بازار فولاد در انتظار پایان المپیک

بهنود دامغانی

کاهش قیمت نفت، آغاز المپیک چین در پکن و تعطیلی بیش از ۲۰۰ کارخانه فولاد، افت قیمت سنگ‌آهن و حاکم شدن رکود کامل بربازار این کالا (چینی‌ها دیگر سنگ‌آهن با عیار پایین ۶۰درصد را کمتر می‌خرند) و نبود نقدینگی در بازار ایران، مجموعه عواملی هستند که رکود نسبی را برمعاملات فولاد در بازارهای خارجی و داخلی حاکم کرده است.

این روزها معاملات فولاد در امارات، ترکیه، چین و روسیه همانند یک ماه گذشته رونق ندارد، میلگرد در دبی بیش از ۲۰۰ دلار کاهش یافته است و نرخ شمش فولاد در ۴۰ روز در بورس لندن بیش از ۴۰ دلار کاهش داشته است. ترک‌ها همانند یک ماه پیش نمی‌توانند قیمت محصولاتشان را به بازار خلیج‌فارس تحمیل کنند و به‌دنبال مشتریان جدید هستند. انواع فولاد چین در بازار ایران مانند سال‌های گذشته مشتری ندارد. درمجموع در این روزها بازارهای جهانی فولاد از افت قیمت رنج می‌برد.

فولادسازان ایرانی که شمش را دو ماه پیش کیلویی ۱۱۰۰ تومان خریدند، الان باید محصولاتشان را با همان شمش وارداتی (۱۱۰۰ تومانی) کیلویی ۱۱۰۰ تا ۱۱۵۰ تومان بفروشند. این کارخانه‌ها روزهای بحرانی را می‌گذرانند و در آستانه ورشکستگی قرار دارند.

شواهد و علائم نشان می‌دهد که بازار آهن‌آلات در ایران تاکنون با چنین بحرانی مواجه نشده است.

اوضاع طوری است که هم تاجر متحمل ضرر شده است و هم تولیدکننده، آهن‌فروشان که به طبقه تاجر معروف هستند یک‌ماه پیش آهن‌آلات را از بورس حدود ۱۳۰۰ تومان خریده‌اند، اما الان باید حدود ۱۲۰۰تومان بفروشند. اهالی بازار معتقدند که عرضه محصولات بیش از حد جابریان تاجر بزرگ‌آهن در بازار به افت قیمت‌ها کمک کرده است ؛چرا که وی باید طی روزهای آینده بدهی سنگین خود را که از خرید ۳۰درصد سهام فولاد خوزستان به سازمان خصوصی‌سازی به او متحمل شده بپردازد. در این راستا تلاش خود را برای کسب نقدینگی بیشتر به کار بسته است و نسبت به‌عرضه سنگین کالاهایش در بازار اقدام کرده است.

این مهم، تجار دیگر را مجبور کرده است که کالاهایشان را پایین‌تر از قیمتی بفروشند که خریده‌اند.

به‌دنبال آن هم تولیدکنندگان فولاد به‌خصوص بخش خصوصی باید با شمش‌های گرانی که خریده‌اند، میلگرد را هم‌اکنون ارزان بفروشند، چون بازار بیشتر از آن کشش ندارد.حال پرسشی که در ذهن متبادر می‌شود این است که‌ این موضوع تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

افزایش یا کاهش قیمت آهن‌آلات در ایران و جهان به پارامترهای مختلفی وابسته است.

تجربه نشان داده است که افزایش قیمت نفت به‌عنوان عامل تاثیرگذار در رشد قیمت و تقاضا فولاد در آمریکا و آسیا به خصوص در منطقه خاورمیانه محسوب می‌شود.

چرا که محرک اقتصادی جهان، آمریکا است و از سوی دیگر ۵۰درصد معاملات نفت در منطقه خاورمیانه صورت می‌گیرد.

رشد اقتصادی در آمریکا روند مطلوبی ندارد، به دنبال آن تقاضا برای کالا کاهش یافته است و در نتیجه قیمت فولاد به دنبال روند کم عرضه کاهش یافته است. بنابر این رشد مجدد اوضاع اقتصادی در آمریکا می‌تواند کمک موثری در افزایش تقاضا برای فولاد کند. قیمت نفت در بازارهای جهانی، هر بشکه حدود ۱۱۴دلار است، در صورتی که قیمت این کالا سه هفته پیش حدود ۱۴۰دلار بود که این مهم به کاهش تقاضا و افت قیمت فولاد در منطقه نفت‌خیز جهان کمک کرده است.

چرا که رشد قیمت نفت باعث تقاضای شدید فولاد در روسیه، عربستان، ایران، امارات شده بود. در حال حاضر که قیمت نفت کاهش یافته این مهم به نزول قیمت فولاد کمک کرده است. بنا بر این بازار نفت منتظر اتفاقات سیاسی و اقتصادی جدید در جهان است، در غیر این صورت اوضاع فولاد در جهان روند نزولی پیدا خواهد کرد.

بازار تا یک ماه آینده چگونه خواهد بود؟

اما با پایان یافتن بازی‌های المپیک و پایان ماه مبارک رمضان به نظر می‌رسد بازار آهن تکان بخورد، اما نباید دنبال رشد جهشی قیمت آهن بود. از سوی دیگر با واردات شمش فولاد به کشور احتمال اینکه بازار داخل دوباره جان بگیرد، زیاد است.