در چهارمین جلسه هماندیشی فعالان بورس کالا و بازار پتروشیمی اعلام شد:
بازار پتروشیمی در انتظار موج جدید کاهش قیمت
غفلت خریداران، عامل حضور واسطهها در بورس است
منیژه حیاتی- چهارمین جلسه هماندیشی و آموزشی رینگ پتروشیمی بورس کالا با حضور مدیران شرکت بازرگانی پتروشیمی و بورس کالا، کارگزاریها و برخی مدیران فعال در حوزه صنایع پاییندستی پتروشیمی روز پنجشنبه برگزار شد.
عکس: نگار متیننیا
غفلت خریداران، عامل حضور واسطهها در بورس است
منیژه حیاتی- چهارمین جلسه هماندیشی و آموزشی رینگ پتروشیمی بورس کالا با حضور مدیران شرکت بازرگانی پتروشیمی و بورس کالا، کارگزاریها و برخی مدیران فعال در حوزه صنایع پاییندستی پتروشیمی روز پنجشنبه برگزار شد. در این جلسه ضمن بررسی مشکلات خریداران و تلاطمهای ایجاد شده در بازار پتروشیمی، آخرین تصمیمات اتخاذ شده درخصوص قیمتگذاری انواع کالاها در بورس به اطلاع فعالان بازار رسید.
کاهش نرخ کارمزد فروشهای اعتباری از ۵/۱درصد به یکدرصد، کاهش مجدد قیمت پایه محصولات در هفتههای آینده و تخصیص کالا به خریدارانی که مصارف پایینتر از ۲۰ تن دارند از جمله مواردی بود که اعلام شد. علاوه بر اینکه حضور واسطههای ناکارآمد و چگونگی حذف آنها در بازار پتروشیمی مورد بررسی قرار گرفت.
غفلت خریداران اصلی، امکان حضور واسطهها را فراهم کرد
جمشید محمدی، مدیر بازرگانی شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران در پاسخ به برخی فعالان صنایع پاییندستی که از حضور گسترده برخی واسطهها ناکارآمدی در بازار اعتراض داشته و آنها را عامل گران شدن قیمت محصولات میدانستند، گفت: اصولا هر جا که خریداران اصلی در بازار غفلت میکنند و حضور نمییابند، امکان سوءاستفاده را برای برخی واسطهها فراهم میکنند؛ از این رو به خریداران این نوید را میدهیم که در صورت حضور در بورس و خرید از طریق مکانیزم بازار آزاد، به زودی سوداگرانی که از خلاء حضور آنها سوءاستفاده میکنند از بازار حذف خواهند شد.
قیمتها به پایینتر از نرخهای جهانی میرسد
مدیر بازرگانی پتروشیمی همچنین با بیان اینکه تا ۲ الی ۳ عرضه قیمت محصولات قابل عرضه توسط این شرکت به جهت حمایت از صنایع پاییندستی و افزایش توان رقابت با رقبای خارجی در حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت، افزود: با این روش قیمتها به سطح قیمتهای جهانی خواهد رسید، اما در برخی محصولات همچون P.V.C التهاب در بازار وجود دارد و تقاضا اجازه نمیدهد که قیمتها پایین باقی بماند. اما در هر صورت تا ۲ عرضه بعدی در رینگ پتروشیمی با کاهش نرخ پایه دست واسطهها را از بازار کوتاه خواهیم کرد، اما این به شرطی است که مصرفکنندگان، در بورس حضور پیدا کنند و اینکه فعالان صنایع پاییندستی نیز این قول را بدهند که قیمتهای محصول خود را کاهش دهند تا بدین وسیله مشتریان نهایی و مردم نیز طعم شیرین کاهش قیمتها را بچشند.
مصرفکنندگان خرد نگران نباشند
در این جلسه برخی مصرفکنندگان محصولات پتروشیمی به خصوص P.V.C از اینکه در عرضههای بورس، کالای مورد نیازشان به دستشان نمیرسد اظهار نگرانی کردند که در مقابل مدیر بازرگانی شرکت بازرگانی پتروشیمی با بیان اینکه با به بهرهبرداری رسیدن برخی طرحهای پتروشیمی در آینده نزدیک کمبود P.V.C در بازار حل خواهد شد، خاطرنشان کرد: اما تا نهایی شدن این طرحها، قرار بر این شد تا به خریدارانی که پایینتر از ۲۰تن کالا مصرف دارند، یک حواله زیر ۲۰ تن با مشخصات و اصول و قیمت بورس ارائه شود. علاوه بر آن که برای مصرفکنندگانی که مصارف زیاد و قابل ملاحظهای دارند، قراردادهای بلند مدت ۳ سالهای پیشبینی شده تا کالا در اختیار آنها گذاشته شود.
مابهالتفاوت قیمتها قابل پرداخت به خریداران نیست
در این جلسه یکی از مصرفکنندگان محصولات پتروشیمی، با اشاره به کاهش متداوم قیمتها پرداخت مابهالتفاوت قیمت فروش در بورس و قیمت آن کالا در زمان تحویل به مشتری را مطرح کرد. غفاری، مدیر تالارهای بورس کالا در پاسخ به این سوال گفت: طبق اصول بورس امکان پرداخت مابهالتفاوت قیمت وجود ندارد.
مدیر بازرگانی شرکت بازرگانی پتروشیمی نیز در این خصوص خاطرنشان کرد: مطمئنا اگر در کشورهای دیگر این مابهالتفاوت پرداخت میشود به لحاظ حمایت و تسهیلات بانکی آن کشور است، اما در ایران به هر دلیلی اعتبارات بانکی کمتر به سمت تولید میآید. از اینرو تنها اقدامی که در این خصوص انجام شد، این است که زمان تحویل کم شده و بنابراین سعی عرضهکننده بر این است که در همان هفتهای که کالا عرضه شده، تحویل آن نیز انجام شود تا از این طریق تا حدودی دغدغه خریداران رفع شود.
وی محقق شدن این امر را مستلزم تقویت مکانیزم تحویل کالا ذکر کرد.
SBR ، پرتلاطمترین بازار
در این جلسه نمایندگان یکی از شرکتهای تایر ساز درخصوص نحوه فروش SBR در بورس کالا سوال کرد که محمدی در پاسخ به وی با اشاره به تصمیمات اتخاذ شده در خصوص بازار این محصول خاطرنشان کرد: سال گذشته این کالا به حکم قانون آزادسازی شد، اما دولت اعلام کرد با توجه به شرایط ویژه تایرسازان کالا در سال بعد آزاد میشود، اما پس از پذیرفته شدن در بورس مقاومتهای زیادی در برابر آن وجود داشت. اما با توجه به این که طبق مصوبه دولت این آزادسازی باید انجام شود.
به نظر میرسد این خریداران هستند که باید با حضور خود در بورس مشکلات موجود را از بین ببرند ضمن آن که به خریداران تسهیلات اعتباری و امکاناتی که قبلا ارائه میشد، همچنان ارائه خواهد شد.
فروش بیش از ۲۱۸ هزار تن کالا در بورس
محمدی، همچنین با اشاره به پذیرش ۳ کالای (بنزن، متانول، پارازایلین) شیمیایی در جلسه اخیر هیات پذیرش بورس کالا خاطرنشان کرد: از ابتدای راهاندازی رینگ پتروشیمی، ۳۵ قلم کالای پلیمری و ۲ قلم کالای شیمیایی در آن معامله شده است که بر اساس آخرین آمار کل معاملات این محصولات ۲۱۸ هزارو ۸۰۹ تن انواع محصول به ارزش ۲۹۰ میلیارد تومان بوده است.
فروش محصولات ۵ درصد پایینتر از قیمت FOB
شاددل، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد در خصوص عملکرد بورس و نحوه قیمتگذاریها گفت: بازار پتروشیمی زمانی راهاندازی شد که برخی تولیدکنندگان خارجی، بازار ایران را به لحاظ بالا بودن قیمتها، بهترین بازار دانسته و محصولات خود را وارد کرده بودند و در مقابل اظهارات مسوولان مبنی بر این که بحران جهانی وارد ایران نشده، این ذهنیت را تقویت کرد؛ بنابراین کالاهای وارداتی شرایطی خاص را در بازار ایجاد کرد. وی خاطرنشان کرد: از اینرو و به لحاظ روند نزولی قیمتها در بازارهای جهانی طی آخرین جلسهای که با مدیران سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان داشتیم، توافق شد تا جهت حمایت از بازار داخلی از این پس کالاهایی که هر ۲ هفته یکبار در بازار ارائه میشود ۵ درصد پایینتر از قیمتهای FOB عرضه شود.
شاددل با تاکید بر این که بورس تنها راه نجات صنعت است، در پاسخ به این سوال که اخیرا برخی کالاها در مقایسه با تقاضا، عرضه محدودی در بازار داشته است، افزود: به جز ۲ الی ۳ قلم کالا، کالاهای دیگری که در بورس عرضه میشود با مشکل عرضه و کمبود موجودی مواجه نیست. مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی در خصوص اختصاص کالا به خریدارانی که کمتر از ۲۰ تن موجودی دارند، افزود: در حال حاضر به دلیل عدم آشنایی برخی مشتریان با بورس بهخصوص خریدارانی که در شهرستانها و شهرهای کوچک هستند و به لحاظ حمایت از صنایع کوچک تصمیم گرفته شد تا کالا با قیمت بورس به این تعداد از فعالان بازار ارائه شود.
ارسال نظر