گروه بورس کالا - در روزهایی که نرخ ارز در کنار سکه روز به روز و حتی روزهایی لحظه به لحظه بالا می‌رفت مسوولان بورس برای معامله ارز در فضایی شفاف و همچنین برای اعمال مدیریت ریسک در بازار پیشنهاد عرضه ارز در بورس را داده و از ارائه طرحی در این باره به بانک مرکزی خبر دادند، به نظر می‌رسد با پیگیری‌هایی که صورت گرفته، طرح اولیه معاملات ارز در بورس با وجود مخالفت بانک مرکزی در شورای عالی بورس مورد موافقت قرار گرفته وتصویب طرح منوط به بررسی‌های بیشتر در کمیته فرعی شده است. محمدرضا‌ پور ابراهیمی‌عضو شورای عالی بورس در این‌باره گفت: مهم‌ترین اقدام سال ۹۱ راه‌اندازی معاملات ارز است که شورای عالی بورس با کلیات آن موافقت کرده و به نظر می‌رسد با توجه به مذاکرات تا پایان اردیبهشت ماه شاهد راه‌اندازی معاملات ارز باشیم، گرچه بانک مرکزی در این جلسات هنوز از طرح مورد نظر حمایت نکرده و خواستار فروش نقدی زیر نظر صرافی‌های مورد تایید خودش است، اما به دلیل اینکه سایر اعضای شورای عالی بورس موافق عرضه و فروش ارز از طریق بازار سرمایه هستند، کلیات این طرح مورد موافقت قرار گرفت.

وی اجتناب از بازار موازی و ایجاد تعادل در بازار را از مزایای راه‌اندازی این بازار برشمرد و آن را در تصمیمات کلان اقتصادی موثر دانست و گفت: از بین بردن اثر ناپایداری نرخ ارز با معرفی یک ابزار پوشش و ریسک قابل معامله در بورس با در نظر گرفتن مزیت‌های درخور توجه آن؛ شفاف سازی در عرضه و تقاضا و نیز کاستن از نیاز به مداخله در تعیین نرخ ارز و فراهم آوردن معیاری برای پیش‌بینی رفتار آتی ارز از جمله موارد مهمی‌است که با راه‌اندازی بازار ارز در بورس ایجاد می‌شود.

وی همچنین با توجه به نقش محوری بانک مرکزی در این بازار گفت: بانک می‌تواند با اخذ موقعیت فروش و پیشنهاد قیمت‌های مورد نظر، از این بازار برای علامت‌دهی به سرمایه‌گذاران استفاده ‌کند، ویژگی اهرمی‌این بازار هم می‌تواند قدرت عرضه ارز توسط بانک مرکزی را ۵ تا ۱۰ برابر کند.

پور ابراهیمی‌علت اصلی تاخیر در راه‌اندازی این بازار را هماهنگی با بانک مرکزی عنوان و تصریح کرد: با توجه به مسوولیت‌های این نهاد در تعیین سیاست‌های ارزی و همچنین نقش آن در طرف عرضه، حضور بانک مرکزی در این بازار و ایفای نقش بازارگردانی، حیاتی است و بدون آن، این بازار با توسعه و تعادل لازم روبه‌رو نخواهد بود.

محمد رضا پورابراهیمی‌در خصوص برنامه‌های شورای عالی بورس در سال ۹۱ اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در سال جاری پیگیری می‌شود راه‌اندازی معاملات ارزی است که برای نخستین بار آیین‌نامه‌ آن تدوین و در حال حاضر در کمیته فرعی شورای بورس در دست بررسی است.

وی افزود:تا دو هفته آینده نظر نهایی شورای عالی بورس در این‌باره ابلاغ می‌شود، اما با توجه به موافقت اولیه با این طرح به نظر می‌رسد شورا با اجرای معاملات ارز در بورس به صورت نقدی و آتی موافق است.

رییس هیات مدیره شرکت بورس کالای ایران گفت: با توجه به موافقت اولیه شورای عالی بورس در صورت راه‌اندازی مبادلات به صورت نقدی، قراردادهای آتی ارز نیز راه‌اندازی می‌شود.

وی افزود: با راه‌اندازی معاملات آتی ارز دیگر متقاضی برای تامین ارز اقدام به خرید فیزیکی و نگهداری آن نمی‌کند، بلکه با خرید این اوراق در سررسید مورد نظر ارز مورد نیاز خود را تامین می‌کنند و به این ترتیب تقاضا‌های غیرضروری نیز از بازار ارز حذف می‌شوند.

پور ابراهیمی‌با بیان اینکه هم اکنون نیز رویکردی که در بازار سرمایه مطرح شده، رویکرد تشویق شرکت‌های غیردولتی برای حضور در بازارسرمایه کشور است، تاکید کرد: توسعه معاملات آنلاین به خصوص معاملات آنلاین ابزار مشتقه بازار سرمایه از جمله بورس کالا نیز در حال پیگیری است و برنامه‌‌ریزی توسعه زیرساخت‌های IT در بازار سرمایه نیز یکی دیگر از برنامه‌های شورای عالی بورس در سال جدید است که ارتباط بورس‌ها با یکدیگر در کنار ایجاد زیرساخت‌هایIT نقش موثری دارد. وی با بیان اینکه شورای عالی بورس در تلاش است این اقدام با شتاب قابل توجهی پیگیری شود، افزود: امیدواریم که این روند به صورت مداوم و پرسرعت ادامه یابد.

وی به موافقت شورای عالی بورس با راه‌اندازی بورس انرژی در سال گذشته اشاره کرد و افزود:این اقدام به دلیل جایگاه انرژی در اقتصاد کشور اتخاذ شد که حوزه اصلی این بورس، مسائل مربوط به بورس برق است. با توجه به واگذاری شرکت‌های نیروگاهی دولتی در سال گذشته و ظرفیت‌های خوبی که در این زمینه ایجاد شده است، امیدواریم این حوزه نیز بتواند در بازار سرمایه جایگاه مناسبی پیدا کند.