پیشنهاد بیلت زیر 700دلار «اوکراینی‌ها» در بازار

زهرا سلیمی - تولیدکنندگان اوکراین قیمت بیلت (ماده اولیه تولید آهن‌آلات) خود را برای کشورهای حاشیه خلیج‌فارس کاهش دادند تا بتوانند هزاران تن از ذخایر خود را به فروش برسانند.

بیشتر تجار بیلت در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از بازار کناره‌گیری کرده‌اند، ولی اوکراین این کشورها را با ارائه قیمت‌های بسیار پایین (۶۳۰ تا ۷۰۰دلار در هر تن برای تولید و تحویل در ماه اکتبر) تحت فشار قرار داده است. البته متال بولتن هیچ خبری مبنی بر انجام معامله میان این کشورها دریافت نکرده است.

گزارش «متال بولتن» حاکی از آن است که کشور ترکیه نیز برای رقابت با اوکراین قیمت بیلت صادراتی خود را به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس کاهش داده است؛ ولی پیشنهاد ترکیه نیز به این کشورها رد شده است. به گفته یکی از تجار بیلت در دبی: «بازار دچار تشنج شده است. من شاهد ارائه پیشنهاد فروش بیلت با قیمت بسیار پایین از طرف اوکراین بودم؛ ولی هیچ خرید و فروشی مبنی بر این پیشنهادات صورت نگرفته است. خریداران منتظر رسیدن قیمت‌ها به پایین‌ترین حد خود هستند تا دیگر از خرید بیلت متضرر نشوند.» تجار بیلت و کارخانه‌ها در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس زمانی‌که قیمت‌ها سر به فلک می‌کشید مقدار زیادی از این محصول را خریداری کردند و اکنون با کاهش قیمت‌ها و داشتن ذخایر بالای بیلت دچار ضرر شده‌اند. دست‌اندرکاران بازار بیلت همچنان انتظار دارند قیمت‌ها تا پایان ماه رمضان به پایین‌ترین حد خود یعنی ۶۰۰دلار در هر تن برسد.

تقاضای کم میلگرد

در پی کاهش تقاضای داخلی، کارخانه‌های مختلف میلگرد در خاورمیانه تولید خود را کاهش دادند. میزان ذخایر میلگرد در دبی، قطر، عربستان سعودی و اردن همچنان بسیار بالا است. با شروع ماه رمضان، مصرف میلگرد در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس کاهش یافته و موجب افزایش ذخایر و به حاشیه کشاندن خریداران در بازار شده است.بنابر گزارش منابع بازار، هزاران تن میلگرد از کشور چین وارد کشورهای حاشیه خلیج‌فارس شده که هنوز به مصرف نرسیده است. در میان شرکت‌هایی که تولید خود را کاهش داده‌اند می‌توان از شرکت فولاد و آهن امارات در دبی نام برد. شرکت یونایتد گلف استیل عربستان نیز اعلام کرد که تا رونق مجدد بازار تقاضا تولید خود را کاهش می‌دهد. همچنین کارخانه نورد فولاد ‌شرق سوهار در عمان به دلیل کاهش شدید تقاضا تولید خود را کم کرده است. یکی از نمایندگان کارخانه‌های میلگرد در عربستان می‌گوید: «کارخانه‌ها با کاهش تولید خود به بهبود شرایط بازار کمک می‌کنند. میزان ذخایر این محصول بسیار زیاد و تقاضا برای آن بسیار کم است؛ پس کارخانه‌ها با کاهش تولید خود موجب تعدیل بازار می‌شوند.»

قطعات کوچک میلگرد ترکیه برای تحویل در ماه اکتبر با قیمت ۷۵۰ تا ۸۰۰دلار در هر تن معامله می‌شوند.

کاهش ورق گالوانیزه ایران

با کاهش خرید و فروش HDG در ایران و افزایش ذخایر آن در بازار، قیمت این محصول کاهش یافت.

آخرین معاملات کلاف گالوانیزه اندودکاری شده گرم با ضخامت ۵/۰میلی‌متر با قیمت ۸/۱۰ تا ۱۴میلیون ریال در هر تن برای تحویل فوری به اتمام رسید. این فرآورده در هفته گذشته با قیمت ۵/۱۱ تا ۵/۱۴میلیون ریال در هر تن خرید و فروش شده است.

بهای HDG ایران در اوایل ماه جولای در بازارهای محلی به ۵/۱۳ تا ۶/۱۵میلیون ریال در هر تن رسید. یکی از دست‌اندرکاران بازار به متال بولتن گفت: «در پی تقاضای زیاد در بازارهای محلی کارخانه‌های گالوانیزه در ایران در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ با بیشترین توان خود به تولید پرداختند. طی دو ماه گذشته با کاهش شدید تقاضا، ذخایر بازار افزایش یافته است.» «این روزها خریداران خود را از بازار کنار کشیده‌اند و به دنبال کاهش بیشتر قیمت‌ها می‌باشند. با سقوط روزانه قیمت HDG، خریداران نگران این هستند که با معامله این محصول، بهای آن دوباره کاهش یابد و موجب ضرر و زیان آنها شود.» آخرین تقاضا برای HDG در بورس تهران از طرف فولاد مبارکه به ارزش ۱۱میلیون ریال در هر تن برای تحویل صدروزه و پرداخت با تاخیر مطرح شد.

به هر حال تولید منطقه‌ای HDG در ایران جوابگوی نیاز داخلی نمی‌باشد و در نتیجه مابقی نیاز کشور با قیمت زیاد از کشورهای مشترک‌المنافع، چین و هند وارد کشور می‌شود.

براساس گزارش گمرک، ایران در تاریخ بین ۲۰ مارس و۲۰ آگوست حدود ۸۰هزار تن HDG وارد کرده است.

کاهش قیمت کلاف ورق سرد

همچنین قیمت کلاف ورق سرد در بازارهای ایران کاهش یافت. آخرین قیمت این محصول با ضخامت ۵/۰ تا ۲۵/۱میلی‌متر در بورس تهران ۲/۱۱-۶/۱۰میلیون ریال در هر تن برای تحویل فوری بوده است. قیمت کلاف ورق سرد به بیشترین میزان خود در ماه جولای (۱۲-۱۳میلیون ریال در هر تن) رسید. در تاریخ ۱۵ آگوست سال جاری میلادی کارخانه فولاد مبارکه محصول کلاف ورق سرد خود را با قیمت ۸/۹میلیون ریال در هر تن در بورس تهران به فروش رساند. کارخانه فولاد مبارکه که اصلی‌ترین تولیدکننده محصولات تخت در ایران است، سال گذشته ۱۳/۱میلیون تن کلاف ورق سرد تولید کرده است. بنابر گزارش دولت، این کارخانه طی ۲۰مارس تا ۲۰ آگوست ۴۴۰هزار تن از این محصول تولید کرده است. سال گذشته ایران ۲۴۴هزار تن کلاف ورق سرد با ضخامت ۵/۰ تا ۱ میلی‌متر وارد کرده است.