طبق گزارش متال بولتن، در هفته مورد بررسی قیمت نقدی سنگ آهن وارداتی چین از هند از روند نزولی برخوردار بوده است.

با توجه به آمارهای منتشرشده، موجودی سنگ آهن وارداتی چین در 23 بندر عمده این کشور در هفته گذشته به 16/62‌میلیون تن رسید که در مقایسه با هفته ماقبل در حدود 3/2درصد افزایش داشته است. همین امر موجب شده است که قیمت سنگ‌آهن وارداتی به‌صورت spot تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش یابد. به موجب اعلام اتحادیه تولیدکنندگان آهن و فولاد چین (CISA) با در نظر گرفتن ظرفیت تولید فولاد مذاب، موجودی طبیعی سنگ‌آهن در بنادر این کشور باید در حدود 40‌میلیون تن باشد.
افزایش موجودی سنگ‌آهن در بنادر چین به دو دلیل می‌باشد، اول اینکه وضعیت نقدینگی نه چندان مطلوب فولادسازان باعث گردیده است که آنها نتوانند نسبت به خریدهای عمده اقدام نمایند و صرفا در حد نیاز اقدام به خرید می‌کنند. دیگر اینکه تجار و فولادسازان چینی احتمال می‌دهند که توافق بین چین و استرالیا بر روی افزایش قیمت سنگ‌آهن در قالب قراردادهای بلند مدت از ۶۵‌درصد قبلی به سطح قیمت توافق شده با برزیل یعنی ۷۱‌درصد برسد و در صورت تحقق این احتمال، قطعا قیمت نقدی سنگ آهن نیز تحت تاثیر قرار گرفته و افزایش خواهد یافت. لذا در شرایط فعلی گفته می‌شود که به علت عدم تمایل تجار، سنگ آهن چینی به فروش سنگ آهن با نرخ‌های فعلی، موجودی سنگ آهن در بنادر اصلی این کشور افزایش یافته است. در حال حاضر دولت چین به منظور کنترل بازار سنگ آهن و جلوگیری از اقدامات سوداگرایانه برای افزایش قیمت سنگ آهن، تنها به ۱۱۸ شرکت تولیدی و تجاری این کشور مجوز واردات سنگ آهن را داده است. گمرک چین اعلام کرد که میزان واردات سنگ آهن این کشور در ماه آوریل به ۸۵/۴۲ میلیون تن رسید که در مقایسه با ماه مارس در حدود ۱/۲۰درصد رشد داشته است. واردات سنگ آهن چین طی چهارماه اول سال ۲۰۰۸، حدود ۴۹/۱۵۳ میلیون تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/۱۵ درصد افزایش یافته است.
همچنین در هفته گذشته اعلام شد که انجمن تولیدکنندگان آهن و فولاد چین از فولادسازان و تجار سنگ‌آهن این کشور خواسته است که به دلیل عدم ایفای تعهدات شرکت Rio Tinto در تحویل میزان سنگ‌آهن تعیین شده در قالب قراردادهای بلندمدت، از خرید نقدی سنگ‌آهن از شرکت مذکور خودداری کنند.

متوسط قیمت نقدی سنگ آهن فاین وارداتی چین (C&R بنادر چین) از هند