«دنیایاقتصاد» گزارش میدهد
آینده بازار آهن به روایت فولادسازان
گروه بورس کالا: زهرا مسافر- بعد از پایان توفان در بازار محصولات فولادی هماکنون قیمت آهن متعادل و روند قیمتها نسبتا باثبات است، اما پیشبینیها حاکی از مقطعی بودن شرایط کنونی است.
عدم عرضه تولیدات شرکتهای بزرگ فولادسازی در بورس کالا موجب عدم ثبات و سردرگمی در بازار آهن طی هفتههای اخیر شده بود.
اما با اقدام ناگهانی ذوبآهن طی هفته گذشته مبنی بر عرضه بیش از ۲۵۰ هزار تن محصول در بورس کالا به نرخ هر کیلو ۹۳۵ تومان و پایینتر از قیمتهای کف بازار شاهد برگشت تعادل در این بازار شدیم.
از اواخر هفته گذشته تاکنون با اقدام یاد شده ذوبآهن، شاهد ثبات قیمت آهن در بازار غیر رسمی هستیم که این امر از سوی بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار مقطعی است و به مثابه خاکستر زیر آتش است.
از این رو به علت نگرانیهای موجود مصاحبه دنیایاقتصاد در این خصوص را با تنی چند از تولیدکنندگان و فعالان بازار آهن که در پی میآید را بخوانید.
مدیرعامل فولاد البرز در این خصوص با اشاره به اینکه هماکنون وضعیت بازار آهن همانند خاکستر زیر آتش است، گفت: با اقدام اخیر ذوبآهن اصفهان مبنی بر عرضه ۲۵۰هزار تن محصول در بورس کالا، به قیمت ۹۳۵ تومان ضرر سنگینی به کارخانههای فولادسازی بخشخصوصی وارد شده است.
حسن مصیبزاده افزود: هماکنون بخشخصوصی هر تن شمش فولادی را به نرخ بیش از ۱۰۸۰ دلار از بازارهای خارجی خریداری میکند که با احتساب هزینههای جانبی قیمت هر کیلو میلگرد بالاتر از قیمت عرضه شده از سوی ذوبآهن اصفهان تمام میشود که این امر به ضرر این بخش است.
وی تصریح کرد: با وضعیت موجود حتی تجار نیز انگیزهای برای واردات نداشته و این امر به کاهش واردات در سال جاری منجر خواهد شد.
به گفته مدیرعامل فولاد البرز، بر این اساس هیچ تاجری نسبت به واردات اقدام نخواهد کرد و با تولید محدود کارخانههای فولادسازی بزرگ و کاهش میزان واردات تا ۲ الی ۳ ماه آینده رشد فزاینده قیمت میلگرد را در بازار شاهد خواهیم بود.
وی با بیان اینکه طی سال گذشته حدود ۱۰میلیون تن واردات محصولات فولادی به کشور صورت گرفته بود، خاطرنشان کرد: اما با کاهش انگیزه واردات از سوی تجار، به علت کشش بازار و نیاز به محصولات فولادی در کشور طی ماههای آینده که اوج مصرف آهن در کشور است با کمبود شدید آهن در بازار و رشد تقاضا مواجه خواهیم شد که این امر به افزایش قیمت هر کیلو میلگرد تا سه ماه آینده به ۲هزار تومان منجر میشود.
مصیبزاده درخصوص کمبود شمش در کشور گفت: هماکنون مساله اصلی کمبود شمش نیست، بلکه مشکل اصلی تامین اعتبار است.
وی افزود: در سال گذشته قیمت هر تن شمش بین ۵۰۰ تا ۶۰۰دلار بود، اما این در حالی است که هماکنون به نرخ بالای ۱۰۰۰دلار به فروش میرسد. یعنی برای خرید یک صد تن شمش فولادی تولیدکننده باید یک میلیون دلار نقدینگی بپردازد که این امر به سرمایه زیادی نیاز دارد.
مدیرعامل فولاد البرز تصریح کرد: در حال حاضر تامین نقدینگی برای خرید شمش مهمترین مشکل تولیدکنندگان فولاد است.
وی خواستار پرداخت تسهیلات ارزی از سوی دولت براساس قیمت تعیین شده در بودجه کشور به تولیدکنندگان شد و خاطرنشان کرد: دولت نباید ارز را به نرخ بازار در اختیار ما قرار دهد بلکه باید با سوبسید در اختیار بخش فولادسازی کشور قرار دهد.
مصیبزاده گفت: شمش موردنیاز تولیدکنندگان فولادسازی باید با ارز مناسب یا از طریق انجمن تولیدکنندگان فولاد یا از سوی وزارت بازرگانی وارد و در اختیار تولیدکنندگان فولاد قرار گیرد.
مدیرعامل فولاد الیگودرز نیز با اشاره به وضعیت آرام بازار آهن گفت: با عرضه ذوبآهن اصفهان طی دو هفته گذشته فعلا بازار از آرامش برخوردار است.
مسعود استاد عظیم افزود: امیدواریم که آرامش بازار آهن طی ماههای آینده ادامه یابد.
وی تصریح کرد: اما پیشبینی میشود که با عرضه شمش آهن به قیمتهای جدید در بازار شاهد رشد قیمت آهنآلات طی ماههای آینده باشیم.
وی درباره کمبود شمش آهن در کشور خاطرنشان کرد: هماکنون اغلب تولیدکنندگان فولاد با کمبود شمش مواجه هستند.
مدیرعامل فولاد الیگودرز مشکلات بانکی را از عوامل مهم سردرگمی تجار و کارخانههای تولیدکننده برشمرد و اظهار داشت: هماکنون بانکهای دولتی که به هیچ وجه LC باز نمیکنند و ما به ناچار به سمت بانکهای خصوصی رفتیم، اما آنها نیز در زمینه گشایش LC با نگرانی مواجهاند.
وی گفت: تجار و تولیدکنندگان هماکنون چارهای جز این ندارند که بخشی از شمش مورد نیاز خود را به صورت نقدی و بخشی را نیز از طریق بانکهای خصوصی تامین کنند که با خطرپذیری زیاد همراه است.
مدیرعامل فولاد کاوه همچنین در خصوص وضعیت بازار آهن افزود: دولت در حال حاضر با اتخاذ سیاستهای کنترلی از جمله کاهش دستوری قیمت تولیدات شرکتهای بزرگ فولادسازی در صدد متعادل نگه داشتن بازار آهن است.
مانی توسلیخواه تصریح کرد: وضعیت تعادل بازار آهن مقطعی است و این امر نمیتواند خیلی پایدار باشد.
وی با اشاره به رشد قیمت شمش در بازارهای جهانی و به تبع آن داخلی خاطرنشان کرد: هماکنون وضعیت بازار آهن همانند خاکستر زیر آتش است و مستعد جهش قیمت است.
مدیرعامل فولاد کاوه پیشبینی کرد: آرامش فعلی تا یک ماه آینده در بازار ادامه خواهد داشت، زیرا که هماکنون میزان تقاضا برای آهن کم است، اما هرچه به سمت تابستان پیش رویم و با آغاز به کار پروژههای عمرانی و نزدیک شدن به فصل سرما شاهد رشد تقاضا برای آهن خواهیم بود.
وی همچنین با اشاره به در پیش بودن تعطیلات تابستانی کارخانههای تولیدکننده در تابستان گفت: از این رو با رشد تقاضا و کاهش تولید، تعادل موجود در بازار از میان خواهد رفت و شاهد جهش قیمتها خواهیم بود.
توسلیخواه با بیان اینکه هماکنون قیمت شمش فولاد بالا است، افزود: از سویی دیگر واردات شمش به ایران سخت است و این امر مشکلاتی را برای تولیدکنندگان فولاد ایجاد کرده است.
وی پرداخت تسهیلات مناسب از سوی دولت برای تامین شمش از سویی و همکاری وزارت نیرو در تامین برق واحدهای تولیدکننده شمش در داخل را نیز از راهکارهای اساسی برای جبران تامین شمش کارخانهها دانست، وتصریح کرد: هماکنون عمدهترین مشکل واحدهای ذوب، تامین برق است که در صورت همکاری وزارت نیرو این امر تا حدود زیادی مرتفع خواهد شد.
یک واردکننده شمش فولادی نیز با اشاره به کمبود شمش مورد نیاز واحدهای تولیدکننده فولاد در کشور، گفت: دولت باید با استفاده از ابزارهای تشویقی موجب شود تا واردکنندگان به جای آنکه مقابل تولیدکنندگان قرار گیرند در کنار آنها باشند.
این واردکننده افزود: همچنین دولت باید با استفاده از ابزارهای تشویقی بستر را برای واردات هرچه بیشتر شمش از سوی تجار فراهم کند نه واردات میلگرد.
وی کاهش تعرفه واردات شمش و پرداخت ارزهای ریفاینانس را از جمله ابزارهای تشویقی برای واردات شمش برای تجار برشمرد و تصریح کرد: هماکنون ارز یاد شده در اختیار تجار قرار نمیگیرد.
این واردکننده شمش فولاد قیمت هر تن شمش را در هفته جاری یک هزار و ۱۲۰دلار تحویل در بنادر شمال و جنوب اعلام کرد و گفت: این در حالی است که نرخ هر تن شمش نسبت به هفته گذشته از ۴۰دلار رشد برخوردار بود.
وی پیشبینی کرد: با ادامه روند فعلی تا دو ماه آینده شاهد نرخ هر تن شمش به مبلغ ۲هزار دلار خواهیم بود.
ارسال نظر