پیشبینی معاملهگران بازار از ادامه روند فعلی تقاضای آهن آلات
روند نزولی بازار
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: اگرچه نگاهی به ساختوسازهای شخصی در سطح شهر این تصور را ایجاد کرده که در غیاب خریدهای پروژهای و عمرانی دولت، بخش خصوصی حضور پر رنگ تری در بازار مصرف فولاد دارد، اما به گفته برخی معاملهگران بازار آهن این مصارف تاثیری در تقاضای فعلی بازار ندارد؛ چرا که بخش عمدهای از این کالاها قبل از سال جدید خریداری شده است. به گفته تجار بازار، از آنجا که مصارف این پروژههای شخصی و حتی بخشی از پروژههای عمده، سال گذشته، به خصوص در دو ماه پایانی سال، از ترس افزایش زیاد قیمتها از بورس و بازار آزاد خریداری شده، در حال حاضر نمیتوان شرایط بازار را بر اساس آنها ارزیابی کرد. تا جایی که برخی از معاملهگران پایین بودن تقاضا طی روزهای اخیر را که به کاهش قیمتها در بازار و رکود در بورس منجر شده، یکی از عواقب خریدهای هیجانی و سنگین سال قبل میدانند. به گفته تجار بازار در حال حاضر موجودی انبارها بالا نیست و کاهش قیمتها به دلیل بالا بودن موجودی نیست؛ بلکه به دلیل خریدهای زیادی است که از قبل انجام شده و نیازی در حال حاضر به کالای زیاد وجود ندارد.
به نظر میرسد محدود بودن خرید شمش وارداتی که در حال حاضر بیشتر به صورت نقدی در بنادر انجام میشود نیز به همین دلیل است که این محمولهها فعلا جوابگوی بازار بوده و کفایت میکند.
علاوه بر کاهش میانگین قیمت میلگرد در بازار آزاد به ۱۲۹۵ تا ۱۳۲۰ تومان و افت نرخ نقدی شمش وارداتی به ۱۱۲۵ تا ۱۱۴۵ تومان در بنادر، نبود تقاضا باعث شد تا دیروز عرضههای ذوب آهن نیز در بورس کالا با هیجان و تقاضای شدیدی روبهرو نشود و در عین حال میانگین نرخ سبد بورسی ذوب آهن ۱۱۳۲ تومان ثبت شد که تغییری نسبت به معامله قبلی نداشت. البته از آنجا که میانگین قیمت تیرآهن از آن زمان تاکنون در بازار نزول زیادی داشته بعضی از خریداران انتظار داشتند میانگین قیمت این سبد کاهش یافته یا ترکیب سبد با میلگرد بیشتری عرضه میشد.
از این رو از ۲۰ هزار تن عرضه ذوب آهن، ۳ هزار و ۷۴۰ تن در زمان اصلی تالار معامله شد و ۶ هزارو ۷۰۰ تن هم در زمان مچینگ فروخته شد، ضمن اینکه تحویل این کالا ۳۱ خرداد ماه بود.
دیروز ۱۱۳۷ تن میلگرد A۳-۲۰ فولاد آریا ذوب نیز برای تحویل ۹ اردیبهشت با نرخ ۱۱۸۰ تومان در بورس کالا فروش رفت.
کمای بازار ادامه دار میشود ؟
با توجه به حجم بالای خریدهای سال قبل که در آن زمان به دلیل اینکه به زمان مصرف نرسیده بودند به عنوان تقاضای کاذب عنوان میشدند و عدم تقاضای زیاد در بازار و مشخص نبودن پروژههای عمرانی، آینده کوتاهمدت بازار آهن از نگاه بسیاری از فعالان بازار نزولی است.
این نگاه به خصوص از این جهت در میان فعالان بازار تقویت شده، چون از نظر آنها اجراسازی پروژههای عمرانی در سال جدید با تاخیری که بوجود آمده امکان دارد همانند سال قبل به نیمه دوم سال برسد که نتیجه آن افزایش فشار بر بازار در پایان سال است. در نتیجه برخی احتمال میدهند اوج تقاضای بازار آهن که در سالهای قبل در ماههای مرداد و شهریور اتفاق میافتاد، امسال نیز همانند سال ۹۰، در پایان سال رخ دهد و تا آن زمان دوران کمای بازار که این روزها در بازار دیده میشود ادامه پیدا کند.
از سوی دیگر اجرای ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم در سال جدید که بر اساس آن اشخاص حقیقی و حقوقی که در دامـنه شــمول قـانون مالیاتهای مسـتقیـم و قانون مالیات بر ارزش افزوده قرار میگیرند موظف به اجرای آن در سال ۹۱ هستند، از دیگر عواملی است که از نظر معاملهگران میتواند بر عملکرد تجار و بنکداران بازار آهن تاثیرگذار باشد و تقاضا و عملکرد این بخش از بازار را کاهش دهد. البته به نظر میرسد برای ارزیابی تاثیر این موضوع بر بازار نیاز به زمان بیشتری است. از سوی دیگر این واقعیت که تجربه نظارت بر قیمتها و کنترل بازار نیز در سال گذشته مثبت نبود، احتمال دارد در سال جدید تکرار نشود که این موضوع نیز یکی دیگر از عواملی است که از نظر معاملهگران رکود و شرایط فعلی را ایجاد کرده است.
کنترل قیمتها که باعث شد در یک مقطع زمانی فاصله قیمتی زیاد و غیرمنطقی بین نرخهای بورس و بازار آزاد ایجاد شود تا آنجا مورد قبول واقع نشده که حتی به نظر میرسد اجراکنندگان آن نیز به این نتیجه رسیدهاند که بهتر است از کنترل بیدلیل قیمتها خودداری کنند که در این راه برداشته شدن سقف محدودیت قیمتی در بورس از هفته قبل نیز یکی از نشانههای آن محسوب میشود.
از نظر همه معاملهگران بازار آهن، این کنترلها سال گذشته نه تنها اثری مثبت بر روند بازار نداشت، بلکه موجب خروج روند قیمتگذاری بازار از شرایط منطقی نیز شد؛ به طوری که برای مثال در شرایطی که قیمتها چه در بخش محصول نهایی و چه در بخش شمش میتوانست پلکانی و همپای قیمتهای جهانی افزایش داشته باشد کنترل شد، اما ناگهان جهش یکباره آن در بازار به تقاضاهای هیجانی و کاذب دامن زد که نتیجه آن شرایط فعلی بازار و کاهش تقاضا است.
ارسال نظر