گزارشی از تحولات اخیر قیمت فلز روی در بازارهای جهانی
افزایش امید در بازار روی
فلز روی در سالهای گذشته با کاهش اما در چند هفته گذشته با افزایش مواجه شده است. شرایط حاکم بر بازار این فلز چه در داخل و چه در سطوح بینالملل متغیر بوده، اما ....
فلز روی در سالهای گذشته با کاهش اما در چند هفته گذشته با افزایش مواجه شده است. شرایط حاکم بر بازار این فلز چه در داخل و چه در سطوح بینالملل متغیر بوده، اما ....
در کل احتمال کاهش آرام مقطعی قیمتها پس از افزایش فعلی و سپس افزایش پایدار قیمتها نوید داده میشود.
فلز روی یکی از فلزات پراهمیت و حساس در بین فلزات پایه که با دامنه تغییر بسیار از لحاظ قیمت و همچنین سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در کشورمان مواجه بوده است. روند حرکت قیمت این کالا در چند سال گذشته مسیری کاملا نزولی بوده و در چند هفته گذشته رشد را تجربه کرده است.
بهرغم اینکه کاهش ارزش دلار و امکان کاهش بیشتر آن و افزایش قیمت نفت، باعث شد قیمت این کالا در روزهای گذشته ثابت بوده یا افزایش قیمت داشته، اما با توجه به وجود احتمال بهبود اوضاع جهانی و بهبود آتی ارزش دلار و ... احتمال کاهش قیمت مقطعی آن پس از این افزایش دور از ذهن نیست، اما این مطلب در نهایت در آینده به بهبود اوضاع خواهد انجامید، زیرا حجم پایین و امکان کاهش آن در کنار بهبود اوضاع اقتصادی جهان و افزایش مصرف به رونق بیشتر این بازار منجر خواهد شد. این در حالی است که اگر پایبند بودن تولیدکنندگان به کاهش تولید به درازا بیانجامد، میتواند رونقی فراگیر را در این بازار موجب شود. هم اکنون و بالاخص پس از آغاز رکود جهانی حجم انبارها در حال افزایش است. با افزایش قیمت نفت هزینه تولید افزایش یافته و خود مویدی بر روند بهبود اقتصاد جهانی است. با توجه به مصرف بالای این فلز در صنایع خودروسازی، مشکلات جنرالموتورز نیز میتواند به بدتر شدن جو روانی حاکم بر این بازار بیانجامد.
بازار روی در چین
در خصوص شرایط و بازارهای جهانی مهمترین بازار مصرف برای این کالا و دیگر مواد اولیه کشور چین است. به احتمال قوی در چند سال آینده غالب مواد اولیه به سمت این کشور حرکت خواهد کرد. هماکنون و در پایان ماه مه تقاضا در بازار چین با کاهش مواجه شده است. میزان واردات در ماه آوریل برابر با 106276تن بوده که در مقایسه با ماه آوریل گذشته 12درصد کاهش را نشان میدهد، این در حالی است که حجم واردات در سال جاری تا انتهای ماه آوریل 317006 تن بوده است. واردات سنگ معدنی و کنسانتره روی نیز برابر با 350480 تن بوده است. در روزهای پایانی ماه مه موجودی انبارهای این کشور به رکورد 400هزار تن بالغ گشته که بالاترین رکورد در 2 سال گذشته میباشد. اما در عین حال احتمال کاهش موجودی انبارها به دلیل کاهش قیمت و عدم صرفه اقتصادی واردات وجود دارد و این نکته میتواند به افزایش امید به بهبود اقتصادی بازار این ماده اولیه کمک کند. با توجه به افزایش قیمتهای LME امکان افزایش این احتمال یعنی تجارت معکوس قدرت میگیرد.
هماکنون بازار این کشور با اشباع و بالا رفتن موجودی انبارها مواجه است. این مطلب برای بازار جهانی روی بسیار حایز اهمیت خواهد بود، زیرا از ماه گذشته به این سمت واردات در حال کاهش بوده و در عین حال موجودی انبارها مسیری افزایشی به خود گرفته است.
این مطلب همان حرکت نمودار عرضه و تقاضای فلز روی به سمت افزایش عرضه و کاهش تقاضا است که به کاهش قیمت و تضعیف بازار خواهد انجامید. مؤید این مطلب نیز کاهش قیمتهای داخلی در بازار چین است. در چند ماه گذشته روال عادی صادرات غالب تولیدکنندگان دنیا همچنین کالاهای مورد معامله در بورس فلزات لندن به سمت این کشور پر جمعیت بوده است، اما هم اکنون قیمتهای داخلی از قیمتهای LME لندن نیز کمتر است، بنابراین واردات دیگر جذابیت ندارد. در برخی گمانهزنیها از تجارت معکوس این کالا به سمت بازارهای اروپایی سخن به میان آمده است. نکته دیگر در این بین جهت گیری حرکت نمودار قیمت این کالا از شرایط کلی اقتصاد است. هم اکنون قیمت نفت بالا رفته و همچنین قیمت مس نیز افزایش یافته است. مهمترین دلیل این دو افزایش را کاهش ارزشدلار ذکر کردهاند، اما در این بین ارزش روی بالطبع در قیمت تمام شده به دلیل افزایش قیمت نفت و بالارفتن ارزش اسمیآن به دلیل کاهش ارزش دلار با شیب مورد نظر افزایش نیافته است که دلیل آن کاهش حجم مبادلات در چین است. هماکنون مس قیمتهای نزدیک به 5000دلار در هر تن را تجربه میکند. نکته دیگر که ذکر آن ضروری است کاهش حجم
انبارهای LME در اقصی نقاط جهان است. هماکنون این حجم کاهش یافته و مسیر آن باز هم کاهشی خواهد بود. این مطلب در آینده به افزایش قیمتها کمک شایان توجهی خواهد کرد. نکته دیگر که در گذشته نیز به آن اشاره شده بود. پایینتر بودن محسوس ارزش فلز روی از قیمت 100 سال گذشته آن است. این مطلب در کنار کاهش شدید ارزشدلار در طول سالیان سال شرایط بسیار حساس و شکنندهای را برای این فلز به وجود آورده است.
این مسیر ممتد صعودی از دید تکنیکال نیز برای عدم کاهش قیمت جدی دارای جذابیت است. نکته دیگر آنکه افزایش قیمت مس در کنار ثبات نسبی قیمت روی حکایت از کاهش واقعی ارزش این فلز مینماید. همچنین کاهش ارزش روی از اکتبر سال ۲۰۰۶ آغاز شده و به همین نسبت احتمال رونق مجدد آن در زمانی کمتر از دیگر فلزات دور از ذهن نمیباشد. از این زمان تاکنون یا به عبارت بهتر تا چند ماه گذشته ما کاملا شاهد کاهش قیمتها بودهایم و به احتمال قوی این فلز کف قیمتی خود را مدتی است که پشت سر گذاشته است. هم اکنون بسیاری از تولیدکنندگان تولید را رها کرده یا حجم آن را شدیدا کاهش دادهاند.
پیشبینی کارشناسان این است که نمودار عرضه و تقاضای این فلز در 5 سال آینده با نقطه آغازین اواخر 2008 و اوایل 2009 به سمت کاهش عرضه و افزایش تقاضا حرکت خواهد نمود که به افزایش قیمتها به احتمال قوی بیش از 5500دلار در هر تن خواهد انجامید. این رویداد شاید بیش از 3 سال به طول بیانجامد. در کوتاه مدت قیمت این فلز در سطوح فعلی باقی مانده و شاید اندکی کاهش را نیز سپری نماید. با توجه به پدیدار شدن چهره واقعی رکود در کشورهای آسیایی مثل چین و خاورمیانه در نیمه دوم سال احتمال ضعف این فلز دور از ذهن نبوده، اما سطوح حمایتی این فلز نیز نبایستی نادیده گرفته شود.
ارسال نظر