منیژه حیاتی
با وجود روند نزولی قیمت انواع محصولات فولادی در بازارهای جهانی و منطقه که به افت نرخ بیلت و میلگرد منجر شده بود و به‌رغم‌ اینکه در بازار داخلی نیز تقاضا در سطح پایینی در مقایسه با میزان عرضه قرار گرفته است، هفته گذشته نوسان نرخ ارز و رشد قیمت دلار، جهت بازار فولاد را تغییر داد و باعث شد روند نزولی آن در بیشتر شهرهای کشور پایان یابد.

از‌این‌رو با وجود افتی که میلگرد در روزهای شنبه و یکشنبه هفته گذشته داشت، میانگین قیمت آن در بازار تهران از ابتدا تا انتهای هفته 10 تا 15 تومان رشد کرد و نرخ تیرآهن هم در سایزهای نرمال 4 تا 10 هزار تومان در هر شاخه گران شد و تیرآهن سایز سنگین هم 8 تا 18 هزار تومان نوسان مثبت ثبت کرد.
با توجه به محدود بودن واردات انواع آهن آلات در‌این مدت و پایین بودن میزان ثبت سفارش‌ها، تاثیرگذاری قیمت ارز تا ‌این حد در نگاه اول منطقی به نظر نمی‌رسد اما فعالان بازار معتقدند تاثیر نوسان نرخ دلار بیشتر روانی است تا واقعی.
به عقیده معامله‌گران بازار آهن در حال حاضر، بازار به شدت ارزی شده و هر خرید و فروشی با در نظر گرفتن پیش‌بینی‌ها از بازار ارز انجام می‌شود البته رشد قیمت‌ها به معنی بالارفتن میزان خرید نیست، بلکه نوسان قیمت ارز باعث شده قدرت چانه‌زنی فروشنده‌ها بیشتر شود. البته برخی تجار با اشاره به خریدهای شخصی که در حال حاضر بخش عمده‌ای از معاملات بازار آهن را در اختیار دارد معتقدند هر گاه نوسان قیمت ارز بیشتر می‌شود، هیجان خرید از سوی ‌این بخش از خریداران نیز بیشتر می‌شود و حتی با وجود ‌اینکه پروژه‌ها به مرحله استفاده از آهن‌آلات نرسیده، اما ترجیح می‌دهند نیاز خود را هر چه زودتر و قبل از‌اینکه بازار نوسان بیشتری داشته باشد برطرف کنند به خصوص که با در نظر گرفتن قیمت شمش وارداتی و مشکلاتی که در‌ این بازار وجود دارد، قیمت‌های فعلی میلگرد از نظر بسیاری از خریداران و نوسان‌گیران به صرفه است.
در همین حال، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که با در نظر گرفتن پروژه‌های مسکن احتمال ‌اینکه از یک ماه‌ آینده تقاضا بیشتر شود وجود دارد و چون بخش عمده‌ای از کالاهای ذوب‌آهن که پیش از ‌این فروخته شده، در بازار خرده فروشی در دو هفته اخیر فروش رفته در نتیجه تامین و بالا بردن موجودی انبارها از سوی تجار نیز بیشتر می‌شود.
از این‌رو در کنار نوسان نرخ ارز، موضوع‌های دیگری هم در روند رو به رشد قیمت آهن‌آلات دخالت داشته‌اند. البته هنوز هم خریدها با احتیاط و چانه‌زنی زیادی انجام می‌شود و بازار از خریدهای هیجانی دوری می‌کند، حتی در معاملات بورس کالا به طوری که عرضه‌های ذوب‌آهن بسیار محدود و به دور از هیجان انجام می‌شود و معاملات نشان می‌دهد تقاضا هنوز بالاتر از عرضه قرار نگرفته و عرضه‌های تولیدات داخلی برای تقاضای بازار کافی است.
البته برخی از معامله گران نیز معتقدند در صورتی که نوسان بازار سکه محدود و روند بازار سکه و طلا و ارز آرام شود احتمال ‌اینکه بخشی از سرمایه‌های سرگردان در ‌این بخش به سمت بازار فولاد بیاید زیاد است؛ چرا که طی‌ این مدت بازار سکه برای خریدارانی که انگیزه‌های نوسان‌گیری در بازار داشتند، در مقایسه با بازار فولاد جذابیت بیشتری داشته است. البته به دلیل محدود بودن عمق بازار و حجم محدود معاملات روزانه بازار که در مقایسه با سال‌های قبل در سطح پایین‌تری قرار دارد، هر خریدی و هر معامله‌ای به سرعت بر بازار تاثیر می‌گذارد به طوری که به عقیده بعضی از تجار، هر پیشنهاد قیمتی به سرعت در بازار پیچیده می‌شود از ‌این‌رو نوسان سریع بازار و تغییر جهت آن، نشان‌دهنده وضعیت واقعی بازار نیست. از‌ این‌رو تصمیم‌گیری و پیش‌بینی آینده برای خریداران و فروشنده‌ها سخت است و به نظر می‌رسد شرط احتیاط همچنان در بازار وجود دارد. طی هفته گذشته و در روز شنبه قیمت میلگرد ۱۲۶۰ تا ۱۲۷۰ تومان در بازار تهران بود که در مقایسه با آخرین نرخ‌های هفته قبل نزدیک یک درصد کاهش داشت و روز بعد هم با نیم درصد کاهش به ۱۲۵۰ تومان رسید. تیرآهن هم در هر شاخه ۲ تا ۶ هزارتومان ارزان شد. اما روز دوشنبه میلگرد ۵ تومان بالاتر معامله شد و تیرآهن هم ۴ هزار تومان در سایزهای نرمال و ۱۴ هزار تومان در سایزهای سنگین گران شد.
در روز سه شنبه نیز قیمت میلگرد به 1275 و 1285 تومان رشد کرد و تیرآهن هم 2 تا 3 هزارتومان گران شد. در معاملات روز چهارشنبه نرخ میلگرد ثابت ماند، اما تیرآهن 16 هزار تومان نوسان نرخ را در سایزهای درشت تجربه کرد.