موج جدید به بازار آهن آمد

گروه بورس کالا- همان‌طور که گروه بورس کالا پیش‌بینی کرده بود موج جدید به بازار آهن آمد. این موج که به افزایش قیمت آهن‌آلات در بازار داخلی دامن زده است به دلیل گرانی شمش فولاد (ماده اولیه تولید محصول نهایی) است. نرخ شمش فولاد روز به روز افزایش می‌یابد دامنه و شعاع رشد این کالا به طور مستقیم بر روی میلگرد و تیرآهن بخش دولتی و خصوصی تاثیر گذاشته است. وقتی شمش فولاد در بورس لندن و چین در دو ماه قبل از مرز ۹۰۰دلار گذشت (به دلیل رشد تقاضا در بازارهای جهانی) فعالان بازار شمش ۱۲۰۰دلاری را پیش‌بینی می‌کردند. در آن زمان در تخیل فعالان بازار آهن این رشد قیمت سخت می‌گنجید و برخی افراد با دید تردید به این موضوع نگاه می‌کردند. اما وقتی نرخ شمش فولاد ساعت به ساعت رشد کرد و مرز ۱۲۰۰دلار را گذراند ترس بازار آهن را فرا گرفت ماحصل این شد که باید میلگرد را در بازار داخلی کیلویی ۱۳۰۰تومان بخریم. این روزها بازار فولاد داخلی با دو چالش جدی روبه‌رو است. مشکل اول اینکه تولیدکنندگان که به شدت به تامین شمش فولاد برای تولید میلگرد وابسته هستند با کمبود این کالا در بازار روبه‌رو هستند به طوری که تولید آنها کاهش یافته است. از سوی دیگر رشد روزافزون قیمت شمش ریسک خرید آنها را کاهش داده است؛ چرا که بازار این کالا به شدت بی‌ثبات شده است.

از طرفی مشکلات مربوط به قطع برق کارخانه‌ها و گرانی حمل‌ونقل به دلیل افزایش قیمت انرژی (نفت و گازوئیل) بر روی قیمت محصول نهایی فولاد تاثیر گذاشته است.

در حال حاضر نگرانی‌های فراوانی از سوی مصرف‌کنندگان واقعی و به خصوص تولیدکنندگان آهن‌آلات ایجاد شده است.

تولیدکننده به دلیل افزایش روزافزون قیمت شمش فولاد هراسان است و مصرف‌کننده به دلیل افزایش ثانیه‌ای قیمت آهن‌آلات.

فعالان بازار آهن قیمت ۱۵۰۰ تومانی را برای هر کیلو میلگرد پیش‌بینی می‌کنند. آخرین آمارها حاکی است که فولادسازان ایرانی شمش فولاد برای تحویل دو ماه آینده را تنی ۱۲۰۰ دلار می‌خرند که بعد از حمل و تحویل آن درب کارخانه طی ۶۰ روز آینده قیمت این کالای استراتژیک به ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار می‌رسد که اگر هزینه ۱۰۰ دلاری برای تبدیل هر تن شمش فولاد به میلگرد در نظر بگیریم. به نظر می‌رسد در ماه مرداد قیمت هر تن میلگرد به ۱۶۰۰ تا ۱۵۵۰ دلار برسد که اگر دلار را ۹۳۵ تومان در نظر بگیریم قیمت ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ تومانی برای میلگرد در فصل تابستان دور از انتظار نیست.

به نظر می‌رسد در چنین شرایطی دولت باید با همکاری تجار، اقدام به تامین مواد اولیه فولاد کند.

چرا که در شرایط فعلی علاوه بر این که بازار داخل به دلیل گرانی شمش متحمل افزایش قیمت‌ها می‌شود از طرفی هم خلا کمبود مواد اولیه باعث می‌شود تا کارخانه‌های فولادسازی با حداقل ظرفیت فعالیت کنند که کاهش تولید هم گرانی مضاعف را به دلیل عدم تعادل بین تقاضا و عرضه به بازار تحمیل می‌کند و ممکن است برخی فولادسازان ایرانی از فرصت به دست آمده استفاده کنند و قیمت را بیشتر از نرم واقعی افزایش دهند.