ایسنا- به دلیل گارانتی سکه‌های تحویلی به مشتریان در شرکت بورس کالا، هزینه‌ای بابت این خدمات دریافت می‌شود. احمد رضایی مجری طرح قراردادهای آتی اظهار کرد: در مقایسه معاملات آتی در بورس با دیگر بورس‌های جهان، با توجه به شرایطی که بر بورس حاکم بود، مشاهده می‌شود از بهترین وضعیت برخوردار بودیم، زیرا دیگر بورس‌ها هزینه‌های سنگین تبلیغاتی انجام داده و برای رونق معاملات خود، مقررات و نهادهای پشتیبان ایجاد و اقدام به برگزاری سمینار کردند، اما در ماه‌های ابتدایی آغاز به کار خود رونق چندانی نداشتند.

او ادامه داد: ۱۵۴ معامله انجام شده در معاملات آتی سکه طلا طی یک ماه رضایت بخش بود که پیش‌بینی می‌کنم در ادامه این رقم بیشتر شود و دوره دو ماهه خوبی است.

وی افزود: زمانی کار معاملات آتی بیشتر شده و رشد ماهانه دارد که شرایط اقتصادی مهیا باشد. زیرا اقتصاد آزاد جزو پیش‌فرض‌های معاملات فیوچرز است و با افت و خیز قیمت‌ها، سیر معاملات نیز تغییر می‌کند. به طوری که از رخداد انفجار در بمبئی انتظار می‌رفت که قیمت‌ها صعود زیادی داشته باشد، اما مشاهده کردیم نه تنها قیمت طلا بالا نرفت، بلکه رکود هم داشت.

او خاطرنشان کرد: در نظر داریم که معاملات را با شرایط بازار پیش ببریم و روند آن را در نظر داشته باشیم، نه آنکه متقاضیان به حدی زیاد شوند که نتوانیم پاسخگوی آنها باشیم.

مجری طرح قراردادهای آتی اعلام با این خبر که از ۱۶ دی ماه جاری تحویل سکه‌ها آغاز شده و تا پایان ماه ادامه دارد، گفت: در حال فراهم کردن زمینه‌های تحویل هستیم و این کار در هفته پایانی دی‌ماه (پایان قراردادها) انجام می‌شود که از وظایف اتاق پایاپای است، اما بسیاری از بورس‌ها نظیر بورس ترکیه تحویل کالا ندارند.

او در خصوص شرایط تحویل کالا اظهار کرد: زمانی که دوره تحویل فرا می‌رسد، خریدار تقاضا می‌کند که سکه خریداری شده را تحویل بگیرد و با مراجعه و اعلام به اتاق پایاپای به عنوان ناظر این کار، حواله به خریدار داده شده و از طریق بانک اعلام شده از سوی اتاق که دارای مجوز تحویل سکه است، می‌تواند سکه‌های خود را تحویل بگیرد.

رضایی ادامه داد: با مراجع مربوطه در حال عقد قرارداد هستیم که تاکنون در دو بانک سامان و توسعه صادرات این امکان فراهم شده و بانک ملت نیز از امروز وارد طرح شده است.

البته در حال مذاکره با دیگر بانک‌ها از جمله بانک کارگشایی نیز هستیم.

او ادامه داد: در حال حاضر در بازار معاملات آتی ۲۳ کارگزاری مجوز فعالیت دارند که حدود ۱۵ کارگزاری از جمله بانک کشاورزی، مفید، نهایت‌نگر، سهم آشنا، بانک ملی، بهمن، خوشه‌چین، بهپرور، مشاوران سهام و پارس ایده‌ بنیان جزو کارگزاری‌های فعال این مجموعه هستند.

مجری طرح قراردادهای آتی در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی تعیین قیمت‌های تسویه‌ای هر روز گفت: شرایط تعیین قیمت بسیار پیچیده است. زیرا قیمت بازار آزاد عموما حدود هفت هزار تومان از قیمت تعیین شده از سوی بانک مرکزی پایین‌تر است و بورس کالا چون معاملات شفافی را انجام می‌دهد، نرخی میان این دو رقم را به عنوان قیمت تسویه‌ای روزانه اعلام می‌کند که این شفافیت باعث جذب متقاضیان به بورس می‌شود. البته قیمت‌ها باید رسمی باشد و تعیین قیمت در بازار آزاد مرجع خاصی ندارد.

وی افزود: البته در زمان تحویل سکه هزینه‌ای از مشتریان دریافت می‌شود. زیرا این سکه‌ها باید صد در صد گارانتی داشته باشند و این امر هزینه در بر دارد.

وی در پایان اظهار کرد: هر چه پیش رویم این بازار و نحوه انجام معامله در آن شفاف‌تر می‌شود.