مس 8000 دلاری تا 5000 دلاری

مترجم: زهرا سلیمی

در پی کاهش مجدد ارزش نفت و تقویت دلار در بازارهای جهانی، بهای طلا در روز دوشنبه بیش از ۵دلار کاهش یافت.

نگرانی از کم شدن تقاضا در بازار نفت به دلیل احتمال ادامه بحران‌های مالی موجب کاهش ۲ دلاری قیمت این ماده در جهان شده است.

البته به گفته مقامات ایرانی، تولید بالای کشورهای تولیدکننده از عوامل مهم در کاهش بیشتر قیمت نفت می‌باشد.

غلامحسین نوذری روز شنبه گفت که قیمت نفت زیر ۱۰۰دلار بسیار کم است و کشورهای عضو اوپک باید به سقف تعیین شده توسط این سازمان احترام بگذارند تا از سقوط بیشتر قیمت نفت جلوگیری کنند.

قیمت‌های بالای سوخت و بحران‌های اقتصادی موجب رکود بازار تقاضای نفت در ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای عمده مصرف‌کننده سوخت شده است. نگرانی‌ها در مورد رکود بازار تقاضا به تبادل نفت با قیمت ۹۳دلار در هر بشکه در بازارهای آمریکا انجامید.

طلا نیز با قیمت ۴۰/۸۲۹دلار در هر اونس در بازار نیویورک مبادله شد. مجلس آمریکا هفته گذشته با طرح ۷۰۰میلیارد دلاری دولت بوش موسوم به «نجات ملی» موافقت کرد.

یکی از تجار بورس هنگ‌کنگ می‌گوید: «به نظر من تصویب این طرح و اجرای آن بدون شک بر سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که کمتر از شش هفته دیگر برگزار می‌شود و سیاست‌های اقتصادی رییس‌جمهور آتی این کشور تاثیر خواهد گذاشت.» ارزش طلا در روزهای پایانی ماه سپتامبر به ۹۲۰دلار رسید که نسبت به دو ماه قبل از آن نشان‌دهنده بیشترین افزایش بوده است. کارشناسان می‌گویند اگر ارزش یورو و پوند در مقابل دلار همچنان کاهش یابد، قیمت طلا از سطح کنونی پایین‌تر خواهد رفت.

پلاتین و پلادیوم تحت تاثیر بازار خودرو

در پی کاهش خرید و فروش خودرو در بازارهای ایالات متحده آمریکا، قیمت فلزات اساسی با ارزش روند نزولی به خود گرفت.

تقاضا برای خودروهای آمریکایی در ماه گذشته ۲۳درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده است. در مقایسه با سال ۲۰۰۷میلادی، طی سال جاری ۲میلیون خودرو کمتر فروخته شده است. فلزات پلاتین و پلادیوم در کارخانجات اتوکاتالیست کاربرد فراوان دارند و به همین دلیل خودروسازان در بازار تقاضای این فلز بیشترین سهم را دارند.

برای اولین بار در سه سال گذشته، قیمت فلز پلاتین به کمتر از ۱۰۰دلار در هفته جاری رسید و در روز جمعه این فلز با قیمت ۹۵۰دلار معامله شد.

قیمت پلادیوم نیز با سقوط ناگهانی به ۱۹۴دلار در روز جمعه رسید. موجودی پلادیوم در موسسات تجاری موسوم به (ETF)ها (صندوق‌های تجارت ارزی) به ۷۰۳۰۰۰ اونس در ماه جولای رسید که مطابق با ۸درصد از ذخایر جهانی این فلز در سال گذشته می‌باشد. با تداوم نگرانی‌های ناشی از رکود در بازارهای خودرو، سرمایه‌گذاران از خرید و فروش پلاتین و پلادیوم سرباز می‌زنند و همین امر موجب کاهش بیشتر ارزش این دو فلز گرانبها در بازارهای جهانی می‌شود. موجودی پلاتین در ETF در ماه جولای به بیشترین میزان خود یعنی ۴۸۴۰۰۰ اونس رسید که معادل بیش از ۷درصد از ذخایر جهانی در سال ۲۰۰۷ است،ولی معاملات صورت گرفته در بازار فقط شامل ۷درصد از این ذخایر می‌شود. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند رکود در بازار این فلزات گرانبها در آینده به پایان رسد. به هر حال با کاهش آمار هزینه مصرف‌کنندگان و فروش فوق‌العاده کالاها در تابستان سال‌جاری تجار و سرمایه‌گذاران ترجیح دادند در حاشیه بازار منتظر بهتر شدن اوضاع بمانند.

تحلیل‌گران بانک مک‌کواری می‌گویند که فروش فوق‌العاده چند ماه اخیر بیش از حد بوده و موجب کاهش ذخایر پلاتین در بازار خواهد شد. به گفته آنان مشکلات جدی در صنعت برق آفریقای جنوبی از دیگر عوامل کاهش موجودی پلاتین در آینده است.

به پیش‌بینی کارشناسان، بازار فلزات گرانبها در آینده شاهد جبران‌های ملایمی خواهد بود. این گزارش‌ها حاکی از این است که قیمت پلاتین در سال ۲۰۰۹ به ۱۵۵۰دلار در هر اونس و ارزش پلادیوم به ۳۲۵دلار در هر اونس خواهد رسید. قیمت رادیوم نیز در سال آینده به ۵۵۰۰دلار در هر اونس و آلومینیوم به ۲۸۶۶دلار در هر تن در سال آینده خواهد رسید.

پاشنه‌آشیل مس

با پایان یافتن دوران طلایی مس در سه ماه سوم سال‌جاری میلادی، قیمت این فلز سرخ‌رنگ در بازار بورس فلزات لندن برای تحویل سه ماه با ۸/۱۱درصد کاهش به ۵/۵۹۷۷دلار در هر تن رسید.

استفان بریگز از رویال بانک اسکاتلند می‌گوید: «کاهش مداوم عرضه در بازار در سال‌جاری موجب شد که قیمت مس بر خلاف سایر فلزات پایه افزایش یابد. ولی کاهش ناگهانی این فلز در هفته جاری نشان داد که سرازیر شدن نقدینگی به بازار و گمانه‌زنی‌ها درباره افزایش بیش از حد ذخایر پاشنه‌آشیل بازار مس می‌باشند.»

یکی از عوامل افزایش فشار بر بازار مس صندوق‌های تامین سرمایه‌گذاری بر پایه اقتصاد کلان می‌باشند که با افزایش نقدینگی در بازار از گسترش بحران مالی در دنیا جلوگیری کنندو همین امر باعث شده است تا قیمت مس ۱/۳۳درصد نسبت به ۳ ماه گذشته کاهش یابد. کارشناسان می‌گویند که قیمت این فلز سرخ‌رنگ در سال آینده نسبت به پیش‌بینی‌های قبلی شاهد کاهش بیشتری باشد. بنابر گزارش سیتی‌گروپ، قیمت مس در سال ۲۰۰۹ میلادی به ۸۰۴۷دلار در هر تن برسد که نسبت به پیش‌بینی قبلی آنها ۲/۲۳درصد کاهش داشته است. چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس در دنیا است همچنان نقش اساسی در تعیین آینده بازار مس ایفا می‌کند. به گفته آلن هیپ یکی از کارشناسان سیتی‌گروپ در پی کاهش رشد ظرفیت تولید نیروگاهی این کشور، تقاضای چین برای مفتول مسی (که بیش از ۸۰درصد از کل تقاضای این محصول را شامل می‌شود) بسیار کم شده است. به عقیده تحلیل‌گران بانک انگلیسی بارکلیز قیمت مس می‌تواند دوباره به ۵۲۲۶دلار در هر تن (در سال ۲۰۰۷) برسد و احتمالا ارزش این فلز در چهار ماه پایانی سال‌جاری میلادی معادل ۵۵۰۰دلار در هر تن خواهد بود.

بنابراین گزارش، ارزش مس در سه ماه اول سال ۲۰۰۹ میلادی به ۵۰۰۰دلار در هر تن خواهد رسید و دوباره در ماه‌های پایانی سال آینده به ۸۰۰۰دلار می‌رسد.

به پیش‌بینی کارشناسان بانک مک‌کواری با وجود کاهش تولید معادن، ذخایر مازاد مس در جهان با ۲۷۱۰۰۰ تن افزایش به ۴۷۴۰۰۰ تن در سال آینده خواهد رسید.

منابع:Reuters/Financial Times