رکود به بازار فولاد وارداتی رسید

منیژه حیاتی

رکود حاکم بر معاملات فولاد و افت بیش از حد تقاضا در بازار روز گذشته بر عرضه‌های بورس کالا هم تاثیر گذاشت، به طوری که از میان ۹ کالایی که در رینگ فولاد عرضه شد تنها تیرآهن‌های ۳۰، ۱۴ و ۱۶ و سبد میلگرد و تیرآهن ذوب‌آهن اصفهان فروش رفت.

در این روز نه تنها میلگردهای فولاد آذربایجان فروش نرفت، بلکه محصولات وارداتی به خصوص تیرآهن‌های عربستان هم بدون خریدار ماند. این در حالی است که هفته گذشته تمامی خریداران با توجه به پایین‌تر بودن نرخ تیرآهن‌های وارداتی در مقایسه با قیمت‌های داخلی و همچنین کیفیت مناسب آنها، اشتیاق زیادی به خرید تیرآهن‌های وارداتی داشتند، اما رکود حاکم بر بازار که یکی از علل آن ورود همین تیرآهن‌های وارداتی عنوان می‌شود، باعث شد تا حتی یک تن تقاضا هم برای خرید تیرآهن‌های وارداتی در تابلوی بورس ثبت نشود.

ارزیابی متفاوت فعالان بازار عرضه محصولات وارداتی

در حالی که برخی فعالان بازار عرضه‌های محصولات وارداتی را با توجه به روند صعودی تیرآهن که از یک ماه قبل در بورس و بازار آزاد آغاز شده بود را منطقی دانسته و برای بازار لازم می‌دانند، برخی نیز معتقدند این اقدام شرکت بازرگانی دولتی در شرایط فعلی به خصوص طی این ماه، صحیح نبود.یکی از فعالان بازار در این خصوص می‌گوید: امسال، تعطیلات سال جدید میلادی همزمان شده با تعطیلات ایام ماه محرم در ایران که رکود ناشی از تعطیلی و آماده شدن تجار و بازاری‌ها برای این ایام به همراه آغاز فصل سرما، تقاضا را کاهش داده است. در این شرایط به نظر نمی‌رسد که زمان خوبی برای عرضه‌های وارداتی به خصوص میلگرد باشد.

ایران، بهترین بازار منطقه شده است

یکی از کارگزاران بورس کالا در ادامه با اشاره به بالابودن نرخ محصولات فولادی در بازار ایران می‌افزاید: در حال حاضر با توجه به بالا بودن نرخ محصولات فولادی در بازار ایران در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه‌، این بازار به بهترین مکان برای عرضه محصولات وارداتی ترکیه تبدیل شده است. از سوی دیگر با توجه به عدم افزایش تعرفه واردات، این روند شدت پیدا کرده است، از سوی دیگر خبر وجود تیرآهن‌های بازرگانی دولتی در کشور حتی اگر عرضه هم نشود، خریداران را با تردید مواجه کرده است و با این تحلیل که بار در بازار زیاد است ،از خرید خودداری می‌کنند.

دیروز اکثر خریداران و کارگزاران بورس در بورس کالا به این نکته که قیمت‌ها مجددا روند کاهشی را شروع کرده است، تاکید می‌کردند.

تیرآهن ۳۰ ، رشد کرد

دیروز به‌رغم رکود حاکم بر بازار، تیرآهن ۳۰ ذوب آهن اصفهان به دلیل عدم افزایش حجم عرضه و بالا بودن تقاضا با افزایش ۳۰ تومانی قیمت همراه شد و از ۸۵۰ به ۸۸۰تومان رشد کرد. تیرآهن ۱۴ و ۱۶ این شرکت ۷۱۶ تومان فروش رفت. از این کالا ۴۰۰ تن معامله شد. سبد میلگرد و تیرآهن این شرکت نیز ۲۱۰تن با نرخ ۸۶۵۰ریال فروش رفت.

شمش روسیه، ۵۰۰تومان عرضه شد

دیروز ۲هزار تن شمش میچیل روسیه با نرخ ۵۰۰تومان عرضه شد، اما فروش نرفت. سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۰ - ۳ A چینی و میلگرد ۱۰ تا ۲۵- ۳ A ترکیه نیز به ترتیب ۶۰۰ و ۶۲۰تومان عرضه شد که بدون خریدار ماند.

رشد قیمت قراضه و افزایش تقاضای مس

دیروز کاتد و مفتول مس با تقاضای شدید بازار و اشتیاق خریداران مواجه شد. بر این اساس در حالی که شرکت ملی مس تنها، ۱۰۰ تن مس کاتد عرضه کرده بود ۲۷۰۰تن تقاضا برای آن ثبت شد.در نتیجه ملی مس نیز عرضه خود را افزایش داد و نهایتا این کالا با نرخ ۲۸هزار و ۶۳۶ریال فروش رفت.مس مفتول هم ۲۷۴۰تن تقاضا داشت که نهایتا با افزایش حجم عرضه این کالا با نرخ ۳۰هزار و ۶۱۵ریال فروش رفت.گفته می‌شود، یکی از دلایل رشد تقاضای مس در بازار افزایش بیش از حد قیمت قراضه مس در بازار است، به طوری که خرید کاتد را مقرون به صرفه کرده است.یکی از فعالان بازار مس در این خصوص به خبرنگار ما گفت: چندی است که شایعاتی مطرح شده مبنی بر اینکه برخی خریداران، مس را تبدیل به قراضه کرده و در بازار به دلیل بالاتر بودن قیمت قراضه نسبت به کاتد عرضه می‌کنند. وی با تاکید بر اینکه لازم است برای جلوگیری از این وضعیت، شرکت‌ها و بورس‌ اقداماتی را انجام دهند، گفت: رونق معاملات مس در بورس کالا به صلاح همه است و بازار از آن استقبال می‌کند، اما این که تقاضای خرید به منظور تبدیل به قراضه بالا برود به هیچ وجه منطقی نیست. دیروز مس مفتول دنیای مس نیز ۲۰ تن با نرخ ۳۰هزار و ۸۶۵تن فروش رفت.

آلومینیوم خریدار نداشت

در معاملات روزگذشته در گروه، آلومینیوم شمش‌های ۱۰۰۰پوندی المهدی خریدار نداشت. در این روز شمش ۱۰۰۰ پوندی OG این شرکت با نرخ ۲۰هزار و ۳۰۰ریال، شمش ۱۰۰۰پوندی ۱/۹۹با نرخ ۲۰هزار و ۵۰۰ریال، شمش ۱۰۰۰ پوندی ۲۵/۹۹ با نرخ ۲۰هزار و ۶۰۰ ریال و شمش ۱۰۰۰ پوندی ۵/۹۹ با نرخ ۲۰هزار و ۷۰۰ریال عرضه شد.