گشایش اعتبار اسنادی در ایران و تاثیر آن بر بازار قیر گفت: این مشکلات در بازار ایران وجود دارد، اما نه برای کالایی همچون قیر و اگر طی مدت زمانی حجم صادرات در سال گذشته کاهش پیدا کرد، نه به دلیل قیمت‌ها بلکه به دلیل رکود بین‌المللی بود که در یک دوره‌ حجم صادرات کاهش یافت.

وی در ادامه با اشاره به رشد قابل‌توجه فروش قیر صادراتی در ۲ ماه ابتدایی سال جاری خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری عربستان فروش و صادرات قیر را ممنوع کرد که این مساله باعث شد تا تقاضای زیادی روانه بازار ایران شود، از این رو در حال حاضر به نظر نمی‌رسد که این کشور رقیب سرسختی برای بازار ایران محسوب شود.