مشکات، رییس میز کالایی فولاد:
«طرح مالیاتی» قیمت آهن را افزایش نمیدهد
آزاده حسینی-اوضاع بازار فولاد در کشور با توجه به تاثیرپذیری از بازارهای جهانی و شرایط حاکم اقتصادی در حد مطلوب نیست و تولیدکنندگان و فعالان بازار روز به روز از شرایط پیش آمده اظهار نارضایتی میکنند و ... اخبار واصله از بازار نیز به صورت کسالتباری منفی به نظر میرسد از این رو نیاز به اظهارات کارشناسان برای ارائه راهکارهای برون رفت از شرایط رکود بر بازار بیش از پیش احساس میشود لذا با محمد کاظم مشکات رییس میز کالایی فولاد و از کارشناسان زبده این بازار به گفتوگو نشستیم. متن زیر مشروح گفتوگو با وی است.
شرایط بازار آهن را چگونه میبینید؟ و چرا قیمتها در بازار داخلی مدام روند نزولی به خود گرفته است؟
اوضاع بازار آهن بستگی به سیاستهای دولت دارد و کاملا تحت تاثیر سیاستهای انبساطی در زمینه ارائه وام و تسهیلات و سیاستهای پولی و مالی دولت در زمینه ابلاغ و تحویل بودجههای عمرانی است. لذا قیمت در بازارهای داخلی به شدت از عوامل ذکر شده تبعیت میکند و حجم تقاضا را پایین میآورد و البته روند کاهش قیمت فولاد در بازارهای جهانی و افت نرخ نفت نیز در این امر بیتاثیر نبوده و رکود در بخش مسکن و ساختوساز نیز علت دیگر روند نزولی قیمت آهن و فولاد در بازار داخلی است و در صورت تداوم روند سیاستهای داخلی دولت قیمتها باز هم پایین میآیند.
به نظر شما با تداوم سیاستهای فعلی دولت قیمتها جایی برای کاهش بیشتر دارند؟
در صورتی که نرخ شمش وارداتی را ۶۰۰تومان حساب کرده و با احتساب هزینههای گمرکی و حمل آن را در بازار داخل تا نرخ ۷۰۰تومان نیز در نظر بگیریم، امکان کاهش بیشتر قیمت وجود دارد.
کاهش بیشتر قیمت به بازارآهن و تولیدکنندگان صدمه وارد نمیآورد؟
البته که صدمه وارد میآورد همان طور که طی این مدت وارد آورده و بسیاری از فعالان و تولیدکنندگان را متضرر کرده است.
لذا دولت در حال حاضر برای تعرفه واردات فولاد اقدام کرده که اگر این کار عملی شود اوضاع بازار بهبود پیدا خواهد کرد.
با این کار عملا واردات دیگر صرفه اقتصادی پیدا نخواهد کرد، آیا توقف روند واردات به نفع صنعت فولاد است؟
در شرایط فعلی که روند قیمتها تا آغاز سال جدید میلادی نزولی پیشبینی میشود اعمال تعرفههای بالا به منظور کاهش روند واردات به نفع بازار داخل خواهد بود، چرا که در شرایط فعلی با توجه به توافق فولادسازان برای تثبیت قیمت، بازار ایران برای واردات انواع محصول نسبت به سایر بازارهای منطقه استعداد بیشتری داشته و ممکن است با تداوم این روند تولیدکنندگان داخلی به شدت متضرر شوند؛ افزایش تعرفه میتواند ضرر و زیانی که تولیدکنندگان را تهدید میکند پوشش داده و مانع آن شود.
آیا کشورهای توسعه یافته نیز برای حفظ بازار خود از تعرفه استفاده میکنند؟
استفاده از ابزار تعرفه راهکاری برای دولتها است برای حفظ منافع داخلی کشورشان به طوری که سال گذشته حتی کشور آمریکا برای حمایت از صنعت داخلی خود اقدام به تعرفه ۳۰درصدی برای واردات ورق کرد.
افزایش تعرفه در شرایط فعلی چه کمکی به بازار ما میتواند بکند؟
بالا بردن تعرفه یا در مواردی وضع تعرفه جدید در شرایط فعلی بسیار مفید خواهد بود. چرا که با وضع تعرفه و بالا بردن آن کشورهای صادرکننده برای حفظ بازار داخلی ما اقدام به کاهش نرخ پیشنهادی خود خواهند کرد در صورتی که در شرایط رشد بازار و حذف تعرفه همین صادرکنندگان از فرصت به وجود آمده سوءاستفاه کرده و نرخهای پیشنهادی خود را بالا میبرند. البته این تعرفه بهتر است در مورد محصول نهایی باشد و در مورد مواد اولیه با توجه به کمبود تولید در داخل تعرفه واردات نداشته باشیم.
با توجه به شرایط رکود در بازار اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده چه نقشی در بازار آهن میتواند داشته باشد؟
مالیات بر ارزش افزوده ماهیت درستی دارد، اما در حال حاضر به جای بررسی و ارائه مطلوب آن اشکالات این طرح بزرگنمایی شده، اما در واقع همان ۳درصدی است که در گذشته نیز از مصرفکننده دریافت میشد در حال حاضر نحوه دریافت مالیات تغییر کرده، اطلاعرسانی سازمان امور مالیاتی در این امر بسیار ضعیف بوده و لذا افکار عمومی راجع به این موضوع موضعگیری کردهاند و نگران رشد بیشتر قیمتها هستند. جای نگرانی نیست و نرخها با اعمال مالیات بر ارزش افزوده تغییری نخواهند کرد.
در پایان اگر صحبت دیگری دارید بفرمایید.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که با شروع روند نزولی قیمتها در بازار جهانی نرخها نیز در بازار داخلی ما پایین آمده و بازار به سرعت نسبت به این موضوع عکسالعمل نشان میدهد در حالی که روند صعودی قیمتها معمولا با تاخیر یک الی ۳ماه به ایران میرسند. که باز هم به دلایلی است که ذکر شد و نگرانی تجار از ضرر و زیان احتمالی آینده است.
ارسال نظر