چین در پی تشکیل ضلع سوم برمودا

گروه بورس کالا - در ادامه روند مذاکرات قیمت سنگ‌آهن بین چین و استرالیا؛ چین به دنبال نزدیک و همسو کردن معدنکاران هندی با سیاست‌های خود برای طولانی کردن مذاکرات با استرالیا به نفع خود است. در حال حاضر با اتکا به حجم وسیعی از سنگ‌آهن‌های خریداری شده توسط چین در سه ماهه اول سال، رقمی حدود ۶۴میلیون تن است که در بنادر این کشور موجود است و انعقاد قرار داد باشرکت Vale برزیل و همچنین یک قرار داد شیرین که خارج از مجموعه Benchmark باشرکت معدنی FMG استرالیا منعقد کرده است (که در حال حاضر RIO و BHP به‌شدت از عملکرد خودسرانه این معدن استرالیایی عصبانی هستند)؛ دولت چین خود را در یک حاشیه امنیت برای عدم‌پذیرش شروط معادن استرالیایی RIO وBHP می‌بیند و تلاش می‌کند حتی‌الامکان با اتکا به منابع فوق معادن استرالیایی را تحت فشار قرار دهد. در این راستا چین جهت تقویت قوای خود و خیز برای کاهش هرچه بیشتر قیمت درحال رایزنی و مذاکره با طرف هندی است که اهداف چینی‌ها در مذاکره با طرف هندی به تفصیل بیان می‌شود.

همان طور که آگاهان بازار سنگ‌آهن می‌دانند به یقین می‌توان گفت که در حدود ۹۸‌درصد سنگ‌آهن‌های هندوستان بازار چین به‌صورت Spot (تک‌محموله‌ای) فروخته می‌شود که یکی از دلایل اصلی آن متمرکز نبودن معادن هندی‌ها و تصرف اشخاص حقیقی بر این معادن است و تابه‌حال نیز دولت هندوستان نتوانسته است که قانونی مدون جهت ترکیب این معادن کوچک وتبدیل آنها به معادن بزرگ‌تر تدوین کند. البته ناگفته نماند که این عدم‌ترکیب تا حدودی به نوع ساختار و مناسبات کارخانه‌های فولادی چین بر می‌گردد زیرا در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از کارخانه‌های فولادی چین به‌علت کوچکی و عدم‌تولید بالا و همچنین عدم‌برخورداری از تکنولوژی مناسب برای تولید فولاد (استفاده از هر نوع سنگ‌آهن به‌خصوص سنگ‌هایی با عیار پایین و در نتیجه عدم‌دقت درکیفیت و تولید محصولاتی متناقض با شاخص‌های استاندارد) توانایی عقد قرارداد بلند مدت با شرکت‌های معدنی بزرگ را نظیر BHP,RIO,Vale... ندارند و مجبورند که نیازمندی‌های خود را از بازارهای Spot تهیه کنند. این امر موجب بالا رفتن سرسام آور هزینه‌ها شده است که بعضا دیده شده که بسیاری از این کارخانه‌ها برای پوشش دادن هزینه‌های خود و سودآور بودن، دست به هر کاری از جمله پایین آوردن کیفیت محصولات فولاد و حتی در بعضی موارد عدم‌رعایت تطبیق برخی استانداردهای جهانی در محصولات صادراتی خود شده‌اند (به‌نظر می‌رسد درسال گذشته بسیاری از واردکنندگان فولاد از این بی‌توجهی کارخانه‌های چینی رنج برده‌اند).

دولت چین که این نقیصه را از مدت‌ها قبل کشف و در صدد رفع آن برآمده است، اقدام به تشکیل کمیته‌هایی به سر پرستی انجمن تهیه و تولیدکنندگان فولاد چین جهت نظارت‌بر این کارخانه‌های کوچک و فشار برای ترکیب آنها و تشکیل کارخانه‌های بزرگ‌تر کرده است.

چینی‌ها بعد از این اقدام که هم‌اکنون در نیمه راه است در حال مذاکره و رایزنی با طرف‌های هندی هستند و بر این باورند که اگر بتوانند طرف هندی را با خود همراه کرده و نظر آنها را از فروش Spot به Long-tem تغییر دهند کفه ترازو به نفع آنها در مذاکره با طرف‌های استرالیایی بیش از پیش سنگین‌تر خواهد شد.

در این راستا و طی مذاکرات انجام شده در هفته گذشته حتی یکی از مقامات ارشد سنگ‌آهن چین عنوان کرد که اگر هندوستان اقدام به فروش در حالت Long term کند، این احتمال وجود دارد که جهت ساماندهی معادن خود تا مدتی بازار هندوستان دچار تنش و سردرگمی شود. این مقام چینی اعلام کرد که چین حتی حاضر به پذیرش این تنش جهت نیل به اهداف خود در آینده نیز می‌باشد.

با نگاهی به بازار سنگ‌آهن Spot هندوستان طی سال ۲۰۰۷ دیده می‌شود که ارزش FOB بار هندوستان در حدود ۲۴/۳‌‌درصد رشد داشته است و در مقایسه با افزایش کرایه حمل که در حدود ۴/۹۷‌درصد رشد داشته اینچنین به نظر می‌رسد که این شرکت‌های حمل و نقل کشتیرانی بوده‌اند که عمده سود را داشته‌اند و معادن هند در این مورد بی‌بهره بوده‌اند. در حقیقت انجام معاملات به‌صورت Spot منجر به به‌وجود آمدن فرصتی طلایی برای Trader‌ها جهت کسب سود‌های کلان و بالارفتن کرایه حمل شده است.

براساس آمار منتشر شده از اتاق بازرگانی چین در دو ماهه اول سال ۲۰۰۸ ، ۸۵/۱۶‌میلیون تن سنگ‌آهن از هندوستان به چین وارد شده که ۷۷/۹۸‌درصد آن به‌صورت Spot فروخته شده است.

در حال حاضر دولت چین در نظر دارد که قرار دادهای خود را با هندوستان از حالت Spot بهLong-term تغییر دهد و در این زمینه از هیچ کوششی فرو گذار نکرده است و حتی حاضر است تا با تحریک معدن داران هندی سهم بیشتری از سود را در اختیار آنها قرار داد و با کوتاه کردن دست واسطه‌گرها و انعقاد قراردادها (Contract of Affreightment COA) با شرکت‌های حمل‌ونقل کشتیرانی مانع از رشد قیمت‌ها و حتی کاهش آنها به نفع خود طی یک فرآیند سه ماهه شود.

آنچه را که تحلیل‌گران بازار سنگ‌آهن از آن به عنوان مثلث برمودا یاد می‌کنند این است که دولت چین در حال ارائه کارت‌های پنهان خود می‌باشد و معتقدند که ضلع سوم این مثلث در حال شکل‌گیری است که اگر این ضلع تشکیل شود، احتمال کاهش قیمت سنگ‌آهن در ماه‌های آتی دور از ذهن به‌نظر نمی‌رسد. ناگفته نماند که اقداماتی در زمین استرالیایی‌ها و همچنین خبرهایی از طرف پارلمان هندوستان جهت وضع قوانین مالیاتی جدید برای عوارض صادراتی سنگ‌آهن به‌چشم می‌خورد که هر یک از این سیاست‌ها می‌تواند معادلات حاکم را مجددا به هم بزند.

لذا مفسرین بازار شرایط موجود بازار سنگ‌آهن را یک وضعیت انفعالی قلمداد کرده‌اند.

منبع: شرکت سیاحان سپهرآسیا